Газа

Ивицата Газа е тясно парче земя на брега на Средиземно море, в което живеят повече от 1,5 милиона жители. Ивицата е с площ от само 360кв. км и се смята за един от най-гъсто населените райони в света. Около 1,1 милиона души, или три четвърти от цялото население, са регистрирани в UNRWA (Организация на ООН за помощ на палестинските бежанци) като палестински бежанци. Около половин милион от тях живеят в осем бежански лагера в Газа.

В последното десетилетие социално-икономическото положение на обикновените палестинци в Газа се влошава постоянно. Години на окупация, военни конфликти и блокада довеждат до покачващо се ниво на безработица и голяма бедност.
Около 325 000 бежанци, които се смятат за живеещи в крайна бедност, не могат да задоволят основните си хранителни нужди. Още 350 хиляди се намират под официалния праг на бедността.

По време на операция Излято олово, която Израел започна на 27 декември 2008 г., са били повредени или унищожени 60 000 жилища. Същевременно блокадата на Ивицата Газа пречи на представителите на обединените нации в Газа да извършат ремонт или реконструкция. (за повече информация посетете страницата на UNRWA)

От юни 2007 г., когато Израел налага ограничения върху вноса на стоки в Ивицата Газа, е разрешен вносът единствено на стоки, които Израел определя като от „основно значение за съществуването на населението.“
В годините преди налагането на блокадата 10 400 товарни автомобили са влизали в ивицата Газа всеки месец, но от юни 2007 Израел разрешава преминаването на само 2 500 товарни автомобила на месец, които покриват само 25% от стоките, нужни на жителите на Ивицата Газа.


–––––––
Статии за Газа

Децата на Газа поставят рекорди

Маратон в Газа
Над хиляда души се събудиха на зазоряване, за да вземат участие в първия по рода си маратон в Газа, който бе организиран от Агенцията на ООН за палестинските бежанци, като трасето минаваше през цялата дължина на ивицата.


Израелския диригент Даниел Баренбойм носи “утеха и удоволствие“ на палестинците в Газа чрез музиката на Моцарт

Газа – това не е просто икономическа обсада, това е и културна обсада

Gaza youth learn music and challenge the occupation
Eva Bartlett, The Electronic Intifada, 14 May 2010

Операция Излято олово – ужасяваща атака, която никога не трябваше да се случи
LARRY DERFNER, 05.04.2011


Разказ на Fahmi Kan’an, жител на Витлеем,
депортиран в Газа след обсадата на църквата “Рождество Христово“ през 2002 година

Газа – година по-късно

Няма да се откажем от полетата ни с ягоди – борбата на фермерите в Газа (март 2010 г.)
„Земеделието е с дългогодишна традиция в Газа“, казва Jameel Ел-Zaaneen, председател на Управителния съвет на съюза на директорите. „Нашата мисия е да го запазим за бъдещите поколения.“


Сезонът на ягодите в Газа – какво се промени след статията от март 2010 г (декември 2010)

Докато през 2005 г. палестинските жители на Ивицата са изнасяли около 70 камиона на ден в Израел, Западния бряг и чужбина, и докато Израел обеща в Споразумението от 2005 г. Относно движението и достъпа (Agreement on Movement and Access) да разрешава всекидневното преминаване на 400 изходящи товарни автомобили от Газа от юни 2007 г., то в действителност само 262 камиона, превозващи стоки, са напуснали Газа от тогава до днес – или средно на ден една трета камион.
Repair education, repair the world!
Статия и видео относно заповедта на израелските военни, според която “олекотената“ блокада не включва проямана в политиката, съществуваща от 2007 година насам и която позволява само “извънредни хуманитарни случаи“ да получават разрешение да напуснат Газа. Което означава, че “да“ получават само болни пациенти, отговарящи на дадени условия. Но студенти, които търсят по-добро образование получават отказ.

Момче, използвано като жив щит от израелски войници по време на операция Излято олово

Какво промени щурма на Мави Мармара от Флотилията с помощи за Газа

Ако няма достатъчно хляб, дайте им да ядат чакъл
Защо въпреки обявените от Израел това лято промени политиката на блокадата на стоки за Газа, пшеницата не е достатъчно. Оказва се, че вносът на новопозволените продукти е за сметка на намелено количетво от старите.

Убийство в Газа

FUCK YOU, GAZANS!
Това е разказът на 22-годишен палестинец, който наскоро се е върнал в Газа след следване и опит за професионална реализация в Йордания и ОАЕ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: