Живот под окупация

Законите в Западния бряг са неравнопоставени и дискриминационни по отношение на палестинското население. Въпреки че те и заселниците живеят в една и съща географска област,Израел е решил, че за разлика от палестинците заселните не могат да бъдат предмет на военно право, а са част от нормалното израелско законодателство. Прилагането на два различни правни системи върху жителите на една територия е равно на дискриминация.
Например, действие, извършено от палестинците може да доведе до десет години лишаване от свобода и глоба според военната правна система, но ако същото действие е извършено в Израел, според израелската правна система дори няма да се счита за престъпление.

Палестинските християни без право на достъп до светите места в Ерусалим по време на Великден
Превод на посланието на Махер Абухатер от Рамала, Западния бряг

Религиозна свобода в Светите земи
Вътрешното министерство на Израел е отнело разрешението за пребиваване на Англиканския епископ в Ерусалим. По този начин на преподобния Сухеил Дауани се отнема правото да живее в Ерусаилм. Въпреки протести от страна на църковните власти на запад, особено от страна на САЩ, израелските власти са отхвърлили молбите за удължаване на разрешението му за пребиваване.

Престъпната “водна“ политика на Израел
От 1967 г., когато окупира палестинските територии, Израел постепенно ограбва палестинците от земята им, като по този начин спира развитието на икономиката им. Но това, което досега остава до голяма степен незабелязано, е грабежът на водните запаси.

На път за работното място
Разказ за преминаването през един от стотиците контролно-пропусактелни пунктове в окупираните палестински територии

Побой води до онемяване, но все пак има надежда

Палестина празнува случилото се в Египет

Според нов доклад Шин Бет измъчва затворници и отказва достъп на адвокатите им
Статия на Амира Хас

Билин посрещна 2011 година с поредната жертва – 36 годишната Джауахер

O Little Dying Town of BethlehemРазказ за неуспешния опит на палестинските християни да посетят Ерусалим по време на Цветница 2005 година

Достъп отказан
Докато достъпът до вода в селищата на израелските засленици в Западния бряг е неограничен, палестинските градове и села страдат от голям недостиг. Коментар на Амнести Интернешънъл.

Saffa и анексирането на палестинска земя
Saffa е палестински селскостопански район, намиращ се до незаконното еврейско селище Bat Ayn. Земеделските производители в Сафа са често обект на насилие и тормоз от страна на заселниците и изр. армия.

Съдебното заседание на Върховния съд относно стената в Ал-Уаладжа
Палестинците заслужават правото на сигурност, достойно отношение, уважение и признаване не само на принадлежащото им имущество, но и на съществуването им като народ, който е част от тези земи. Стената е не само обида към човешкото им достойнство, но и символ на ционисткия апартейд и изолирането на палестинците в бантустани.


Детство в Източен Ерусалим

На 24 ноември 60 израелски експерти в областта на грижите за децата изпратили отворено писмо до министър-председателя и главния прокурор на Израел, в което призоват властите да следят по-отблизо начина, по който полицията се отнася с малолетни палестинци, заподозряни в хвърляне на камъни в Източен Ерусалим.
Според писмото, полицията е признала арестуването на около 1 200 непълнолетни палестинци в Източен Йерусалим по подозрение в хвърляне на камъни. Но според авторите на писмото, най-тревожното е начинът, по който младежите са задържани и разпитани.

Микрокосмос на палестинската борба
Историята на Абед е микро-реалност на текущата палестинската борба за основни човешки права, отнети от апъртайд режима в Израел. Всъщност, всички основни проблеми на палестинския народ са събрани в този малък ъгъл в Ал Walajah: грабежа на земя, стената, която анексриа палестински земи, незаконните селища, въпросът за бежанците и правото им на връщане, нарушенията на човешките права и отказът на свобода на движение .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: