Стената

Безспорно архитектурният инструмент, който прави движението и нормалния живот на палестинците в Окупираните територии най-трудно, е стената.

Докато израелското правителство твърди, че тя е построена, за да защитава израелските граждани от терористични атаки, открит остава въпросът защо 85 процента от дължината на стената са изградени върху земи, намиращи се във вътрешността на Западния бряг. Следователно, тъй като е построена дълбоко в палестинските територии, Израел не може да обявява стената за средство за самоотбрана. Всъщност тя има напълно различно влияние върху живота на хората. В своя анализ, Ex-Communicated: Historical Reflections on Enclosure Landscapes in Palestine, американският професор Гари Фийлдс обобщава три основни последици от строежа на стената върху палестински територии.

Стената превръща Витлеем в затвор

На първо място, разделяейки палестинския пейзаж, тя отделя една палестински общност от друга. На места това разделение прераства в пълно обграждане на цели градове от стената, пример за това е Витлеем. Стената разделя не само градовете един от друг, но и оказва негативно влияние на пътната линия, което значи, че нарушава достъпа и мобилността между градовете .

На второ място, стената е построена и в аграрни области, и дори там да има измамно по-благоприятен външен вид на „ограда“, а не на бетонена стена, тя все пак продължава да бъде бариера, която не позволява на земеделските стопани да достигат до земята си, пример за това е селището Жайус.

В това земеделско селце, стената е разположена в непосредствена близост до застроената зона на селището. По този начин на земеделските стопани от селото не се позволява достъп до отдалечените области. За да обраобтват своие земи те трябва да преминат през врата в стената, която обаче е отворена само в определено време през деня.
В допълнение, тези земеделски производители трябва да получат разрешително от окупационната администрация за да премине през портата. На над 50 на сто от земеделските стопани в Жайус им е било отказано разрешението за преминаване през портата, водеща до земята им.

Третото голямо влияние на стената е, че тя отделя палестинските градове в Западния бряг от Източен Йерусалим, особено тези палестински общности, които пряко граничат и са исторически свързани с източните части на Йерусалим. Прекъсвайки връзките между Източен Йерусалим и прилежащите палестински предградия, стената е имала дълбоко икономическо и социално въздействие върху палестинците, живеещи и от двете страни на бариерата. Палестинци от съседните общини са били свикнали да използват социалните услуги, както и да пазаруват в Източен Йерусалим, сега обаче те нямат достъп до него. От друга страна, предприемачи в Източен Йерусалим, които зависят от клиенти от съседните палестински градове, са пропуснали продажби.

Университета Ал Кудс и стената

Например, в граничещото с Източен Ерусалим селище Абу Дис части от стената са построени в двора на Университета Ал-Кудс, директно върху линията, разделяща университетския корпус от Източен Йерусалим. Преподавателите и студентите, които живеят в Източен Ерусалим редовно се налага да изминават деветдесет минутно пътуване почти през Ерихон за да заобиколят стената и стигнат до университета. Ако я нямаше стената, щеше да е нужно да пътуват само десетина минути.

Не е изненада, че палестинците демонстрират срещу стената. Статии по темата:

Село Ал Ауажа и Стената – 8 ареста като подготовка за идващата Коледа във Витлеем
Ал-Уаладжа е палестинско село, което се намира на 4 км от Витлеем и 2 км от Зелената линия, която се приема за международно призната граница на Западния бряг.
Селото също е разделено на две части – Стара Уаладжа, която е напълна под израелски котнрол и Уалажа, която е под палестински.
Строящата се Израел разделителна стена е планувано да мине през селото и по този начин да направи разделението постоянно. Но това не е всичко, стената ще обгради селото от всички страни, превърщайки го в затвор с единствен изход, който ще бъде контролиран от израелски войници.

Съдебното заседание на Върховния съд относно стената в Ал-Walaja

Витлеем днес и едно Коледно желание

Разказ на активист от Билин

Разказ за протестите в Нилин и убийството на 11–годишния Ахмед

Палестинската ненасилствена борба, анализ на Неве Гордон

Билин посрещна 2011 година с поредната жертва – 36 годишната Джауахер

Той се казваше Басъм

Превръщането на мирните демонстрации в престъпление
Не само, че организирането на протести е очевидно престъпление според израелските власти, но в последните дни стана ясно, че това “престъпление“ заслужава безкрайно лишаване от свобода.
Историята на Абдала Абу Рама.

Превръщането на мирните демонстрации в престъпление – част 2
Не само, че организирането на протести е очевидно престъпление според израелските власти, но в последните дни стана ясно, че това “престъпление“ заслужава безкрайно лишаване от свобода.
Историята на Адийб Абу Рама.

Превръщането на мирните демонстрации в престъпление – част 3
Не само, че организирането на протести е очевидно престъпление според израелските власти, но в последните дни стана ясно, че това “престъпление“ заслужава безкрайно лишаване от свобода.
Ежедневието на децата на Адийб и Абдала.

Писмо от Абдала Абу Рахма

Освобождаването на палестинския Ганди
В продължаващата вече толкова години ненасилствена палестинска борба в Западния бряг, малка победа бе усетена в Билин. След 17 месеца прекарани в израелски затвор, палестинският Ганди Adeeb Abu Rahmah се завърна в родното си село.

Живот без Адийб – разказ на съпругата на Adeeb Abu Rahma

Съпругът ми бе задържан, защото протестираше срещу строящата се стена Разказ на съпругата на Abdallah Abu Rahmeh

Какво ще стане, ако демонстрациите в Билин са без намесата на армията?

Репортаж на CNN за демонстрациите в Билин

Послание от израелски военен затвор на международния ден на човешките права
Абдула Абу Рама, координатор на Народния комитет в Билин срещу строежа на стената и заселниците, който се намира в израелски затвор праща следното съобщение до съпругата си и всички заинтересовани от неговия случай чрез адвоката си:
“Аз бях осъден за „организиране на незаконни демонстрации“ и „подстрекаване“. Тези „незаконни демонстрации“ са всъщност ненасилствената ни съпротива. Кампания, която моето село води през последните шест години срещу разделящата израелска стена, която се строи върху земята ни….“

„Надявам се да умра на моята земя“, интервю с жителка на Билин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: