Хеброн

Разрушаване на източник на енергия в окупираните палестински територии
Израелските военни плануват да разрушат набор от слънчеви панели близо до Имнеизил, село в южните хълмовете на Хеброн, прекъсвайки по този начин захранването с електричество на четиридесет семейства, здравна клиника и училище. Слънчевата централа е единственият източник на електроенергия в селото и е обект на военна заповед за разрушаване, която е в сила от днес (четвъртък, 10 ноември 2011 г).

Епизод от поредицата Sleepless in Gaza and Jerusalem – Хеброн Диана показва Стария град – първо през очите на международен активист, палестинец от Стария град и войник служил тук по време на втората Интифада

Война и ирония в хълмовете около Хеброн
През 1967 година, когато Израел окупира Западния бряг, населението на стария град на Хеброн е било около 75 000 палестинци. 25 години по-късно населнието се е стопило с 80 прицента и вече е само 1 500 в следствие на насилието от страна на израелските заселнции и държава. По-заможните са напуснали заедно с бежанците, само най-бедните са останали, тъй като няма къде да идат. Децата се пазят от нападенията на заселниците и техните деца с пръчки и камъни, докато войниците гледат безразлично; за това аз и други международни активист придружавахме учениците – да документираме случващото се и предпазим децата от нападенията.

Falling through the Looking Glass in Hebron
Kasper Lundberg writing from Qawawis, occupied Palestine, 1 April 2005

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: