Палестинските затворници

Настоящият израелски външен министър Авигдор Либерман заяви през 2003 година по време на заседание в израелския Кнесет:
“По-добре да отведем и удавим тези палестински затворници в Мъртво море.”
–––––––––––––––––––––-

Една четвърт от палестинското население, което пребивава в окупираните палестински територии (ОПТ) е било арестувано от израелското правителство. Това прави палестинците най-много лишаваните от свобода хора в света.

Освен това, Израел е единствената държава в света, която държи като затворници деца под 18-годишна възраст. През 2011 година те са били около 280. Условията им на живот са тежки. Израел използва всички видове наказания и изтезания срещу децата затворници, за да ги накара да станат шпиони.

Няма нито едно семейство, което да не е изпитало ареста на поне един от своите членове. По-голямата част от задържаните са мъже, тоест над 40% от общото мъжко палестинско население в ОПТ са лежали в израелски затвори.

За разлика обаче от затворниците в други страни, те са арестувани, съдени и държани в затвор от чуждо правителство.
Или както Басем Тамими, лидер на народния комитет за съпротива в палестинското село Наби Салех, задържан заради организирането на невъоръжени демонстрации срещу израелската окупация, заявява в обръщението си пред израелския военен съд:

Организирах тези мирни демонстрации, за да защитя земята ни и народа ни. Аз не знам дали моите действия нарушават Вашите окуапционни закони. Що се отнася до мен, тези закони не се отнасят до мен и за мен са лишени от смисъл. Те са ни наложени от окупационните власти, за това ги отхвърлям и не мога да призная тяхната валидност.

Вие твърдите, че сте единствената демокрация в Близкия изток, но въпреки това ме съдите според военни закони, които са лишени от всякаква легитимност; закони, които са приети от органи, които не съм избирал и не ме представляват. Обвинен съм за организиране на мирни граждански демонстрации, в които няма нищо военно и са законни по силата на международното право.

Текст на цялото обръщение

Законите на държавата Израел позволяват затворниците да бъдат държани в строг тъмничен затвор при три обстоятелства: по време на разпит, като дисциплинарна мярка, или по време на така нареченото „разделяне“ за продължителен, неограничен период от време. Подробна информация за нехуманната практика на изолация може да бъде намерена в доклад, публикуван през юни 2011 г. от три израелски правозащитни организации.

„Затварянето на лишени от свобода в изолатор като наказание или техника за изнудване трябва да бъде забранено от държавите-членки на ООН“, заяви Хуан E. Мендез на Общото събрание на ООН на 18 октомври 2011. Мендез е специалния докладчик на Организацията на обединените нации относно изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание. В първия си междинен доклад той изследва практиката на строг тъмничен затвор като включва Израел в доклада си. Той пише: „В Израел, изолаторите често са осветявани с флуоресцентни крушки, те са единствен източник на светлина, докато източник на свеж въздух липсва напълно.“

Плакатът е част от проект на Michal Vexler. Подробности и повечe информация: http://manara1ram.blog.com/2012/04/17/palestinian-prisoners-justice/

Още статии от блога:

Според доклад, Шин Бет измъчва затворници и отказва достъп на адвокатите им
Близо 90 на сто от палестинските затворници са разпитвани от израелските служби за сигурност Шин Бет без да имат право на консултация с адвокат, въпреки че гражданското и военно законодателство ясно казва, че тази забрана може да се прилага само в много редки случаи, се казва в доклад, публикуван от Обществения комитет срещу изтезанията в Израел и Обществото на палестинските затворници.

Надеждата свършва тук: Децата в затвора
Статията съдържа разтърсващ разказ от един обикновен съдебен ден в съда към военния затвор Офер, където биват разглеждани делата на децата затворници.

93% от всички непълнолетни, осъдени за хвърляне на камъни, са излежавали присъда в затвор
Нов доклад на израелската неправителствена организация B’Tselem разкрива за първи път официалните данни за отношението на израелската военна съдебна система спрямо палестинските непълнолетни младежи в Западния бряг: 93% от всички непълнолетни, осъдени за хвърляне на камъни, са излежавали присъда в затвор. Това включва 19 деца под 14-годишна възраст, които съгласно цивилните израелски закони не могат да бъдат държани в ареста.
Същевременно съгласно доклада, публикуван на 18 юли, правата на палестинските непълнолетни деца, които са бли заподозрени за хвърляне на камъни в Западния бряг, са били нарушавани през целия процес на наказателното правосъдие.

Делото на поредното палестинско дете пред израелския военен съд

Израелският журналист Джозеф Дана описва съдебното дело, на което е присъствал.

Видео от ареста на 11-годишно палестинско дете

Това е видео от ареста на 11-годишния Карим Тамими

Израелските сили арестуват 16-годишно момче


Писмо от затвора Офер


Послание от израелски военен затвор на международния ден на човешките права

Западните медии се опитват да превърнат палестинските политически затворници в статистическа бройка, докато не спират да показват човешкото лице на един израелски войник. През изминаващия месец видяхме много кадри от освобождението на израелския войник Гилад Шалит, чухме и прочетохме редица разкази за живота му, спомени и снимки от детството му, докато стотиците палестинци, които бяха освободени в замяна останаха само като суха статистика – сякаш те нямат детство, родители, които с нетърпение чакат да ги прегърнат, деца, които в много случаи дори са нямали възможността да ги опознаят, но които се нуждаят безкрайно много от родителската им подкрепа. За това ще споделя с вас имената и кратката история на някои от освободените и неосвободените палестински политически затворници.
Човешкото лице, скрито зад статистическата бройка – 1 част
Човешкото лице, скрито зад статистическата бройка – 2 част

Палестински жени-затворници призовават Червения кръст да помогне за закриването на затвора Ал Дaмoн
Палестински затворнички от затвора Ал-Дамон призоват Международния Червен кръст да окаже натиск върху израелските власти за закриване на “най-лошия затвор”, тъй като “са принудени да изтърпят трагичните условия в Ал Дамон.”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: