История на конфликта – 1

За да разберем същността на проблема, мисля, че логичното начало е да се запознаем с историята му. Но това се оказва не особено лесна задача на практика. 3ащо? Най-просто казано има две основни версии, в които историческите факти, различните митове и техните тълкувания са доста преплетени.
Ще представя кратко резюме на двете позиции, и след това ще добавя линкове към статии, книги и мнения на учени, като доказателство за всяко от мненията.

 
Основния проблем в тълкуванието на историческите факти е терминът палестински народ. Ето цитат от израелски научен сайт по този въпрос.

 
“Хората, живеещи в Палестина се наричат “Палестинци“. Тъй като Палестинските територии включват както днешен Изарел, така и днешна Йордания, то под Палестинци се е имало в предвид всички жители на тези две страни.
Митът за арабски палестински народ е създаден и представен пред света едва след като евреиските заселници се връщат в своята историческа родина – Юдея и Самария.
Евреите идват от Юдея, не палестинците. Палестински език не съществува, така както няма и палестиснка култура, която да се различава от останалите арабски култури в съседните територии. Никога не е съществувала страна Палестина, управлявана от палестинско правителство. “Палестинските“ араби по нищо не могат да бъдат различени от останалите арабски народи в Близкия Изток. Всички те споделят една и съща култура, език и религия.
Всъщност по–голямата част от арабското население са имигрилали в земите на Юдея и Самария от съседните арабски страни в последните 100 години. Прераждането на Израел бе съпроводено от икономическо процъфтяване на региона. Именно по–високият жизнен стандарт е причината за арабската имиграция.
…..
Всички опити за създаване на суверенна Арабска държава в рамките на днешен Израел имат за цел да разруши Израел като еврейска държава и като единственна еврейско–християнска крепост в Близкия Изток.“

 
Това е карта взета от цитираната по–горе статия. На нея много добре се виждат териториите, които са Палестински и как те са били разделени през 1947 год (според теорията на израелските учени) между Израел на запад от река Йордан, и Йордания – на изток от реката. Тази снимка ми напомня за статия, която четох наскоро, написана от доста крайно религиозен евреин. Неговите думи бяха, че вместо арабите да са благодарни, че им е дадено правото да живеят (макар и като окупатори) в днешна Йордания, те искат още и още, и сега искат да окупират и Самария и Юдея.
Map of

 
„There is no Arab village and no Arab city in the Land of Israel, but only Jewish villages where Arabs are living for the time being. Nablus is not an Arab city but a Jewish one, a place where Arabs are living temporarily. [Former prime minister] Ariel Sharon said: „The fate of [the Gaza Strip settlement of] Netzarim is the fate of Tel Aviv,“ and I say that the fate of Nablus is the fate of Sheikh Munis. What my mother did to Sheikh Munis, what Ben-Gurion’s Haganah did to Sheikh Munis, we will do to Nablus, as well as Ramallah and Bethlehem, and Hebron and Umm al-Fahm. Incidentally, Umm al-Fahm began in the 13th century, when Arabs came from Transjordan to settle there. They are the foreign settlers who came from outside the region.

„At the moment I have no problem with Arabs moving to Transjordan, although that is also the Land of Israel. I’m not looking to go to war to redeem the lands in Transjordan, but as long as the Arabs there are really in peace we won’t try to realize our total right to be on those lands. If the Arabs of Umm al-Fahm move to Transjordan there will be peace, and they’ll continue to be occupiers on our land. “

 
3а да дадем повече яснота върху “правотата“ на това мнение се налага да се върнем няколко хилядолетия назад в миналото…

Advertisements

Posted on декември 12, 2009, in History of the Conflict and tagged . Bookmark the permalink. 6 Коментари.

 1. Дали палестинците са народ или не вече няма значение, не и голямf. Те са нация. Иначе народът е един – арабски. Палестинец, сириец за арабин – еквивалентно на македонец и шоп за българин. Регионално самосъзнание, което в случая на палестинците е прераснало в национално. Йордания наистина си е палестинска земя, 2/3 от населението й са палестинци. Юдея (Джудея е на английски) и Самария са Западния Бряг, който Йордания анексира и приема за своя територия след 1949. Палестинците не са „окупатори“ в Йордания, те там си живеят открай време. И днес, и преди 50 години са мнозинство, но никога не са били допускани до властта, а опитите палестинското мнозинство да получи власт (да свали хашемитския крал) са потушавани по кървави начини, непознати за Израел. Иначе наистина повечето от палестинските араби са дошли в Палестина в близките 100-150 години според историческите източници, ДНК-анализи и статистики. Алиите ряпи да ядат. 🙂 Горните цитати са на някакви ненормалници, които са наистина интересно изкопаемо, което човек трудно може да намери, но ако го направи е забавно. Религиозни малоумници, да си седят в синагогата и да четат скрижалчета.

 2. „Иначе наистина повечето от палестинските араби са дошли в Палестина в близките 100-150 години според историческите източници, ДНК-анализи и статистики. Алиите ряпи да ядат.“

  Надявам се да посочиш на кои исторически източници и ДНК анализи се базира това заключение.
  Дори и да приемем, че това твърдение е вярно (!) (според теорията преди това земите са били празни, или?), то тогава изниква логичният въпрос, колко години в тези територии са живеели хазарите, които 8-9 век приемат юдаизма. Нула?

  Не знам дали имаш предвид всички цитати, но първият e от израелски научен сайт. Междудругото, към него ме насочи българка, женена за израелец. Предполагам това ще е историята, на която ще учи и децата си.

 3. Утре ще седна и ще ги копирам, но дотогава мога да дам нещо много лесно – за 20 години арабското население се удвоява. Лесно е да се прецени дали в онези времена, при онова развитие на медицината, особено в Азия и Африка дали е възможно без миграция. Но това е само залъгалка, де, ще копирам данните, това не е скрита, тайна теория, съвсем официални данни. Но ще ти представя статистика, сега само плямпам.

  Колкото до Хазарите – нула. Схващането, че евреите са потомци на хазарите е често срещано, но грешно. Ашкеназите имат немалко хазарскса кръв, но за пряко наследничество не може да се говори. Иначе чист народ освен корейците няма. Но за мен не би имало разлика дали е 10% или 90% хазарския ген, ще е просто интересен факт.

  Споменах миграцията на арабите към палестинските земи не защото мисля, че не трябва да са там, напротив. Просто става дума за два народа, които присъстват в една зема (арабите повече от евреите), и двата народа емигрират от други места в тези земи (евреите от Европа, арабите от околните държави). Разликата почва от факта, че арабите са били 100 милиона в региона и са имали „възможността да не искат“ евреи. Много преди да има Хагана, Иргун и подобни евреите са били нападани. Оттам и идва нуждата от Хагана. А всъщност болшинството от арабите не са имали проблем с евреи, народите са близки, настроенията са спуснати отгоре, като да речем от първия истински лидер на палестинците.

 4. Брой еврейски имигранти, имигрирали от различни места на света в Британска Палестина :

  1919 1806
  1920 8223
  1921 8294
  1922 8685
  1923 8175
  1924 13892
  1925 34386
  1926 13855
  1927 3034
  1928 2178
  1929 5249
  1930 4944
  1931 4075
  1932 12533
  1933 37337
  1934 45267
  1935 66472
  1936 29595
  1937 10629
  1938 14675
  1939 31195
  1940 10643
  1941 4592

  За 23 години (конкретния период) има около 360,000 еврейски имигранти, някои легални, други нелегални. Това прави около 16,000 на месец. Правя разлика между легални и нелегални, тъй като над еврейската имиграция е имало квота (въведана от британците). Над арабската имиграция не е имало квота, а и те не са идвали по море (през Средиземно море), а през сухопътните граници, които тогава са били почти неохранявани. А евреите са идвали с кораби, трябвало е да минат през пристанища, митница и полиция. Понякога кораби с еврейски бежанци, бягащи от нацистка Европа са връщани в същата тази Европа според волята на британците и местните арабски лидери.

  За сравнение, докато еврейското население се е увеличило с около 360,000 заради имиграцията, арабското се е увеличило с около 600,000.

  В Палестинската Кралска Комисия, известна като комисията Пийл от 1937 установява, че в еврейските села не е имало почти нищо освен пясък пред да дойдат евреите. Земята си купуват от богати феодали в Бейрут, Дамаск, Кайро, Газа, за които тази земя не е значела нищо. Също така и много арабски лидери продават земя на евреите, макар през 1948 година да им обявяват война. 3/4 от земята, която евреите купуват, е купена от араби. Включително и от крал Абдула.

  От комисията на Пийл :
  „…недостигът на земя се дължи не толкова на количеството земя, купена от евреите, колкото от увеличаващото се арабско население…“

  Но ако се разглежда земята просто в квадратни километри това изпуска някои важни елементи. Оставяме настрана, че дори малкото земя през 1937 се е видяла твърде много за арабските лидери. Земята, която арабите получават през 1947 е в болшинството си плодородна. Това са и традиционно населените в Палестина територии, в които открай време има маслинови дръвчета и други култури. Евреите получават пустиня, но пък са имали технологията и знанието да я превърнат в почва. С къртовски труд, разбира се, част от този труд е извършен и от арабските работници. Една от причините да имигрират толкова много араби от Трансйордания, Сирия и Египет е именно пазара на труда, осигурен от евреите.

  В Докалада за имиграцията, земята и развитието на Хоуп-Симпсън, издаден през 1930 година в Лондон, британските мандатни власти, полиция и митница не полагат никакви усилия да спрат арабска имиграция, идваща по суша от Трансйордания, Египет и Сирия. За еврейската имиграция, идваща по море доклада споменава, че не се взимат достатъчно (!) мерки. Предлага се да се спре имиграцията на евреи.

  По въпроса дали палестинците са народ – не, те са част от арабския народ. Така както македонците, шопите и добруджанците са част от българския народ. Палестинските араби говорят специфичен арабски диалект, имат специфични носии, танци, песни, фолклор и прочее, също както и всеки друг народ. Българските танци в Родопите са едни, в Македония други. Песните, стихотворенията, ястията – също. Имената – също. Аз лично не мога да разбера какво ми говори човек роден в Трън. Не мога да разбера и какви ми говорят шопи, живеещи на 20-30км от мен. Но това не ги прави нов народ, а езикът им – отделен. Преди проблема с Израел и изобщо надигането на арабския национализъм срещу колониалните власти и европейските империи не се е говорила за палестински народ. Изобщо. Говорило се е за палестински араби. Няма лошо, те също имат право да живеят там и да имат свои обичаи, своя специфична регионална култура. Иначе Йордания наистина си е Палестина – и исторически е част от географската област Палестина, и до ден днешен 2/3 от населението й са палестинци. Има много арабски нации, много арабски държави, много арабски диалекти, само един арабски народ, само един арабски език.

  Иначе горните изказвания на разни крайно-религиозни заселници – да, те са си олигофрени.

 5. Да, тези цифри са ми известни, естествено има малки разлики в различните източници (за това помолих да споменаваш исторически документ, на който се базират думите ти не само за този конкретен случай, а по принцип: както започва самият пост – има много версии и теории, историците определено не са единни по много от заключенията по въпроса).
  Но в интерес на истината първоначланата ми молба се отнасяше до следното твое твърдение „„Иначе наистина повечето от палестинските араби са дошли в Палестина в близките 100-150 години според историческите източници, ДНК-анализи и статистики. Алиите ряпи да ядат.“
  Надявам се да посочиш на кои исторически източници и ДНК анализи се базира това заключение.” Не ставаше дума за брой еврейска имиграция 🙂

  Относно земята закупена от евреи, сигурно си знаеш, че земите, притежавни от евреи преди създаването на Израел са много малък процент и за да не говорим наизуст ето таблица от 1943 :
  Вид земя: арабска и др. – еврейска – общо (в дунами или 1000 кв. км)

  Urban 76,662 70,111 146,773
  Citrus 145,572 141,188 286,760
  Bananas 2,300 1,430 3,730
  Rural built-on area 36,851 42,330 79,181
  Plantation 1,079,788 95,514 1,175,302
  Cereal land (taxable) 5,503,183 814,102 6,317,285
  Cereal land (not taxable) 900,294 51,049 951,343
  Uncultivable 16,925,805 298,523 17,224.328
  Total area:
  24,670,455 1,514,247 26,184,702
  Percentage
  94.22% 5.8% 100%
  Roads, railways, rivers, and lakes 135,803
  Total Area including roads, railways, etc.
  26,320,505
  Източник е Survey of Palestine (p. 566) което е било подготвено от Британския мандат и предоставено на ОН.
  Само няколко години по-късно, Изрел владеел 80 процента от земите, такъв голям скок не се дължи на продажбите извършени от богатите араби и османци (а такива е имало).

  “По въпроса дали палестинците са народ – не, те са част от арабския народ. Така както македонците, шопите и добруджанците са част от българския народ.“
  Да, но има държава България и няма държава Арабия. И ако приемем арабската лига за определяща кои са другите араби, то в нея са държави като Мавритания, Сомалия, Судан т.н. Какво правим с тях – разликите са толкова големи, че май по-добре само да изброя приликте – общ официален език и основна релгия.

  “Няма лошо, те също имат право да живеят там и да имат свои обичаи, своя специфична регионална култура.“
  Именно, и аз така мисля.

  “Има много арабски нации, много арабски държави, много арабски диалекти, само един арабски народ, само един арабски език.“
  Има араби, които също като теб мечтаят за голямото обединение и създаване на единна Арабска държава, но повечето са националисти и се гордеят с това, че са, например иракчани.

 6. Данните до 1937 идват именно от комисията. Но цифрите могат и да се видят и в Англо-Американската Комисия и нейния доклад от 45-та година. Колкото до земята – да, добре ще е обаче да не се използват термините „евреи“ и „араби и други неевреи“. По-добре ще е „евреи“, „араби“ и „други“. Излизат други сметки тогава. Тези сметки включват земи в категорията „арабски и други“, които са държавни, както и такива, които са наети от арабските селяни. Много арабски селяни наемат земя, впоследсвие не я купуват, не я наемат отоново, тъй като това съвпада все пак с периода на индустриализация, водеща със себе си урбанизация. Пример, според Подкомисията по Палестинския Въпрос на ООН от 1944 година по-малко от 1% от земята на Негев (или област Бершеева или „Южен“ Регион) е записана като еврейска земя, останалото е нееврейска. Абсолютно точно, но арабската земя не е 99%, а много по-малко от процент. В действителност, 99% не е била частно закупена. А става дума за 85% от територията, която е определена за бъдещия Израел от плана на ООН през 1947. Тази земя не е и имала и кой знае колко население, няма и днес (основните градове са близо до крайбрежието).

  „….Да, но има държава България и няма държава Арабия….“

  Да, но никога не е имало държава Арабия. Никога не е имало и държава Гърция (изключваме днешната, естествено). Има 3 китайски държави, 2 от които се казват „Китай“. Това са малко залъгалки, имената на държавите не са чак от такова значение. Да, няма една държава Арабия, защото народът е пръснат в над 20 държави. Всяка си има специфика в регионалната култура, свой диалект и прочее. Но езикът е един, народът е един. Но, все пак, народите се раждат по този начин, от нация към народ. Рядко е обратното. Аз не приемам Арабската Лига за особен критерий, сомалийците и мавританците са толкова араби, колкото са киргизите и казахките руснаци (едните са арабизирани, другите русизирани). А Судат си е арабска държава с голямо брой негърско население. Все пак, не забравяй, че палестинците, иракчаните и сирийците се определят и като „араби“.

  Но, повярвай ми Ая, не аз съм човекът, който си мечтае за голямо обединение на арабите в единна държава! 😀 Това е последното нещо на земята, за което си мечтая, можеш да ми имаш пълно доверие!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: