Матама Ганди за Палестина

Aз съчуствам на всички евреи. 3апознах се с тях отблизо в Южна Африка. Някои от тях се првърнаха в мои приятели за цял живот. Чрез тях аз научих много за тяхното дългогодишно преследване. 3а християните те са принадлежали към най-ниската каста. Сравнението между отношението на християните спрямо тях, и отношението на индусите спрямо индуската каста е много близо. И в двата случая религиозни подбуди са използвани за оправдание на нечовешкото отношение спрямо тях. Но освен приятелството, има много по-важни, общочовешки причини, да съчуствам на еврейския народ.

Но тази моя симпатия към тях не заслепява моето чуство за справедливост. Апелът за национален дом за еврейския народ не ми харесва. Той се обосновава на Библията и на упоритостта, с която еврейския народ е въздишал за завръщане в Палестинските земи. Но защо те, както много други народи по света, не създадат тази своя държава в земите, в които те са родени и където те са се изхранвали с четсен труд?

Палестина принадлежи на арабите по същия начин, по който Англия принадлежи на англичаните и Франция на французите. Не е правилно, и дори е нехуманно да натрапите евреите на палестинците. Това, което се случва в Палестина днес не може да бъде оправдано от който и да е морален код на поведение. Със сигурност ще бъде престъпление спрямо човечеството, ако броят на гордите араби бъде намален с цел Палестина да бъде частично или напълно върната на евреите за техен дом.

По-благородният подход би бил да се настоява за справедливо отношение спрямо евреите независимо къде те са родени и израснали. Евреите родени във Франция са французи по същия начин, по който християните родени във Франция са французи. Ако еврейският народ няма друг дом, освен Палестина, би ли им било приятно да бъдат принудени да напуснат частите на света, в които те вече са се установили? Или те искат двоен дом и възможността да изберат в кой от двата да останат?

Аз не защитавам арабските ексцесии. Иска ми се да не бяха използвали насилствени методи в тяхната съпротива срещу, както те с право определят, неоправданото нахлуване в техните земи. Но ако се съгласуваме с приетите канони за правилно и грешно, то нищо не може да бъде казано срещу арабската съпротива в лицето на поразителното израелско превъзходство.

Нека евреите, които твърдят, че са избрани, да докажат своята избранност, избирайки пътя на ненасилието за защита на своята позиция. Всяка страна е техен дом, включително Палестина, но не спечелена с агресия, а с обич. Мой еврейски приятел ми изпрати книга, наречена The Jewish Contribution to Civilization на Cecil Roth. Tам е отеблеязано това, с което евреите са спомогнали за обогатяването на световната литература, изкуство, музика, театър, наука, медицина, и т.н.

Тази книга доказва, че стига да има желание, всеки евреин може да откаже да бъде третиран като изгнаниник от страна на 3апада, да откаже да бъде презиран или ръководен. Той самият може да спечели уважението и вниманието на Света чрез своето хуманно съществуване като човек, избран от Бога, вместо като човек, който бързо потъва в грубост и е изоставен от Господ. Към всичко, което те са дали на света, те биха могли да прибавят и приноса на ненасилствените действия.

SEGAON, November 20, 1938
Harijan, 26-11-1938
(Vol. 74, pp. 239-242),

Advertisements

Posted on декември 19, 2009, in Гласове за мир and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: