Газа – година по-късно

Днес се навършва една година от старта на голямото военно нападение над Газа, отнело живота на около 1400 души, причинило пълното разрушаване на 4 100 домове и частичното на около 20 000 подслона. Според доклад на ООН, около 1000 палестинци все още живеят в палатки. Статия в Ал Джазира – Politics hamper Gaza reconstruction

Но нуждата от строежа на нови домове и инвестиции не започва със старта на операция Излято олово – а още през 2005 година с оттелгянето на Израел от Газа. Тогава Израел премахва всички свои колонии (селища), построени на 60 процента от териториите на Ивицата Газа, като оставя след себе си едиснтвено бетонени останки затрудняващи палестинските планове да използват и развият освободените площи.
Въпреки своето оттегляне, Израел продължава да извършва малки по мащаб навлизания в палестинските градове и бежански лагери, разрушавайки инфраструктурата на района.
След 2007 година Израел ограничава свободата на движение на хора, стоки и финанси, и забранява преминаването на строителни материали (цимент, бетон, стъкло, стомана) в териториите на Газа.

А тези материали и стоки са от жизнено важно значение за населението. Всъщност само преди няколко дни 16 хуманитарни организации, публикуваха доклад, в който обвиняват политиката на Израел и бездействието на останалите страни за виновни за състоянието на населението в Ивицата Газа. Интересна дискусия между представители на палестинската и израелската страна, както и на неутрален британски професор може да бъде видяно във видеото:

Относно самото нападение, мисля, че всеки е чувал за Доклада на съдия Голдстоун.
Интервю със съдия Голдстоун за CNN.
Но Газа има нужда не от думи, доклади и обещания, а от материална помощ, и то веднага!
Именно такава помощ е целта на организацията
Viva Palestina
1) PROVISION FROM THE UK OF FOOD, MEDICINE AND ESSENTIAL GOODS AND SERVICES NEEDED BY THE CIVILIAN POPULATION.
2) HIGHLIGHTING THE CAUSES AND RESULTS OF WARS WITH A VIEW TO ACHIEVING PEACE.
Конвой от пове4е от 250 камиони и микробуси поемат по маршрута Лондон – Газа през Франция, Белгия, Люксембург, Германия, Австрия, Италия, Гърция, Турция, Сирия, Йордания и Египет. След изминаването на 3500км, конвойът пренасящ жизнено важни медикаменти и хранителни продукти в момента е „заседнал“ в Акаба, Йордания поради отказа на Египетското правителство да позволи преминаването му. Стаития в Ал Джазира

Оправданието от египетската страна е „There are good reasons not to allow them through Nuweiba … these trucks might create a big infiltration problem for Egyptian security forces“

Ето мнението на един участниците, Zuber Hatia, който е пропътувал хиляди километри от британския град Портсмут

„So though we have all the cargo manifests, we have to just sit, wait and hope. Unfortunately, the Egyptians I have spoken to say this is a ‘political aid convoy’ rather than a humanitarian aid convoy – and that makes all the difference“.

„And though the Jordanians are being very kind to us while we wait, the fact is our trucks are impounded in a car park 30km from the port with tonnes of medicines spoiling in this Middle Eastern heat.“

Послдните новини от Акаба обаче не са много обнадеждаващи Gaza Aid Convoy Members Prepare For Hunger Strike и видео материал.

Мой приятел се намира в момента в Аман и имаше възможност от близо да се запознае с участницие в конвоя, да усети техния дух и и да поговори с тях за мотивите им. Както той сам ми разказа, това са хора от различна националност, религия и социална среда. Между тях е имало мюсюлмани, християни, евреи и атеисти. Хора, събрани от най-простата идея – да правят добро, да помогнат на хората в нужда. Както той сам се изрази, това е истински Парад на Хуманността.
Жалко, че никъде в големите световни медии не се чува за тези прояви на доброта и солидарност. Жалко, защото именно това за мен е духът на истинската Коледа. Не е важно какъв подарък ще получиш, колко красиво ще украсиш елхата или дома си, колко голяма пуйка ще изпечеш. Истинският смисъл на Коледа е да правим добри дела, да помагаме, да вършим чудеса!
Тези хора не пренасят само необходими медикаменти и продукти, те носят със себе си надежда и подкрепа, всички те са предпочели да помогнат на непзнати хора в нужда, отколкото да прекарат коледните и новогодишните празници със своите семейства, радвайки се на домашния уют.

Всъщност това не е единствената проява отбелязваща една година от нападението над Газа. На 31 декември, пове4е от 1400 граждани от всички точки на света плануват да преминат от Кайро в Газа за да участват в Gaza Freedom March. Целта на тази акция е да се привличе международното внимание върху проблемите свързани с незаконната (според международното право) блокада на Газа.
3а съжаление, все още не е сигурно дали Египет ще им позволи да преминат в територията на Газа. Повече може да прочете в статията Activists and Holocaust Survivor to March in Gaza, Egypt Says No to March

––––––––––––––––––––
Газа през очите на Нанси Мъри
Официална страница на Gaza Freedom March
The Best Place One Could Be On Earth
Part of the essay „Overcoming Speechlessness: A Poet Encounters „the horror“ in Rwanda, Eastern Congo and Palestine/Israel“, written by ALice Walker
One year after

Posted on декември 26, 2009, in Газа and tagged . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: