Дали това е демокрация?

Изто4ник
January 3, 2010
Комитетът на законодателните министри отхвърли в неделя законопроект, предложен от МК Ахмед Tibi (Ra’am-Ta’al), според който държавата трябва да прилага за вбъдеще равното разпределяне на земята между евреите и арабите.

„Израелското правителство отново доказа, че избягва принципа на гражданското равенство,“ каза Тиби в отговор на запитване. „Същото правителство, което одобри закона за подбор, изработен от [евреите] MKS Давид Ротем и Израел Hasson, пренебрегва отново правата на арабите, и не е одобрило изграждането на нито едно ново арабско село от 1948 година насам. Правителство не успя да изпълни предизвикателството, което поставих пред него, и това ме натъжава.“

Авторите на този законопроекта подчертават важността му в обяснение до комитета.

„От основаването си, Държавната Израелска администрация по земите действа единствено като еврейска такава. Директорът на Израелската администрация по земите е използвал всички възможно начини, с помощта на Еврейската агенция, за да се разпредели държавната земя само между евреиски жители. Независимо от горчивия опит в изминалите десетилетия, дори и един арабски град не е създаден от основаването на държавата Израел. Следователно законопроект трябва да бъдат приет, в който се предвижда, че Израелската администрация по земите ще обслужва всички граждани на държавата, без дискриминация на религиозна или етническа основа, и ще предлага равно разпределяне на земята с цел подобряването на живота на арабското население на Израел. “

Предложението на Тиби беше предназначен да противодейства на законопроекта приет преди две седмици, който гласи, че приемни комисии на израелските общности могат да решат кой ще живее в градовете им. Едно от последствията на този законопроект е, че израелските араби не биха могли да живеят в тези градове, ако приемна комисия реши така.
==============================================

Изто4ник
Израелският главен прокурор Менахем Maзуз се очаква да подаде обвинение срещу режисора на филма „Jenin, Jenin“, Мохамед Барки, за съсипване рапутацията на израелските войници.

Мазуз се срещна с прокурор Моше Ладор и шефа на израелската защитна армия от бронетанковия корпус, бригаден генерал Agai Yehezkel, като представител на войниците, които нахлуват в бежанския лагер Дженин през 2002 г., и с членове на семейството на 13-те войници, загинали по време на атаката.

Присъстващи на срещата призовали главния прокурор да използва своята власт за преследване на Бакри по обвинения в клевета и обида, тъй като филмът му обвинява IDF войските в извършване на военни престъпления по време на операцията.

През ноември 2003 г. Върховният съд на Израел позволи прожекцията на филма след цензориран. Факт, който представлява пречка по пътя на Мазуз и обвинението, което възнамерява да направи. Филмът е бил отхвърлен и от Филмовия Съвет на Израелското министерство на културата.

Военният главен адвокат, бригаден генерал Avihai Mandelblit помоли Мазуз миналата година за започване на наказателно производство срещу Бакри. Оплакване за клевета срещу Бакри, е подадена от петима войници, които са участвали в нападението.

Advertisements

Posted on януари 5, 2010, in Единствената “демокрация“ в Бликия Изток. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: