Съпругът ми бе задържан, защото протестираше срещу строящата се стена

източник


Get up, stand up
Stand up for your rights
Get up, stand up
Don’t give up the fight.
Bob Marley

През 2008 година, по време на Международния ден на човешките права, съпругът ми Абдала Абу Раман бе в Берлин за да получи медал от Асоциацията за права на човека. Миналата година (2009) на същия ден, 10ти декември, Абдала бе в арестуван от израелски войници, които нахлуха в нашия дом на 3ападния бряг. Абдала бе арестуван по същата причина, поради която бе получил и наградата – неговата не-насилствена борба за справедливост, равенство и мир в Израел/Палестина.


Съпругът ми е учител и фермер от Палестинското село Билин. Израел построи стената тук, разделяща жителите на Билин от собствената им земя с цел да се улесни разширяването на незаконното селище Mattityahu East. В отговор на това, Абдаала и негови приятели от селото започнаха акция на не-насилствена съпротива. Всеки петък в последните пет години те маршируваха заедно с израелски и международни поддръжници за да протестират срещу грабежа на нашите земи и средства за препитание.

През септември 2007, Израелския Върховен съд постанови, че трасето на стената в Билин е незаконен и трябва да се промени. Две години по-късно стената все още е тук, никой не я е преместил. Много от протестиращите се обезсърчиха, но Абдала им каза, че само продължаването на нашата кампания и международна подкрепа може да доведат до премахването на стената.

Колкото повече нарастваше нашата борба тук, толкова повече нарастваха усилията за прекратяване на действията ни. Армията бе инструктирана да използва оръжия срещу протестиращите и да арестува участниците. Нашият добър приятел, Басем Абу Рама, бе убит от израелски войници при опита му да говори с тях по времето на една от демонстрациите. Седемдесет и седем души са били арестувани в насилствени нападения през нощта.

Сред арестуваните бе и братовчедът на Абдала, Адииб Абу Рама, които (както и Абдаала) никога не е пропуснал демонстрация и никога не е използвал насилие. Адииб, баща на девет деца, е в затвора вече пет месеца и не се знае кога ще се върне вкъщи.

След първото нахлуване в нащия дом и арестуването на моя съпруг, нашата седемгодишна дъщеря Лума се събужда с крясъци през нощта, а пет-годишният Лаян намокря леглото си. Само девет-месечният ни син Лаит все още се усмихва и смее, но аз плача, когато той вика баща си.

Световни лидери, като бившият американски президент Джими Картър и архиепископ Дезмънд Туту (един от лидерите на анти-апартейд борбата в Южна Африка) посетиха нашето село. Те отидоха с Абдала до гроба на Басем. Г-н Туту ни каза: „Един обикновен човек на име Ганди бе начело на успешната не-насилствна борба в Индия и обикновени хора като Роза Паркс и Мартин Лутър Кинг доведоха до успех борбата за граждански права в САЩ. Обиконовените хора тук, в Билин, са днес начело на мирната борба, която ще донесе тяхната свободата. “

Следобедът преди да бъде арестуван, Abdallah подготви реч, която да бъде прочетена от негово име пред Световната асоциация за правата на човека, тъй като Израел не му позволи да пътува до Германия за церемонията.
Абдаала написа:

„Иска ми се да бъда с вас да споделя радостта на нашите колеги, които получават наградата тази година и да празнувам с вас по повод 20-годишнината от премахването на Берлинската стена. Но окупацията не само ни лишава от държавност, земя и често на живота ни, но и ни лишава от много красиви моменти.

„Майка ми почина в болница в окупирана Източен Йерусалим, нашата историческа столица, през август, но израелските окупациионни сили отказаха да ми позволяват да бъда с нея. Израелски приятел държеше мобилен телефон до ухото на майка ми, така че мога да кажа довиждане на нея и да благодаря за цялата любов, с която тя ме дари. В тъмнината на всички тези трудности на окупацията налагана върху нас, справедливостта, солидарността на търсещи хора като вас от цял свят ни дават сили. “

„За разлика от Израел, ние нямаме ядрено оръжие, нямаме армия, но ние нито искаме, нито се нуждаем от тези неща. С вашата подкрепа и чрез справедливостта на нашата кауза ние ще свалим Израелската разделяща стена.“

Дванадесет часа след като Абдаал бе взет от нашия дом и пратен във военен затвор аз слушах как президент Обама получи Нобелова награда за мир и говори за „мъже и жени по целия свят, които са били затворени и бити в името на справедливостта.“ 3амислих се за на Басем, Адииб и съпруга ми, и се чудех дали президентът Обама ще предприеме някакви действия в подкрепа на нашата борба за свобода.

Advertisements

Posted on януари 5, 2010, in Активисти от ненасилствената съпротива. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: