Press freedom applies to all – updated

Джаред Малсин, редактор на английското издание на телеграфната агенция Маан е бил задържан от израелските власти на 12ти януари. Малсин, американски евреин, който живее и работи в Западния бряг, е бил задържан във вторник на международното летище Бен Гурион, когато той и приятелката му се връщали от почивка в Чешката република. След като били подложени на осем часов разпит, било установена, че Масин е заплаха за сигурността на Израел, и е било решено да бъде депортиран обратно в Прага.

Депортирането на Mалсин бе блокирането след разпореждане, подадено от адвокатите му. Неговият случай ще бъде изслушан от съдията Мириам Соколов в неделя (17ти януари).

Малсин е в ареста откакто е пристигнал, въпреки че израелските власти многократно отричат този факт, когато са били запитвани от представители на Посолството на САЩ в Тел Авив и консулството в Йерусалим във вторник.
Адвокатът на информационна агенция Маан, Дауд Кастро се очаква да подаде своя отговор в защита на Малсин в Окръжния съд в Тел Авив днес, по време на самото дело срещу Джаред, повдигнато от Службата на главния прокурор.

Според съдебни документи, подадени в четвъртък вечерта и подписани от следователя на международното летище Бен Гурион, на Джаред е отказано влизане в Израел поради следните причини:

1) Отказ за сътрудничество
2) Лъжене на граничните власти
3) Причините за пристигането му са неясни
4) Нарушени условия за виза
5) Влязал в Израел с помощта на лъжата

Обезпокояващо, документите също се позоваванват на новини, публикувани от Маан, чийто автор е Малсин, и в които той „критикува държавата Израел.“

Адвокатът на Маан, Кастро Дауд ще настоява, че тези твърдения не представляват валидно основание за отказ за влизане в страната, защото в тях няма нито един сигнал, че Джаред представлява „риск за сигурността,“ (което обаче обвинителния документ заключва). Едно евентуално депортиране само безпрецедентно би нарушило свободата на пресата в Израел.

Същевременно Международният информационен институт (International Press Institute) е обезпокоен от възможността, че Израел е задържал и смята да депортира редактор Джаред Mалсин, защото не харесва редакционната политики на телеграфна агенция Маан.

„Властите трябва да признаят, че правото на свобода на печата се прилага към всички журналисти, а не само пред репортери, които пишат благоприятно за политиката на израелското правителство“, каза директора на институа Дейвид Дадж в изявление.

Според Насър Лаахам, шеф–редактор на Маан: „Мисля, че те скат да навредят не само на Джаред, но и на цялата ни аганеция. Те знаят, че е американски журналист, работещ в палестинска медия и те не искат той до допринася нашата английски страница да бъде силна, както е в момента. Те не се интересуват какво пишем на арабската ни страница. Само защото той е главн редкатор на английската част, те се прицелиха в него. “
––––––––––––––––––––––––––––––––
update:
В крайна сметка се оказа, че 25–годишният американски журналист е прекалена голяма заплаха за сигурността на демократиюна страна като Израел, и в четвъртък той е бил депортиран в Ню Йорк!
Ситуацията довела до така бързото прилючване на делото остава доста неясна.

Според съдебните записи, достигнали до агенция Маан, Израел обвинява Малсин, че не е сътрудничил, а е лъжел граничните власти, и че е нарушил правата на своята виза. Той бива задържан на летището в продължение на осем дни, в което време той се опитва да оспори забраната, но след това внезапно (според Израелските власти) се съгласява да се откаже от своите искания и да напусне страната.

Но Джаред от друга страна твърди, че е бил измамен да подпише документ, който в крайна сметка приключил делото и било причина за депортирането му.
Пред репортери на различни медии, г-н Малсин разказва как двама охранители влезли в клетката му във вторник следобед, след като неговият адвокат излязал и казали, че е свободен да напусне, ако само направи изявление в писмен вид.

„Те дойдоха при мен и казаха:“ Можете да си ходите, просто трябва да се подпишете този лист хартия. „Те ме накараха да повярваме, че това е формалност … аз не знаех, че ще бъдат депортирани. И никога не е имало индикация, че това ще се отрази по какъвто и да е начин на делото. „….“Имах толкова малък достъп до информация за моя случай, нямах никава идея какъв е проблемът, довел до задържането ми“, продължава той. „Бях подведен. Аз вярвам, че охраната в затвора бе изключително манипулативна, подвеждаща, и лъжлива в начина, по който постъпиха с мен “

Израелското правителство отрича всичко това. Сабине Хаддад, говорител на Министерството на вътрешните работи, заявява, че решението за задържане и депортиране на г-н Malsin се основава на неговия „отказ да сътрудничи“.

„Когато Malsin пристигнал на границата, властите го помолили да отговори на няколко въпроса, а той е отказал“, казва тя. „Право на всяка страната е да задава въпроси на всеки, който иска да влезе.“

Тя също така тввърди, че г-н Malsin е решил да сложи край на своята законна молба за отвод на решение за депортиране, тъй като той вече не е искал да остане на летището, където е бил държан в малка клетка с право на 10 минутна разходка навън през деня.

„Преди два дни той е решил, че не искате да останете на летището вече. Това е всичко. “

Г-жа Хадад също така заявява, че властите не знаели, че г-н Malsin е журналист, когато са го спрели. Твърдение, с което американският журналист не се съгласява.

„Те [длъжностните лица, които провежда разпит] казаха, че са в състояние да търсят и прочетат в интернет някои от статиите ми … Те ми обясниха, че са недоволни, че съм“ критичен към Израел „- това са техните думи. “

Източници desertpeace blog ynet news The nationalist Maan News Agency
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Щаба на агенция Маан се намира във Витлеем, на Западния бряг и предлага новини на английски и арабски. Журналисти в агенцията, както и повечето от палестински журналисти, работещи за агенции намиращи се в палестинските територии, получават само палестинска акредитация, която не е призната от Израел.

Източник и update

Posted on януари 17, 2010, in Единствената “демокрация“ в Бликия Изток and tagged . Bookmark the permalink. 3 коментара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: