Open Rafah for Ayman

Toва е част от петиция за правото на образование в чужбина на един младеж от Газа. Целия тeкст може да прочетете тук. А това е личният блог на Айман.

Айман Талал E. Quader е палестинец, роден на 19 юли 1986 г. в Газа и е живял в град Газа през целия си живот. Като млад всеки млад палестинец, той наистина обича родината си и винаги е мечтал за свободата на своя народ, Айман е работил много усилено за да постигне една от своите най-важни цели в живота, спечелването на стипендия за магистърска програма в Европа.

Наскоро бе приет да се обучава с академична стипендия в Universitat Jaume I (Uji) в Кастейон, Испания за Международния Магистърска програма „Мир, изследвания на конфликти и развитие“ (МИР магистър). На Айман беше успешно издадена испанска студентска виза, за да завърши учебната програма, която започва февруари 2010 г. и е валидна до завършването на програмата през месец май на 2012.

„Всичко, което искам е моето основно права на образования; право, които се очаква да бъде гарантирано и предоставено на всеки човек, съгласно всички международни резолюции на Организацията на обединените нации.“

„Аз не искам за чудо, това, което искам е мое запазено право. Аз съм обработил всичките необходими документи, визи, приемно писмо от моя университе. Защо обаче не ми се позволява да напуснат Газа и отказва достъпа ми до Испания? “

Айман продължава
“Условията на границите са станали изключително сложни, което прави почти невъзможно за палестинците, живеещи в Газа, да напуснат Газа независимо дали е за медицинско лечение, за да посетят роднините или при наличие на академична стипендия за обучение в чужбина. Границите, в това число на граничния пункт Рафа – единствен между Газа и Египет – са контролирани от израелските сили за сигурност, макар и контрол върху Рафа да е повече косвен.

Според съобщения на агенция Маан по-рано този месец, през цялата 2009 та година, границита в Ивицата Газа са били отворени едва 33 пъти. Това наистина е престъпление срещу човечеството.

Израел и Египет са също така в пряко нарушение на международните закони и конвенции, които гарантират равен достъп до образование на Айман, обявени от ООН във Всеобщата декларация за правата на човека, член 28, и Международния пакт за икономически, социални и културни права (МПИСКП, 1966).

Целта на този манифест е да изпратите бързо и достоверно съобщение на египетското и израелското правителства, стига толкова! Това е призив към юристи, политици, журналисти и всички активисти за правата на човека да се присъединят към борбата за Айман за правото му на образование, а което той винаги е мечтал. Заедно можем да направим разлика за Айман, заедно можем да направим разлика за Палестина, една стъпка в даден момент.

Advertisements

Posted on януари 22, 2010, in Газа. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: