Oбама и мирния процес в Близкия Изток

Видео на част от речта на Обама пред AIPEC (най–мощното лоби на чyжда страна във Вашингтон, в линка към Уикипедия може да прочетете кои са част от членовете му)
Ето и превод на думите на Обама:

3нам, че когато посетя AIPEC аз съм сред приятели. Добри приятели, които споделят моята отдаденост на идеята, че дълбоката връзка между САЩ и Израел е неразрушима днес, неразрушима за вбъдеще, неразрушима завинаги. …

Подкрепата ни към Израел и неговия народ е повече от политическо решение. Нашите две страни се свързани от общ интерес и общи познания. Тези, които заплашват Израел, заплашват нас. Израел посреща тези заплахи на фронтовата линия, за това аз ще се посветя да работя за сигурността на Израел. Ние знаем, че създаването на Израел бе справедливо и наложително. 60 години по–късно ние няма да се огънем, нито да коленичим пред заплахите, и аз като президент на САЩ ви обещавам, че няма да има компромиси щом става дума за заплахи към сигурността на Израел.


Но речта на Обама продължава, ето и какво е мнението му за Йерусалим:

Йерусалим ще продължи да бъде столица на Израел, и не трябва да бъде разделяна.

Превод на интервюто, което бивш капитан от израелската армия дава за BBC:

Ако Обама влезе в Белия дом и продължи да се държи като роб, а не като лидер, то тогава аз не виждам никаква промяна на хоризонта. Ако той продължи примера на сегашния (ред. вече бивш президент Буш) да играе голф и да изпълнява желанията и интересите на АИПАК (или която и да е друга лоби организация във Вашингтън) и ако продължи да не говори за ужасното престъпление, което се случва в момента в моята страна (ред. става дума за нападението на Израел над Газа декември 2008–януари 2009г), не виждам как ситуацията ще се подобри!

Рискувах живоата си в продължение на много години като капитан в Израелските въздушни сили, дълги години работих с изралески жертви на тероризма, така че знам от първа ръка колко голямо е страданието на израелски народ, както и на палестинския. 3а това никой няма право да нарича мен и хилядите други израелски членове на движението против окупацията предатели. Ние обичаме страната си, ние сме патриоти, ние искаме нашия народ да продължи да съществува, но ние приемаме действията на нашите лидери като политика на самоунищожението, което поставя всички нас в голяма опасност. И сега говоря като бивш спасителен пилот от армията, това е най–голямата, най–важната спасителна мисия, която може да съществува пред мен – да спася хората, незавсимо дали те са израелци, палестинци, евреи, мюсюлмани или християни.

Много хубав анализ по тази тема на Ноам Чомски (Obama on Israel-Palestine) може да прочете тук.

И сравнение на речта на Обама в Кайро и тази, която видяхте във видео матераилите може да прочетете тук.

Posted on януари 23, 2010, in Заселници. Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. Пропуск от моя страна е статията на Чомски. Не се съмнявам, че е обективна в много отношения. Благодаря, че ни предоставяш такава изчерпателна информация по близкоизточния проблем.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: