Репортаж на CNN за демонстрациите в Билин

Билин, 3ападния Бряг – Сълзотворен газ, шокови гранати, гумени куршуми и камъни: денят е петък следобед, мястото е Западния бряг, селото е Bil’in.
Това е обявеният за ненасилствен протест срещу това, което Израел нарича бариера за сигурност , а палестинцитеопределят като апартейд (разделяща) стена. Бариерата разделя селяни от своите земеделски земи. Протестиращите идват от цял свят в подкрепа на палестинците. A няколко младежи, покрили лицата си с шалове, хвърлят камъни по десетките израелски войници, облечени в пълно бойно съоръжения и въоръжени със сълзотворен газ, гранати и зашеметяващи патрони.

Протестът скоро преминава в хаос, тъй както се лсучва почти всяка седмица в последните пет години.

Според палестинската групировка Popular Struggle (която е един от организаторите на протестите) шест протестиращите са били убити в Bil’in и съседното село Na’alin от юли 2008 г. Няколко стотин са били ранени от сълзотворния газ, бутилки и израелски куршуми. Сто израелски войници са били ранени от хвърлени камъни според израелските военни организации.
Палестинските огранизатори казват, че имат малък контрол върху младежите, които предпочитат да хвърлят камъни по време на митингите. Въпреки това те настояват, че ненасилието е най-доброто оръжие, с което те трябва да продължат да се борят срещу стената и окупацията.

През последните месеци, Израел увеличава и броя на вечерните набези в Западния бряг, арестуването на тези, които смята, че са действали бурно или тези, които са заподозрени в организирането на протестите.
„Те не могат да бъдат над закона и именно за това се налага да ги арествуаме“ каза Петер Лернер, говорител на израелската армия, имайки предвид организаторите на протеста.

Критиците казват, че Израел просто арестува тези, които се противопоставят на тяхната политики по отношение на палестинците. Мохамед Отман, един от организаторите на кампанията Stop the Wall, е бил задържан през септември при завръщането си от Норвегия, където той е лобирал пред тамошното правителството за подкрепа.
Той казва, че е бил държан в продължение на четири месеца – три в строг тъмничен затвор -и след това освободен, без присъда и обвинение. Израел отказва да коментира тези случаи.

„Ние виждаме, че Израел се страхува от популярнате съпротива, защото тя идва от душата на хората, и те действат с пълно съзнание и убеденост“ каза Осман.

Според Popular Struggle, Израел е арестувал най-малко 150 протестиращи демонстранти от двете села през последните две години. Повече от 30 са все още затворени. Израелските военни са обещали проверка на тези данни след запитване от CNN.
Един координаторите на протестите в Bil’in, Abdallah Абу Rahmah, който също така е и учител, е бил арестуван през декември. Едно от обвиненията срещу него е било притежанието му на оръжие за събиране на сълзотворен газ и бутилки, използвани от израелската армия срещу демонстранти и показването на събраното.
Демонстрантите твърдят, че тези арести са опити да се премахнат основите (лидерите) на борбата. Също така отричат да се променяли тактиката си в работата си с протестиращите, макар броят арестуван да се е повишил рязко в псоледните години. Израелските военни смятат Bil’in за затворена военна зона всеки петък.

На Си Ен Ен е бил отказан достъп до Билин от страна на израелски военни сили, разположени извън селото, който казали, че само тези, които живеят в квартала може да влязат.
Целия видео материал на Си Ен ЕН може да видите тук.

Posted on февруари 12, 2010, in Видео, Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: