3а Газа, този път без заобикалки

Това е есе на Джо Mowrey, анти-военен активисти и застъпник за палестинските права, който живее в Санта Фе, Ню Мексико.

„В статиите, отбелязващи една година от нападението над Газа, прямият и безмилостен изказ относно това, което в действителност се е случило, често се избягва. Въпреки симпатията и подкрепата към палестинския народ в борбата му срещу изселването и потисничеството, описанието на това, което се случи през януари 2009 г. е често представено заволюирано заради чувството за политическа коректност на авторите. Да, това е ужасно. Да, това е несправедливо. Но ние не искаме да се възбужаме страстите или да ядосаме тези, които чрез своето умишлено невежество подкрепят идеята, че Израел е жертва, бореща се за своето оцеляване. Аргументът за тази предпазливост е, че ние трябва да стигнем до тях и да се опитаме да ги образоваме и спечелим на страната на истината.

Аз обаче ще бъде по-откровен в този коментар.

Ционистката (социопатна) администрация на Израел, изложе на съзнателно унищожение вече почти недееспособната инфраструктура, осигуряваща съществуването на един и половина милиона бежанци, като част от продължаващия план за колониизация на Палестина. Жителите на Газа, второ, трето-и четвърто поколение лишен от правата си палестинци, които живеят в принудително изгнание, далеч от родните си домове, където техните семейства са живеели и са се препитавали в продължение на поколения. Половината от тях са деца, ненавършили петнадесет години. Тяхната култура и тяхната икономика е системно опустошавана от Израел в продължение на десетилетия, а от 2006 г. наказателната обсада, подкрепяна от САЩ, както и от голяма част от международната общност, ги лишава от всички, освен най-основните, средства за съществуване. Този угнетен и осакатен народ бе бомбардиран и безмилостно тероризиран в продължение на двадесет и три дни.

Тук е изложена една малка извадка от фактите какво четвъртата по големина военна сила в света стори на едно беззащитно население–пленник. Източниците и материалите използвани в подкрепа на тези статистически данни са на разположение при поискване. Ако действителност, представена тук, излиза извън рамките на вашето въображение, можете сами да проверите данните. Но трябва да побързате. Голяма част от тази информация изчезва безследно от паметта на Google , сякаш потърва в черна дупка, точно каквато е и съдбата на хората в Газа. Източник, посочващ процента на земеделска земя, унищожена по време на атаките преди една година, който бе използван за по-стара версия на тази статия само преди няколко седмици вече не можеше да бъде намерен в паметта на Google. Изненада, изненада.

Вие също така ще откриете, че точните цифри варират до известна степен, в зависимост от източника. Но дали става дума за 21000 или 22000 унищожени структури, или дали броят на разрушените училища е 230 или 280, преобладаващата истината за физическа разруха и фактът, че това е било умишлено, са неоспорими. Дори докладът на Голдстоун, документ, написан с осезаем про-ционистки привкус, издаден от известен ционист и поддръжник на Израел, посочва недвусмислено, „… [в] умишлено действия на израелските сили и декларираната политика на правителството на Израел … кумулативно посочва намерението да бъде нанесено колективно наказание на жителите на Ивицата Газа, в нарушение на международното хуманитарно право. “

Чухме отново и отново, че повече от 1400 палестинци са били убити, над 80% от тях са цивилни граждани, в това число 342 деца. Тези чисти толкова често се споменават в дискусиите, посветени на нападението от миналата година, че цифрите дори са загубили влиянието си върху нашето съзнание. Но това, което често не се напомня е ужасяващия мащаб на внимателно планираното унищожаване на гражданската инфраструктура в ивицата Газа, режисирана от Израел по време на операцията Cast Lead.

Финансирани и въоръжени от Съединените щати, израелските военни унищожават петнадесет процента от структурите в Газа, около 22000 сгради, включително и 5300 жилищни единици са унищожени или подлежи на сериозна повреда. Друго 52000 домове са получили по–лека форма на структурна повреда. Над 200 фабрики и 700 склада и фирми са били унищожени или силно повредени. КАто жилищата, фабриките и фирмите, които са били напълно разрушени, 1300 от домовете,и около 25% от търговската собственост е съзнателно и старателно разрушена и взривена от израелските сухопътни сили. Осем болници и 26 клиники за бърза помощ са били повредени или унищожени. Повече от 280 училища са били повредени или унищожени.

ВиК съоръжения, както и ел. инфраструктурата, са били умишлено засегнати, с това голямата част от населението са останали без електричество и чиста вода по време на нападението и в продължение на седмици, и дори месеци, след това. Огромно количество от земеделските земи са били систематично бомбардиран или разрушавани с булдозери. Според някои източници, около 80% от обработваемата земя в Газа е разрушена или обявен за недостъпна за населението на Газа през последното десетилетие. След бомбардировка на пречиставтелна станция в Газа, два милиона литра отпадъчни води заливат околните земеделски земи, правещи ги неизпозваеми.

Израелска телевизионна станция се е похвалила, че само израелските военни самолети, без да отчитаме дейността на танковете, пехотинците и военните кораб, са използвали около хиляда тона бомби над Газа по време на операция Cast Lead. Атака от такъв мащаб изисква месеци, ако не и години, внимателно обмисляне и цялостен избор, така че е лъжа твърдението, че всички тези разрушения са случайни. Изсиква се голямо количество отричане и самоизаблуда за да се преструваме, че унищожението, което бе постигнато в Газа, има нещо общо със „сигурността на Израел“ или че то е било насочено само срещу бойците на Хамас. Това бе диво и варварско колективно наказание на цялото цивилното население, нищо повече. Всяко внушение за обратното, трябва да бъде рязко и незабавно осмято като абсурдно.

Това е може би първото въздушно бомбардировк провеждано някога над напълно беззащитно цивилно население, оградено като в затвор и нямащо къде да избяга от нападението. Само циничния начин на мислене на израелските военни може да допусне, че предупредителните листовки, които понякога са били хвърляни в квартали преди те да бъдат бомбардиран, са давали на жителите възможност да избягат. Ние сме на път да унищожат вашия дом; така, че по-добре се измъкнете. Бягайте, но накъде? Йителите на Газа не могат да напуснат своят открит затвор, дори когато са атакувани. Тази тактика от страна на Израел също така дава лъжливото твърдението, че домове и сгради са били под прицел, защото въоръжени членове на групировката Хамас са се „укривали“ вътре. Защо тогава са ги предупреждават да напуснат преди да унищожат тези сгради?
Имайки пред себе си този ужасен акт и студеното, умишлено естеството на неговото изпълнение, си задавам въпроса какъв тип общество може да прости и оправдае такова варварство от страна на своето правителства? Какво е причината за незачитане дори и най-основните принципи на човешкото благоприличие? Отговор може да намерим и в поведението на собственото ни общество, американското, разбира се. В Ирак, жертвите на нашия милитаризъм наброяват над един милион души (не броим изстрадалото от икономически санкции през годините населние), като голяма част от инфраструктурата на цяла нация от над 26 милиона души, е била заличена. Дори няма нужда да припомняме броя на смъртните случаи в резултат от империализма на САЩ по целия свят през последните шейсет години.

И как изглежда Газа днес, една година по-късно? Израел продължава своята незаконна обсада, поддържана от страна на САЩ, Египет (прител на САЩ) и международната общност. Обсадата спира достъпа на нужното количество строителни материали до Газа. Дефакто, възстановяването е невъзможно. Жителите на Газа живеят сред развалините, оставени им от израелската омраза и агресия. Те се опитват да възстановят своето съществуване, използвайки кал, тухли и материали, спасени от останките.

Следващият път, когато някой се опита да спори, че „Израел има право да се защитава“ или има право да използва извинението „Виж какво ме накараха да направя,“ кажете им, „Не!!!“ Кажете им, че не съществува и Никога не може да бъде прието оправданието за съзнателно опустошение на цяло едно общество, без значение какви политически или идеологически проблеми или въпроси за „сигурност“, реални или измислни, съществуват. Това е безотговорно. Това е погрешно. Ясно казано, това не е разумен аргумент в полза на такова поведение. Тези, които вярват в обратното, трябва да бъдат оспорени и да им се противопоставим при всяка възможност. “

Advertisements

Posted on февруари 13, 2010, in Газа. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: