Газа, година след войната, мнението на бивши войници от IDF пред Guardian

източник
Това е мнението на • Арик Диамант и Дейвид Zonsheine, които са основателите “На смелост да кажем не“ – движение на израелски войници в запас, които отказват да служат в окупираните територии. През ноември 2009 г. те предприеха инициатива, призоваваща Израел да започне диалог с Хамас.

“Израелските медии oтбелязаха изминаването на една година от операция „Cast Lead,“, с други думи, войната в Газа, почти като празник. В Израел, операцията се признава почти единодушно като военен триумф, като борба с победа над един от смъртоносните врагове на Израел – „Хамас“.

Като войници от израелските отбранителни сили (IDF), ние имаме сериозни съмнения за правотата на това заключение, главно защото почти никаква борба срещу „Хамас“ не се състоя по време на операцията. Веднага след като започнаха започнаха военните действия, „Хамас“ се скриха.

Повечето жертви бяха нанесени на обикновените палестинци, жертви, причинени от въздушните удари, артилерийски огън и снайперисти от далеч. Борба с победа? По скоро бихме я нарекли да стреляш по риба в барел. Операция Cast Lead се състоя основно от бомбардировките на едно от най-гъсто населените места на земята, удряйки цивилни цели като домове, училища и джамии, а в крайна сметка остави след себе си повече от 1300 жертви, предимно цивилни лица, над 300 от които бяха деца. Тъй като IDF войници в запас, ние прекланяме глави от срам срещу тази отвратителна атака срещу цивилното население.

Що се отнася до целите на операцията, те също са под въпрос. Твърдеше се, че операция Cast Lead имаза цел да спре изстрелването на ракети от Хамас. Но проблемът с ракетите „Касам“ е бил решен още преди операцията да започна. Споразумение за прекратяване на огъня между ХАМАС и Израел в сила от 19-ти юни 2008 е довело до драстично намаляване на ракети изстреляни от Ивицата – от няколко хиляди на месец до около дузина за периода от пет месеца. Израел е този, който не изпълни своята част от уговорката, а именно прекратяване на блокадата над ивицата Газа, вместо това наруши примирието през ноември 2008 г. като атакува цели в Газа, така по същество игнорира предложението на „Хамас“ да се поднови прекратяването на огъня и в крайна сметка започна операция Cast Lead няколко седмици по-късно.

Истинската цел на тази операция е различна от тази, обявена от израелски служители. Истинската цел не е да се спре изстрелването на ракети Qassams, а е сваляне на правителството на Хамас. Като такава, операцията не успя. „Хамас“ в ивицата Газа е по-силен от всякога.

Една година след тази брутална война е необходима промяна на стратегията. Израел трябва да започне незабавни преговори с „Хамас“, но не само преговори за прекратяване на огъня, а също и преговри по „основните въпроси, за да се стигне до края на конфликта. Един отворен диалог с Хамас е явно в интерес на Израел.

Първо, защото Хамас е демократично избран в ивицата Газа, и е спечелила доверието и уважението на значителна част от палестинския народ. Така че всеки, който се надява да разреши този конфликт, ще се наложи да се пазари с движението.

Второ, „Хамас“ се оказаха способни да донесат мир и спокойствие на гражданите в южната част на Израел. Както е видно от преди, „Хамас“ имат власт върху всички организации, които действат в Газа, и могат да наложат примирие.

Трето, сделката за размяна на затворници е единственият ни шанс да върнем отвлечения IDF войник Гилад Шалит. В замяна, от общо 8000 палестински затворници, държани в израелските затвор,и Израел ще освободи стотици затворници от групата на „Хамас“. Подобна сделка може да има умиротворявощо влияние върху общественото мнение, както в Израел, така и в Палестина, и може да бъде важна стъпка към помирението между двата народа.

„Хамас“ в момента е враг на Израел, но мира се прави с врагове, а не с приятели. „Хамас“ е мощно, прагматично и добре организирано движение и евентуално бъдещ партньор, с когото Израел може да „направи сделка“. А нежеланието да се признае „Хамас“ като партията, която законно управлява в Газа, е стратегия, която не е правилна и трябва да бъде променена. А народ, който наистина търси мир, не може да си позволи да пренебрегва своите партньори.“

Advertisements

Posted on февруари 19, 2010, in Газа. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: