Истината за Хамас

Автор на материала е Dr. Ellen Rosser

Хамас е основан през l987 от шейх Ясин и д-р Rantisi. Израел подкрепя учреждаването на движението като алтернатива на ООП. Хартата призова за освобождението на всички Палестински територии, в които мюсюлмани, християни и евреин да живеят заедно под управлението на едно ислямско правителство. Военният клон Izadeen Касам „е създадена през l992.

 
През 1995 д-р Елън Rosser се срещна с шейх Ясин и му даде предложението, според което Ерусалим да принадлежи само на Бога, да се управлява от религиозните лидери от трите основни религии и да бъде едновременно столица на Израел и Палестина, но да не принадлежи на нито едната от двете държави. В
Предложението също включва Юдео-християнско-ислямски Съвета да управлява ЙерусалимTemple Mount и да даде правото на евреите да възстановяватт храма на цар Соломон в северния край на . Шейх Ясин нямаше възражения.

 
По време на Втората Интифада, движението Izzadeen Касам извършва самоубийствени атентати, но през юни 2004 г. шейх Ясин заяви, че „Хамас“ ще сложи край на въоръжената съпротива в замяна на палестинска държава в Западния бряг, Газа и Източен Ерусалим. Израел обаче уби шейх Ясин и д-р Rantisi през 2004 година.

 
От август 2004 г., „Хамас“ спазва едностранно прекратяване на огъня с Израел.

През 2005 г. в своята предизборна кампания „Хамас“ не призова за премахването на Израел, а вместо това призова за създаването на независима палестинска държава с Ерусалим за своя столица.

През 2005 г. „Хамас подписаха Декларацията от Кайро и National Reconciliation Document, което, както се тълкува от Хания и Maschaal, означава, че „Хамас“ е напълно съгласен с предишните споразумения между палестинците и Израел.

През
  февруари 2006 г., Khaled Mashaal каза: „(“ Хамас „) не може да се противопостави на единната арабска позиция, изразена в резолюция, приета от Арабската Лига по време на Среща на върха. Тази резолюция, одобрена в Бейрут, признава Израел и призовава за нормализиране на отношенията с него в замяна на пълното му оттегляне и решение на проблема на бежанците „.

„Хамас“ спечели изборите и продължи да спазва едностранното прекратяване на огъня, докато Израел в отговор на ракетен обстрел от малки организации (но не „Хамас“) атакува Газа през юни 2006 г., убивайки 220 цивилни граждани. Тогава тhe Popular Resistance Committee, включващ и Izzadeen Quassm ( „Военния клон на Хамас“), залови израелския войник Гилад Шалит с идеята да го замени срещу палестински затворници.

 
През 2006 г., министър-председателят на „Хамас“, Хания , изпраща писмо до президент Джордж Буш, в което предлага 20 годишно примирие с Израел, по време на който може да има размяна на посланици между двете страни, това с други думи значи официалното признаване на Израел.

В началото на 2006 г. в Ивицата Газа, Хамас (и малки партии, които са отговорни за изстрелването на
ракети „Касам“, а именно Ислямски джихад, PFLP, DFLP и Al Aqsa’s Martyrs’ Brigade), се съгласяват да участва в работна среща и голям поход под лозунга: Два народа, Две държави, Един мир. (Но конфликтът между Фатах и Хамас конфликт попречи на семинара да бъде осъществен.)

 
На 8 юни , 2008 година, Израел и Хамас се договорят за спиране на огъня. „Хамас“ след това попречват на малките партии в Газа да изстрелват ракети Касам към Израел, въпреки че няколко групи или индивиди успяват да избягат от Контролно-пропускателните пунктове на „Хамас“ и да изстрелят случайни ракети.

На 4 ноември 2008, прекратяването на огъня приключва, след като Израел атакува Газа за да унищожи един тунел, който води към Израел. Малките партии запоюват стрелбата с ракети към Израел отново.

 
На 27-28 декември, Израел атакува Газа за да спре иизстрелването на ракети от Газа. По време на операция Cast Lead, 894 цивилни са били убити, включително 280 под 18 години. От тях може би 277 са били полицаи и бойци на Хамас.

след това Израел и „Хамас“ преговарят следващо прекратяване на огъня.

ИЗВОД: „Хамас“ е предлагал мир на Израел още преди да бъде избран. Той отказали насилието и показали това чрез действията си (което е по-важно от на думи) – чрез едностранното примирие за спиране на ракетите, чрез договарянето за примирие с Израел, с това, че „напълно зачита“ предишните споразумения и
приема арабските инициативи досега, с това, че Хания предлага обмен на посланици, което е сигурно официално признаване на Израел.

С други думи, „Хамас“ отговаря на условията на Четворката и трябва да се приеме като надежден партньор за мир.

Advertisements

Posted on февруари 19, 2010, in Газа. Bookmark the permalink. 2 Коментари.

  1. Отново интересен поглед. Има ли доказателства за покрепата на Израел при създаването на Хамас? Това е много важно и е отправна точка. Нещо като отразени събития в пресата тогава, някакви документи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: