Според доклад на Червения кръст, Израел прави живота на Палестинците все по труден, статия на BBC

източник

Според доклад на Международния комитет на Червения кръст, ограниченията, налагани от Израел, правят нормалното съществуване на палестиниците от Западния бряг „почти невъзможно“.
Много палестинците често нямат достъп болница или не са допуснати да посетят роднини, същевременно 50% живеят в бедност. Също така те често са подлагани на тормоз от еврейските заселници, продължава доклада на организацията. Говорителят на израелското външно министерство заяви, че МКЧК са игнорирали изявленията на представителите на Палестинската автономна власт, че в Западния бряг жителите живеят „нормален живот“. Докато икономиката показва признаци на растеж, МКЧК заявява, че ограниченията, свързани със строежа на израелски селища в Териториите, лишава много палестински фермери от собствената им земя.

Според доклада, нападенията и тормоза от страна на заселниците пречат на много фермери да обработват собствената си земя, а близо 10000 палестински маслинови дървета са били отсечени или изгорени през последните три години.

„МКЧК многократно призова да се предприемат нужните действия, така че палестинците да могат да живеят в достойнство“, заяви ръководителят на МКЧК за Близкия изток, Беатрис Megevand-Roggo.
„Ние потвърждаваме отново нашия призив към Израел да положат повече усилия за защита на палестинците в Западния бряг срещу заселническото насилие, да защитят техните земи и култура, и да позволят на семействата да поправят къщите си и да осигурят незабавен достъп на всички палестинци до лечебни заведения и училище. “
Говорителят на израелското външно министерство Игал Palmor каза, че доклада игнорира важни официални данни на ПА, според които икономическата ситуация е „значително подобрена“ през последните години.
Той също така припомни коментара на президент Махмуд Абас пред „Вашингтон пост“ през май 2009 г., в кожто той заявява: „в Западния бряг, имаме добра реалност, хората живеят нормален живот“.

През ноември, израелското правителство на Бенямин Нетаняху обяви 10-месечно спиране на изграждането на нови израелски селища в Западния бряг – условие за мирни преговори, изисквано от палестинците.
Но според информация на израелското правителство, строежите продължават в около 30 населени места, което е незачитане на заповедта.

САЩ се опитва да съживи мирните преговори, които са в застой заради проблема с неспиращия строеж на еврейски селища.
Палестинци казват, че няма да се върне към мирните преговори, докато Израел не спре изграждането на селища в Западния бряг.
Израел, от друга страна, има дългогодишен ангажимент в рамките на съществуващия мирен план за спиране на строежите.

Факт е, че всички селища в Западния бряг, включително Източен Йерусалим, се считат за незаконни съгласно международното право, въпреки че Израел оспорва това.

Advertisements

Posted on февруари 19, 2010, in Заселници. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: