Разказ за наавите в Билин

Източник

В седмичните демонстрации на жителите на Bi’lin срещу израелската бариера, която ги отделя от собствените им земеделски земи, и двете страни са въоръжени: израелски войници с арсенал от боеприпаси и бутилки сълзотворен газ, и демонстрантите от другата страна – с безмилостно творческо изразяване на ненасилствена съпротива. Този петък, демонстрантите маршируваха до Стената, облечени като жителите на племето Na’vi, герои от филма Avataр (Още клипове от протеста са на разположение на уебсайт на Friends of Freedom and Justice Bil’in ).

Войниците от своя страна бяха облечени като обикновено, сякаш отиват на война, в която хвърлят бутилки със сълзотворен газ срещу наавите. Към кого са вашите пристрастия в такъв случай?
Присъствието на “Аватар“ в Bil’in днес символизира обединената съпротива срещу империализма от всякакъв вид.
Днешната ненасилствена демонстрация бе отново посрещната с прекомерно насилие от страна на израелската армия. Звукови бомби и сълзотворен газ бяха използвани, като четирима души бяха директно наранени от удара на бутилките. Бутилките с газ са били изстреляни директно в протестиращите, което е в нарушение с правилата на IOF. Много други активисти са пострадали от проблеми с дишането след вдишване на сълзотворния газ.

Протестът „Avatar“ се състоя ден след частичната победа на Bi’lin, след като Израел реши да пренасочи сторежа на Стената така, че да заема по-малко палестинска земя. Това се случи повече от две години след като Израелския Върховен съд разпореди да бъде направено.

Автор на статията е Carol Sanders, родена и израснала в Бронкс, Ню Йорк. Тя е пенсиониран адвокат за юридически услуги и автор на правни текстове, живее в Израел от 1963 до 1966 г., където работи в кибуц, завършила обучението си по иврит в университета в Ерусалим и служи като помощник на тогавашния кмет на Ерусалим, Теди Kollek. Керъл е дългогодишен активист на Jewish Voice for Peace, и е представител JVP в Middle East Advisory Committee и член на Bay Area Women in Black.

Advertisements

Posted on февруари 24, 2010, in Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: