Фото репортаж от демонстрацията в Билин, отбелязваща 5 годишен юбилей

Автор е Амир Terkel, дългогодишен член на JVP (Jewish Voice for Peace), който в момента живее в Рамат Ган, Израел, заедно с жена си и 2те им деца. След като присъства на демонстрацията, отбелязваща 5та годишнина на петъчните протести в Bil’in, той изпраща следното съобщение:

Един Вдъхновяващ Ден
Author: Amir Terkel
Трябва да призная, всичко това не изглеждаше (или по–точно не миришеше) така хубаво, докато ни пръскаха с неописуемо отвратителната комбинация от течности, вонящи като кръстоска между нечистотии от канализацията и разграждащи се животни, и предизвикващи почти веднага желанието да повърнеш;
Author: Amir Terkel
Този “душ“ веднага бе последван от изстрелването на бутилки сълзотворен газ, по около 40 или 60 наведнъж.

Изсипването на тези горещи снаряди върху вас, докато още бяхме временно заслепен и задушени от сълзотворния газ ми се стори доста ужасно преживяване.

Но въпреки всички тези ужасни моменти, този ден остава един от най-вдъхновяващите моменти в моя живот.
Бях изненадан и разчустван да видя как аз марширувам през главната улица на Bili’in рамо до рамо с тези над 1000 демонстранти от Палестина, Израел и много други страни.

Аз съм бил на няколко пъти в Bili’in през последните години и не очаквах, че събитията ще се развият по тои начин поради следните причини:
– около 35 жителите на Bili’n, който са организарали седмичните протести срещу Стената, бяха арестувани от израелската армия през последните 6 месеца по време на нощните нашествия, които тероризираха цялото село
– През последните няколко седмици насилието, използвано от армията срещу демонстрантите, е нараснало рязко в опит да се пречупи съпротивата, като същевремнно организационното ядро бе хвърлено в затвора.
– Международни активисти, пребиваващи в селото, са били многократно арестувани от специална имиграционна слижба, които няма законна стойност в Западния бряг.
– Достъпът до Bili’in и съседното село Nia’alin е спрян, и те са обявени за военни зони от изралеската армия до август 2010 г. (колко демократично ви звучи това?) като всички израелци бяха предупредени, че всеки уловен в пределите на селата ще бъде арестуван.
– Полицаи под прикритие проследяват напоследък израелските демонстранти от мястото на техните срещи до самия протест, и след това ги задържат на контролно-пропускателните пунктове при излизане от 3ападния бряг.
– Видео камери за наблюдение са поставени на Стената и кадри от тях се използват редовно в съда срещу палестинските и израелски демонстранти.
– Преследването на всеки несъгласен, да не говорим за преследването на съпротивата, се е увеличило до такава степен в Израел, че вече дори започвам да се чуствам безсилен и депресиран.

Фактът, че толкова много хора излязоха, бяха готови да се изложат на всички видове риск, накара духа ми да се извиси и да се зареди с нови сили и надежда.
Това беше наистина един момент на радост и вдъхновение.

Казвано е много пъти преди, но си струва да се повтари – това е малко градче, изправило се срещу невероятно сложна и жестока военна машина, която има пълните правомощия за арест, затвор, заплашване и ограничаване на правото на движението. За период от 5 години, моето правителство е иползвало всички познати средства да спре хората от Bili’in, но ето, не само, че те не са се отказали от своята борба, но са и съгласни да допуснат изралеци да се присъединят в тяхната борба.
Ако това не е вдъхновяващо, аз не знам какво друго би могло да бъде.

Същевременно част от стената беше свалена от ликуващи палестинци, израелци и международни активисти.
Това е символична малка победа за истински задружна борба.
Няма съмнение, че стената ще бъде ремонтирана до следващата седмица.
Но ние ще бъдем там постоянно, рамо до рамо.
Снимките са дело на Амир Terkel и Silan Dallal/ActiveStills. Изтчник
Видео от протеста:

Advertisements

Posted on февруари 24, 2010, in Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: