3ащо трябва да бойкотираме Израел

източник

Автор на статията е Emily Schaeffer
Емили е американско-израелски адвокат на човешките права и активист за мир. В момента живее в Тел Авив, но е родена и израснала в района на Бостън. Тя участва в борбата за прекратяване на окупацията вече повече от 10 години. Бивш член е на организацията Евреи против окупацията (Ню Йорк), както и на Еврейски глас за мир, а сега е активна в дейността на няколко групи израелски активисти, включително и на “Анархистите против стената“ и “Бойкот! Подпомагане на Палестина“ (Boycott Divestment and Sanctions (BDS) Call from Within). Тази статия представлява нейните възгледи по въпроса защо е нужен бойкот на Израел.


 
“Хората говорят за движението Отнемане с бойкот и санкции (БДС) –Boycott Divestment and Sanctions (BDS). Хората трябва да говорят за БДС. Ако не говорим за БДС в контекста на Израел \ Палестина, то поне трябва да помислим за това. И тук е отговорът ми защо.

Когато бях малко момиче, се съгласих Еврейския национален фонд да засади дървета в Израел от името на членовете на моето семейството. Като бях дете ми разказваха историята на един изстрадал народ, който след векове преследване най-накрая е намерил убежище в своето родно място, но там се изправя срещу група от алчни, жестоки хора, които имат домове и в друга държава, но отказват да дадат тази малка ивица земя на моите хора. Това е антисемизъм, мислех си аз.

 
Бяха ми нужни само няколко месеца пребиваване в Израел като студентка в края на 1990-те за да открия, че това не е истината – или най-малкото, че ключова информация в детството ми е липсвала. Колкото повече детайли търсех и научавах, толкова повече ми ставаше ясно как тези преписи (нови версии) на историята и на настоящято са позволили света да бъде държан в плен, на закрито, и са превърнали някои от политически и икономически най–мощни в света народи в голям фактор за Израел.
Докато отношенията с Израел се нормални и приятелски, никой не прави отчет на действията й, никой не се интересува от детайлите, никой не пита „Кой печели от всичко това?“. В края на краищата, подкрепа за Израел се представя на широката общественост като средство за подпомагане на единстевната демокрацията в Близкия Изток.

 
Но това не е демокрация, това е нация и хора принадлежащи към тази нация, разглезени и едновременно ограбени от разделителния и несправедлив вътрешен режим, както и от окупацията, която след 43 години насилие се е превърнала в апартейд. И докато ние, израелците, трябва да се примирим с ограниченията дори и на собствените ни свободи, то ние все пак се възползваме от предимствата на този режим всеки ден. Благодарение на няколкото милиарда долара – чуждестранна помощ, военни инвестиции и телекомуникационна индустрия, наред с всичко останало – нашата икономика стоеше силна през цялото време, докато голяма част от света бе изправен пред рецесия. Находчиви изобретения като разделителната стена и отделните пътища означават, че не само ние ще се предпазим от насилствени атаки в Израел, но че и дори не трябва да виждаме нашите съседи, които вече няма къде да работят, пазаруват или дори общуват. А ние, едва ли не, се притесняваме как ще изпратим децата ни в армията сега, когато те могат да участват във войни, в който атакуват с натискане на бутон на дистанционното, войни, за който ще се сетим само, ако решим да отворим вестника или гледаме новините.

 
Наскоро срещнах млада, хипи двойка по улиците на Тел Авив и им казах за протестите в Bil’in. Дотогава те просто не бяха имали представа, че дори има окупирани територии. В действителност, те бяха уверени, че арабите са тези, които са окупирали еврейската земя. И от къде биха могли да знаят повече? В разгара на своята популярност Bil’in, във времето, в което селото празнува 5 години не-насилствена съпротива, часовници стената започнат да се движат и да се върнете големи части от земя изгубено, успя да спечелил подкрепата и вниманието на активисти, политици, автори от целия свят, но същевременно израелските информационни емисии посвещават много малко внимание на юбилейната демонстрация миналия петък, като единствено подчертаха само съборването на малка част от (незаконна) стената и разбирасе, че армията е била там за да спре протестиращите, отново в „сблъсък на насилие.“ Фактът, че тези „размирни“ палестинци са били подкрепени отново от стотици израелци и международни активисти – фактът, който повечетото израелци искат бъде игнориран, но който трябва бъде чут – остана неспоменат от израелските медии.

 
Нашата цел е израелците да обръщат внимание на истината. Ционисткият проект постоянно казва на света, че всички евреи са част от Израел, и ако някой критикува и не одобрява политиките на Израел, то той е против всички евреи, така те използват анти-семитизма като оправдание за своите дейтсвия. От малки сме научени да вярваме, че само ние можем да разберем себе си, че само ние сами можем да се освободим и само ние сами можем да се грижим за безопасността си.

 
Поради тази причина, естествената реакция към БДС е, че това е нов опит да се изолират и изгонят евреите. Това е много удобна защитна стратегия, която успешно спира всяка критика спрямо Израел. Но това отношение не може да продължи.
И колкото повече подкрепата за БДС расте, толкова по–трудна става успаваемостта на защитната израелска стратегия.
С времето все повече хора осъзнават, че БДС е временно средство без насилие, а творчески да се подчертае това, което наистина се случва в Израел и в териториите, които тя е окупирала и където е създала свои колонии. Така тази кампания рано или късно ще накара израелците да си задават въпроса дали пък всички тези граждани от най–различни страни, кооито те смятат в момента за свои недоброжелатели (от САЩ през Великобритания до Европа) всъщност са прави.

 
Палестинският призив за участие в БДС не е кампания целяща до доведе до изчезването на Израел, а по-скорое една кампания, опиваща се да принуди Израел да спазва ангажиментите си по силата на международното право, както и на моралните и правните норми на всяка истинска демокрация. Никой не твърди, че Израел е единствената страна, в която тези видове нарушения и престъпления се сличват, но именно тук Израел блъфира – ако има за цел да се придържа към стандартите на всяка западна демокрация, тогава не може да се възползва от обосновка, че обстоятелствата около страната я принуждават, или че в съседните страни се случват далеч по-лоши жестокости. Посланието на кампанията е, че ако дейтсвията ти отговарят на това, което проповядваш, то отношенията ще се нормализират.

 
Палестинскита покана за участие в БДС е призив на интелигентни, ненасилствени активисти, борещи се за правата на човека, за социална справедливост и право на самоопределение, които осъзнават, че колкото по–дълго бизнеса отношенията с Израел продължава както са били досега, толкова по–дълго израелците ще живеят в свят, спонсориран и отричащ истината – това противоречи дори на най-основните морални ценности на юдаизма и на много от идеалите, върху които Израел е бил основан.
И още повече това би значело, че палестинският народ ще продължи поне още десетилетия да бъде тормозен, гонен и принуден да живее в икономическата бедност, ще се продължи унищожаването на една не по-малко богата култура, родена в същата тази малка част от 3емята. Вредите, които БДС може да причини на израелската икономика – както и дори на палестинската икономика – ще бъдат малки и краткосрочни в сравнение с несправедливостите, причинени на палестинците (и на самата израелска демокрация) в продължение на десетилетия.
БДС е началото на един разговор, който трябва да се проведа и в действителност. БДС е възможност да се подпомогнат преговорите за справедливо, балансирано и честно решение. БДС е началото на израелското пробуждане, което ще даде възможност да създадем място, в което евреите, палестинците и всички граждани на света ще могат могат да живеят. Така че нека се събудим и започнем да говорим. „

Advertisements

Posted on февруари 24, 2010, in Движението за бойкот. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: