An unacceptable fight against protest By Haaretz Editorial

източник

Последните дни израелските сили за сигурност засилват все повече борбата срещу местните и чужденстранни мирни активисти, които протестират срещу окупацията и се идентифицират с каузата на палестинското население. Тази седмица, израелски войници са нахлули няколко пъти в офисите на Международно движение „Солидарност“ в Рамала . Арестували са двама активисти – един испански гражданин и един австралиец. Конфискували са офис оборудване, тениски и гривни, носещи думата „Палестина.“ Също така са нахлули в офисите на организацията Спрете стена и на Палестинската Комунистическа партия в Ramallah.

Според данните, предоставени от активистите, от декември до днес, израелските сили са организирали повече от 20 вечерни акции в селата Na’alin и Bil’in и са арестували повече от 30 души. Всички те са били арествуани заради участие в протестите срещу отделителната стена, която разделя тези села и много силно уврежда благосъстоянието на жителите. Никой от тях не е обвинен в участие в терористична операция или престъпни дейност, която да оправдае преследването, арестуването и депортирането им.

В същото време, израелската полиция използва сила за да потуши протестите подкрепящи палестинците в квартала Sheikh Jarrah в Източен Йерусалим; палестински семейства там са били принудени да освободят домовете си. Десетки протестиращи са арестувани всяка седмица и са били изправяни пред съда. Всички тези стъпки са предприети за възпиране на дейността на активистите за човешките права – борбата има за правото им на свобода на словото – основно право във всяко едно демократично общество.

В желанието си да премахнат протестите, израелската армия бе дори изпратена в зона А, която е под пълния контрол на Палестинската автономия. Влизането в тази област, нарушава споразуменията от Осло и вреди на авторитета на умереното палестинско правителство, същото това правителстви, което министър-председателя Бенямин Нетаняху постоянно определя като „добър съсед.“

По-притеснителен обаче е фактът, че членовете на звено на МВР, под ръководството на вътрешния министър Оз, също участваха се в „нападенията“ в Рамала. Оз използва оправданието, че арестуваните чуждестранни активисти всъщност са били нелегални рабтонци–имигранти. Въпреки че Йерсулимският съд ги освободиопредели за невинни, ние имахме нужда от решението на Върховния съд на Европейската общност и от намесата на правителствата на двамата задържани активиста за да поправим грешката и да ги освободим.

Нормално е страна, която е окупирала друга нация в продължение на много години, да покаже толерантност към проявите на невъоръжен протест срещу окупацията и причинените от нея злини. Държавата трябва да се съобразява с правото на гражданите на други страни да покажат солидарност с местните хора и да се присъединят към протестизе заедно с останалите израелски и палестински активисти.

Тормоза на хора, които не прекрачват линията, а се държат мирно, и плакатите по улиците, които са насочени срещу правозащитни организации, трябва предизвикват загриженост в сърцето на всеки Израелец. Потискането на обществения протест под прикритието, че така се защитава държавната сигурност няма как да увеличи международния авторитет на Израел. Тази политика дава лошо име на „единствената демокрация в Близкия Изток.“

Длъжностни лица на върха на правителството трябва да възложат на силите за сигурност и МВР незабавно да спрат тези деспотичен атаки срещу ненасилствените протести.

Advertisements

Posted on февруари 25, 2010, in Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: