Европейски съд реши, че произведените в еврейски колониални селища продукти не са Made in Israel

Продукти от израелските селища, намиращи се в Окупираните територии не отговарят на условията за преференциално търговско третиране по търговското споразумение между Израел и Европейската общност, реши Правосъдният съд на Европейската общност.

Въз основа на факта, че еврейските селища в Западния бряг са незаконни съгласно международното право, Европейският съд обяви, че продуктите от израелските селища в окупирания Западен бряг не трябва да се разглежда като Произведени в Израел. Следователно те не могат да попаднат под търговското споразумение между Европейската общност и Израел, което обикновено позволява израелските продукти да бъдат внесени в Евро-зоната без да има нужда от вносни митни.
Историята на делото, което започна след запитване на немска фирма може да прочетете тук.

Всичко започва, когато немската фирма Brita заявява пред немските митнически власти, че продуктите, които внася идват от Израел и за това трябва да бъдат освободени от вносни мита. Тъй като немските власти имат подозрения, че в действителност стоките идват от Западния бряг, те поискват изясняване от Израел. Това довежда до съдебно производство, в края на което Европейският съд бе помолен да даде преюдициално заключение.

Въпреки, че продуктите от тези селища са най–вече селскостопански, все пак има израелски компании, базирани в и около тези незаконни селища, които произвеждат най–различни продукти, включително вина и козметика, дори и компютърна техника.

Палестинците отдавна твърдят, че израелските стоки, произведени в окупираните територии не трябва да получават търговски привилегии, тъй като тези населени места не са част от Израел. Про-палестински активисти също редовно протестират, че европейските супермаркети поставят на такива стоки етикети “Произведено в Израел“.

Според Би Би Си, Израел все още няма официално становище по въпроса.

Пълното прес–съобщение на Европейския Съд може да бъде намерено в този файл в PDF формат.

source

Advertisements

Posted on февруари 28, 2010, in Заселници. Bookmark the permalink. 3 Коментари.

 1. Четох за това. Незнам дали е добра иницатива, имаше мнения, че така се ограничава работата на палестинците, на които израелците дават работни места. Въпреки, че да се дават работни места на окупирани от окупатор само по себе си е много неприятно. Друг е въпросът, че окупираните имат нужда от работа…!?

 2. Това решение на Европейския съд не забранява такива продукти да бъдат произвеждани или продавани в Европа. А само казва, че те НЕ могат да бъдат третирани като израелски такива.
  „The European Union takes the view that products obtained in locations which have been placed under Israeli administration since 1967 do not qualify for the preferential treatment provided for under the EC-Israel Agreement” ,защото “the EC-Israel Agreement applies to the territory of the State of Israel”

  Това, което ти имаш предвид е бойкотът на тези продукти. За съжаление си права – това е един от малкото източници на доходи за палестинското население, наред с, колкото и парадоксално да звучи, строежът на самите незаконни изралески селища върху палестинска земя. Но въпреки това аз съм ЗА бойкот на израелски стоки, произведени в Западния бряг (и не само).
  Това е начин да изразим несъгласието си със случващото се там. Да, някои хора ще бъдат пряко засегнати от действията ни днес. Но трябва да гледаме в перспектива и да се опитаме да променим цялата система. А и ако се замислим, работнисите-палестинци печелят само колкото да могат да свържат двата края, тоест те не са тези, които правят „големите“ пари, използвайки ресурсите на палестинските земи.

  Сега се сещам за една статия от йорданската преса. Докато в Европа бойкотът на израеслки продукти става все по-популярен, то в Йордания основният вносител на зеленчуци и плодове е Израел. Кaто същевременно Йордания внася маслини в съседната страна, които се използват за правене на зехтин “made in the Holy Land“.

  Имаше дълги дискусии и дори протести по този въпрос. Хората недоволстваха, че йорданското правителство купува такива продукти, при условия изгодни и за двете страни, а след това се предлгат на пазара без обозначение къде са произведени. Можем да си представим, че ако имаха право на избор, повечето клиенти не биха ги купували.
  В крайна сметка се получава парадокс, ние сме против Израел, чиято политика отрича правото ни на живот в собствените ни земи, но от друга страна, ние спомагаме икономическата им стабилност.

  Темата е доста обширна, никoй не може да гарантира, че бойкотът е наистина правилната стратегия.
  За това е хубаво, че постави този въпрос, ще се радвам да чуя различни мнения.

 1. Pingback: 3а израелските фирми, намиращи се в 3апдния бряг, и опита им за търговия на европейския пазар « say it loud

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: