Нови планове за еврейски строежи в Източен Ерусалим

Строежът на около 50,000 нови жилища в кварталите на Йерусалим, но извън разделящатата линия, са в различни етапи на планиране и одобрение, според израелския вестник „Аарец“. Те казаха строителните планове за следващите няколко години, дори десетилетия, се очаква да се съсредоточят върху Източен Йерусалим.

Повечето от жилищните единици ще бъдат построени в предимно еврейски квартали извън разделящата линия, докато по-малък брой от тях ще бъдат построени в арабските квартали. Плановете за около 20 000 от апартаментите вече са в напреднал стадий на одобрение и прилагане, а плановете за останалите все още трябва да се представят на съответните комисии.

Планираното строителство включва 1600 жилища в ултра-религиозния квартал на Източен Йерусалим Рамат Шломо, които бяха одобрени във вторник. Заявявайки, че решението подкопава мирните преговори, американският вицепрезидент Джо Байдън публично осъди този ход, който министерството на вътрешните работи обяви по време на посещението му в Израел.

Ако строителните планове в Източен Йерусалим бъдат изпълнени, това ще направи невъзможно разрешаването на израелско-палестинския конфликт, заяви активист от неправителствената организация Ir Amim.

„Първият, най-голям кръг на строителството в Източен Йерусалим е в Стария град“, каза Орли Ной от Ir Amim, “ чиято цел, казват, е да се насърчи израелско-палестинските отношения в Ерусалим. Вторият кръг е еврейско строителство в сърцето на палестинските квартали, а третият е разширяването на съществуващите квартали в източната част на града.“

Като резултат, строителството в Източен Йерусалим „ще премести Израел отвъд точката на необратимост, относно достигане на приемливо решение на израелско-палестинския конфликт“, допълни тя.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

По този повод и особено заради критиката на американския вицепрезидент ви предлагам ето този ироничен коментар на Гидеон Леви
““Тъкмо бяхме стигнали на ръба на друг исторически катаклизъм (почти). Близостта до преговорите с палестинците бяха във въздуха, мирът чукаше на вратата, окупацията наближаваше своя край – Но Eli Yishai се появи, не знаейки нищо за времето и дипломация, той дойде и разбърка всички карти на мира.

Да, министърът на вътрешните работи заслужава нашето скромно благодаря. Този ход беше перфектен. Времето, което беше избрал бе брилянтно. Както винаги, ние се нуждаехме от Yishai (а понякога и Авигдор Либерман), за да ни покаже истинското ни лице, без маска и лъжи, и без да играе на безотговорен човек, който вика, че императорът е без дрехи.
Да, императорът наистина е без дрехи. Благодаря ти, Yishai, че ни го показа. Благодаря ти за разкриването на прикрития маскарад, наречен Активни опити за мирен процес, стана ясно, че този мирен процес не означава нищо за никоги, и никого не вярва в него.

Вътрешният министър не трябва да се извиня за „бедствието“, което е нанесъл, а да се гордее с него. Той е истинското лице на правителството. Кой знае, може би благодарение на него Америка най-сетне ще разбере, че нищо няма да се случи, освен ако не упражнява реално натиск върху Израел.

Какво щяхме да правим без Yishai? Байдън щеше да напусне Израел с чуство за постигнат успех. Нетаняху щеше да се похвали за обновеното близко приятелство със САЩ. Няколко седмици по-късно непреките разговори щяха да започнат. Европа щеше да аплодира, а Барак Обама, президентът на големите обещания, вместо да се занимава със здравната реформа в страната си, щеше да се срещне с Нетаняху. Джордж Мичъл, който вече постогна доста дипломатически подвизи тук,щеше да обикаля между Рамала и Ерусалим, и може би в крайна сметка щеше да уговри среща между Нетаняху и Махмуд Абас. Лице в лице. Тогава всичко щеше да е решено.

Без предварителни условия, Израел щеше продължава строежа на, не на 1600, а на 16000 нови апартаменти. А IDF щеше да продължава да арестува, лишава от свобода, унижава и оставя да гладуват палестинци – всичко това под егидата на мирните преговори, разбира се. Йерусалим завинаги. Правото на завръщане и Хамас са вън от въпроса. И напред към мира!

Месеци щяха да минат, преговорите щяха да бъдат в „Напредък“, щеше да има много снимки, и от време на време ще изригват мини–кризи – всички те заради палестинците, които нито искат мир, нито собствена държава. В самия край, можеше да се стигне до друг план с друг график, който обаче никой няма да възнамерява да спази.

Всичко беше планувано да се случи, но дойде този мошеник Yishai, дойде и ритна всички в забвение. Това е малко неудобно, но не е толкова страшно. В крайна сметка времето лекува всички рани. Американците скоро ще простят, палестинците няма да имат друг избор, освен да се примирят, и всички ще застанат тържествено на перона.“

Advertisements

Posted on март 11, 2010, in Заселници. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: