Половината от израелските ученици се противопоставят на равни права за арабите

Според резултатите от ново проучване, оповестено тази седмица, почти половината от учениците в израелските училища не вярват, че на израелските араби се полагат същите права, каквито се полагат на евреите в Израел. Същото проучване показва, че повече от половината от студентите отричат правото на арабите да бъдат избирани се депутати в Кнесета (израелското народно събрание).

Според един от официалните коментатори на проучването, Prof. Daniel Bar-Tal, резултатите показват, че „Еврейски младежи не са възприели основните демократични ценности“.

Изследването е било поръчано миналия месец от Maagar Mochot, израелски статистическа институция, под ръководството на проф. Ицхак Katz. Анкетирани са били 536 еврейски и арабски ученици на възраст между 15 и18 години.

Изследването е целяло да покаже отношението на младежта към държавата Израел; как те възприемат новите имигранти, израелските граждани от арабски произход, както и какви са техните политически позиции.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

В отговор на въпрос дали на арабските граждани следва да се предоставят равни права с тези на евреите, 49,5% от анкетираните са отговорили отрицателно. Този въпрос подчертава от друга страна и дълбоката разлика между религиозните и светски младежи – 82 процента от религиозните ученици се противоппоставят на идеята за равни права на арабите, докато при светските ученици процентите са само 39.

Разделението между светски и религиозни също присъства и при въпроса дали арабите трябва да имат право да се кандидатира за място в Кнесета. Докато 82% от религиозните отговори отрицателно, 47 на сто от светските тийнейджъри се съгласили. Като цяло, 56 процента казват, че на арабите трябва да се откаже това право напълно.

Преобладаващо мнозинство (91%) изразява желание да бъде привлечено в израелската армия, 48% обаче заявяват, че не биха се съгласили с евентуално заповед да се евакуират израелските селища в Западния бряг.

Тук също се наблюдава религиозна връзка. От тези, които ще се противопоставят на евентуална заповед за евакуация, 81% се определят като религиозни, за разлика от само 36%, които са светски.

„Това проучване води до изводи, които поставят огромен предупредителен сигнал с оглед на засилването на тенденциите на екстремистки възгледи сред младежите“, заявиха от Образователното министерство.

Проучване показва, че сравнително голям брой младежи смятат да гласуват в бъдеще и, че демокрацията все още е предпочитан система на управление, но същевременно се наблюдава „разминаване между това, което те от една страна смятат за демокрация, и това, което от друга страна, са основните принципи на демокрацията, а именно, че арабското население има същите права, каквито има и еврейското“, се казва още в становището на Министерството.

„Различията в позициите между светските и религиозните младежи, различия, които само ще нарастват, трябва да бъдат грижа за всички нас, защото тези млади хора ще бъдат лицето на държавата след още 20-30 години“, заяви Бар – Тал. „Налице е комбинация от фундаментализъм, национализъм и расизъм в религиозния мироглед на младежите.“

източник – www.haaretz.com

Advertisements

Posted on март 11, 2010, in Единствената “демокрация“ в Бликия Изток. Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. Много добре е эописано, особено в последната част…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: