Хебронизирането на Йерусалим

източник The Guardian

Последната ескалация на напрежението в Ерусалим по време на сблъсъците между палестински и израелски демонстранти и полиция около Стария град показва появата на обезпокоителна нова тенденция: Хебронизирането на Йерусалим.

Това показва не само победата на радикални групи заселници в поемането на културно–чувствителните части на града, но също така е предпоставка за бъдещо насилие и нестабилност. Още по-важно е, че така се прекъсват деликатно предприетите стъпки за възобновяване на преговорите между израелското правителство и палестинската власт / ООП.

Защо Хебронизиране? Хеброн, на юг от Йерусалим и Витлеем, е град, който се характеризира с бедност, липса на инвестиции, увеличаване на престъпността и липса на признато национално и местно ръководство.

От началото на израелската окупация в Западния бряг, израелските заселници в Хеброн действат с увеличаваща се безнаказаност в град с огромно палестинско мнозинство. Това се дължи главно на ограниченията, наложени от страна на израелското правителство, с цел насърчаване на заселническото присъствие в центъра на старинната част на Хеврон. Декларацията от миналата седмица, че на Гроба на патриарсите (предполагаемото място, където е погребан Авраам), където днес е разположена джамията Ал-Ибрахими, е било добавено към списъка на защитените еврейски обекти, подчертава тази проекция на израелската власт в територията на планираната палестинска държава.

Приемането на израелското заселническо движение в Ерусалим като основна политическа идея, подкрепато от най-високите етажи на израелската бюрокрацията, съдебната система и армията, финансирането му с помощта на САЩ и други богати външни източници, всичко води до културата на безнаказаност, която предлага голяма прилика със случващото се в Хеброн. Създаването на забранени области за палестинците в някои части на Ерусалим и затваряне на магазини на улиците в резултат на заселнически тормоз, все още не е достигнал същата степен, както в Хеврон, но признаци, че това може скоро да се случи са налице.

В неотдавнашен доклад, публикуван от Чатъм Хаус – Йерусалим: цената на провала – се изтъква, че това хебронизиране на Ерусалим също включва оттегляне от някои периферни райони от страна на Израел и така нареченото „складиране“ на останалата част от палестинското население в Източен Йерусалим. Актуалните тенденции ще доведат до физическото отстраняване на голяма част от палестинското население от централните части на Източен Йерусалим.

Цялата статия може да прочетете тук

Posted on март 11, 2010, in Източен Ерусалим and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: