Шейх Джара и седмичните протести там

Шейх Джара е палестински квартал в Източен Йерусалим.

През август 2009 година 3 семействата на палестински бежанци са били изгонени от домовете си там, а екстремистки еврейски заселници са се настанили в тях. В един от случаите, вещите на едното семейство са били буквално хвърляни на улицата в дъжда от заселниците, пазени от полицейски ескорт.

Семействата – Ханун, Ал-кюрд, и Ал-Гауи, или общо около 60 души са от така наречените 1948-бежанци, дошли от Хайфа, Западен Ерусалим и други части на това, което днес е Израел. Те са били част от група от 28 семейства, заселили се в Шейх Джара през 1956 г., в земя предоставена им от UNRWA и йорданското правителство, и са живеели там досега.

Така семействата Ханун, Ал-кюрд, и Ал-Гауи се превръщат в бежанци за втори път. Но никой няма да им предложи да се върнат в старите им домове в Хайфа или Западен Ерусалим. Вместо това, те живеят на улицата и в палатки, които представители на община Йерусалим многократно са разрушавали.

Заселниците имат частна охрана, заплатена от израелското правителство, но атакуват палестинските семейства почти ежедневно. (Миналата седмица заселник насочи оръжие М-16 към Насър Ал-Гауи). Изрлеската полиция рядко взема мерки срещу тях. В действителност, вместо да ограничава ожесточените нападения на заселници, израелската полиция арестува близо стотина от ненасилствените протестиращи, потъпквайки правото на протест …

Така системата дава всички права на собственост на евреи, ако те са били собственици преди 1948, но това не важи и за арабите. Заселниците в Шейх Джара са предоставили документи от османския период показващи, че в края на 19 век еврейската общност е населявала областта на Шейх Джара (виж резюме по въпроса на израелска неправителствена организация).

Истинността на документите на заселниците е неясна, но политическите мотиви са кристално ясни. Шейх Джара е част от веригата на планираните или вече съществуващи израелско-еврейски селища в сърцето на арабските квартали в източната част на Стария град- Silwan, Ra’as ел-Amud и др. Това е стратегически ход за блокиране на потенциален политически консенсус относно Ерусалим в този критичен момент. И това е част от политиката на Израел на “Юдеизиране“ на Източен Йерусалим, термин, използван от самите държавни служители.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ето репортаж от последния протест този уикенд:

Демонстриращите

Всяка съботна вечер група от крайно дясното крило на ултра-ортодоксалните евреи (по–нататък в статията ще ги наричам хулигани) се събират пред една от откраднатите къщи за да се „молят“. Така че ние се всеки петък следобед сме там, за да им покажем, че не сме съгласни с това, което правят.

Вчера (12 март) не бе по-различно. Първо, група от около 100 активисти участваха в поход от центъра на Западен Ерусалим до Шейх Джара. Този път мина без инциденти, тъй като полицията охраняваше десните екстремисти да бъдат далеч от нас. (Въпреки това един американски „еврейски патриот“, държейки израелския флаг, изкрещя към нас на английски: „Рейчъл Кори получи това, което заслужава, жалко, че няма булдозер и за вас, момчета.„)

Дотук добре, нали? Но колкото повече „нула часа“ (което е началото на съботния ден и сабат) наближаваше, толкова по–напрегната ставаше обстановката. Когато стигнахме в Шейх Джара, вече наброявахме 250 човека. С наближаването на съботата, хулганите и полицията промениха стратегията си: полицията обяви с мегафон, че демонстрацията е незаконна,

Активист е арестуван

един от нашите активисти отговори с мегафон (въпреки, че бяхме само на метър разстояние), че съдът е обявил демонстрациите за законни. Това не промени плановете на полицията, пет минути по-късно полицията брутално нападна и избута демонстриращите. О, да имаше и 10 арестувани активисти!

След като “нулевия час“ почти наближи, повечето от демонстрантите се разпръснаха. Някои от активистите отидоха до полицейския участък, където задържаните активисти са били държани. Активистите впоследствие бяха освободени, една жена получи призовка за разпит в неделя за „организиране на незаконна демонстрация.“

Няколко други активисти отидоха до жилищната част, в която живеят палестинци за да се уверят, че не е имало нападения срещу тях. Малко след това хулиганите пристигнаха да се „молят“. Активистите се обадиха на полицията, които пристигнаха след десетина минути за да предотвратят нежелани действия. Все пак имаше повреди: счупен прозорец на колата на един палестинец.

Полицията тогава „ескортира“ хулиганите да напусна жилищните обекти, мислйки, че работа им е завършена. Но ние ги информирахме, че хулиганите най–вероятно ще изсипят своята агресия върху палестинци в друга част на квартала. Тръгнахме след тях и, разбира се, те започнаха да ванадлизират автомобили, нападаха палестинците и хвърляха огромни камъни. Докато полицията успя да дойде, няколко палестинци бяха леко ранени, някои автомобили бяха повредени, а големите камъни лежаха върху главния път, който разделя Източен и Западен Ерусалим. Всичко това, разбира се, се случи на свещения за хулиганите Сабат.

Споменах ли, че ние няма да бъдат изплашени и спряни от полицията или от насилието на заселниците? Борбата за справедливост в Шейх Джара ще продължи. Ние ще бъдем там – Надявам се, че ще се присъедините към нас също.

Advertisements

Posted on март 14, 2010, in Източен Ерусалим, Ненасилствена съпротива and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: