Посещението на бразилския президент

Не само, че президентът на Бразилия отказа да посети гроба на бащата на „Цион“, н ден след това той е показал уважението си пред палестинския народ чрез поставяне на венец на гроба на Ясер Арафат в Рамала. Това беше буквално „изплюване в очите“ на ционистките окупатори.

Снимка от посрещането на бразилския президент - снимка AFP 
Ето цитат от статия, отразяваща официалното посещение на Lula da Silva, както и това на Catherine Ashton, the European Union’s foreign policy chief, последните няколко дни.

Бразилският президент разкритикува израелската политика към палестинците, като предупреди, че продъжаващия строеж на разделителната бариера, блокадата на Газа и продължаващото изграждане на заселнически селища води до изгасване на „свещта на надеждата“.

Луис Инасио Лула да Силва направи своите забележки по време на посещение на Западния бряг, където в сряда той постави венец на гроба на покойния палестински лидер Ясер Арафат.

„Мисията на мир“ на Лула започна в Израел във вторник, и е първото посещение на бразилския президент в Израел и палестинските територии.

 
Бразилия е най-големият търговски партньор наИзраел в Латинска Америка, но също така е и в тесни връзки с Иран. Лула защити ядрените амбиции на Иран, кото каза, че те са с мирна цел, но Израел вижда в тях потенциална заплаха.

Лула постави жълт и зелен венец на мавзолея на Арафат в Рамала и каза на публиката, състояща се от палестински служители и няколко десетки хора, развяващи знамето на Бразилия, че той е участвал в про-палестински протести в миналото.

 
„Мечтая за независим и свободен живот в Палестина и за мир в Близкия изток“, каза Лула да Силва по време на посещението си в Западния бряг. „Вярвам, че палестинците и израелците могат да споделят заедно земята на своите предци.“

Лула по-късно каза, че Бразилия е готов да преговаря с „Хамас“, който се приема от Европейския съюз и САЩ като „терористична“ организация.

„Бразилия е готова да говори с всеки“, каза той. „Всички заинтересовани страни трябва да бъдат изслушани.“

 
Ден по-рано, Авигдор Либерман, външен министър на Израел, заяви, че е бойкотирал предвидените срещи с бразилския президент, защото той е отказал да посети гроба на Теодор Herzl, един от основоположниците на ционизма.

 

Усилията на ЕС

Същевременно, палестинските лидери имаха среща и с Катрин Аштън, която е начело на Външната политика на Европейския съюз в рамките на на първия етап от двудневното и посещение в региона.

Подобно на Лула, Аштън разкритикува израелското строитлество на заселнически селища, като каза пред арабските лидери в Кайро в понеделник, че тези действия заплашват мирните преговори и са незаконни.

 
По време на съвместната пресконференция в окупиран Ерусалим с Либерман, Аштън също призова за незабавно възобновяване на мирните преговори.

„Смятам, че в дългосрочен интерес на това правителство, както и на палестинското да се определи бъдещето на територии и колкото по-рано започнат преговорите, толкова по-добре“, каза тя.

 
източник

Advertisements

Posted on март 18, 2010, in Движението за бойкот, Живот под окупация. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: