3aщо строежът на една синагога предизвика толкова много протести

източник

автор Mazin Qumsiyeh, PhD

Синагогата Hurva е била разрушена по време на войната през 1948 г. от йорданската армия.
Преди 1948 г., синагогите са били използвани от ционистките нелегални сили за незаконни
дейности, включително за складиране на оръжия и като място откъдето се е стреляло. Но защо построяването на синагогата отново предизвика толкова много негативни емоции?

Разрушената синагога


Построената отново синагога 
Първо ние трябва да признаем, че Международно право изключително ясно казва, че Източен Ерусалим е незаконно окупиран от Израел и че според Женевската конвенции сгради или дейности в окупираните райони са предметна тези конвенции. Всяко прехвърляне и заслеване на население в окупираните райони, както и осигуряване на инфраструктура за тези лица, се счита забранено и противоречи както на закона.

 
Второ, Израелските Новини съобщават, че: „Според едно вековно равинско пророчество на 16 март 2010 г., Израел ще
започне строителството на Третия храм в Йерусалим. През 18-ти век, Вилна Gaon, уважаван равински орган, предсказа, че синагогата Hurva в Йерусалим, която била построена в този преиод, ще бъде унищожена и преустроена два пъти, и че когато Hurva е построена за трети път, ще започне изграждането за Третия храм.

Много израелци вярват в тази легенда и дори участват в проекти, церемонии и други събития за да започне изграждането на третия храма. От друга страна там е място, в което се намират важни Мюсюлмански религиозни обекти там като например третото най-свещшно място за всеки мюсюлманин.
Но израелски изкопни работи поставят под заплаха мястото и така само добавят масло в огъня.

 
На трето място, палестинци, араби, мюсюлмани, и голяма част от човечеството се чудят защо след като тази синагога бива реконструиран нито една от 1200 джамии и около 200 църкви, разрушени от Израел през последните 6 десетилетия, не е позволено да бъдат реконструирани? За мен лично и за повечето палестинци, както и историята показва, евреи, християни и мюсюлмани, са живеели мирно заедно в продължение на 1400 година под ислямска власт(с много малко изключения). Ние вярваме, че е възможно да има една еврейска зона, зона за християни и зона за мюсюлмани или дори смесени райони. Ние знаем, че е възможно дори да се сродяваме, да градим приятелства и т.н.

 
Но ционизмът носи друга идея и тя не е свързано с взаимносъществуване, а с етническо прочистване и унищожаване на останалите. Как по друг начин можем да обясним унищожаването на 530 села и градове? Как можем да се обясним
бързото развитие на колониалните селища на палестинска земя или дори вътре в Палестинските домове? Със сигурност тук има достатъчно място за всички. Защо на Палестинци да бъде отказано правото да ходят на училище през тази седмица.
В знак на протест група учители решиха да проведат учебните занимания на самия чекпойнт

занятия пред чекпойнта, вместо в класната стая / автор MaanImages/Khaleel Reash

Защо просто не живеем нормално и защо просто не ни оставят да живеем нормално.
Гъстотата на населението в рамките на Зелената линия става все по-голяма. Ако евреите искат да живеят в Източен Йерусалим и възстановяват синагогата там, то защо да не се позволи на палестинците да се върнат към старите си квартали в Западен Ерусалим и възстановят разрушените църкви и джамии там?

 
AIPAC излезе с изявление в подкрепа на вицепрезидента Байдън, който твърди, че няма разстояние между САЩ и Израел. С други думи, САЩ и Израелските интереси и политика са / трябва да бъдат един и същи, включващи политиката на глад, гнет, колонизация т.н. Американският Генерал Дейвид Petreaus обаче не е съгласен:

„Постигнат е изключително недостатъчен напредък по пътя към всеобхватен мир в Близкия Изток.
Трайните враждебни действия между Израел и някои от неговите съседи в момента поставят
различни предизвикателства пред нас.
Израело-палестинското напрежение често приратсва в явно насилие и мащабни въоръжени сблъсъци. Конфликтът формира антиамерикански настроения като резултат на възприятието, че САЩ фаворизира Израел. Арабският гняв относно нерешения палестински въпрос ограничава силата и дълбочината на партньорствата между правителствата на САЩ
и арабските народи, и отслабва легитимността на умерените режими в Арабския свят. Междувременно, Ал-Кайда и други въоръжени групировки използват този гняв за да мобилизира населениео в своя подкрепа. Конфликтът дава на Иран влияние в арабския свят чрез неговите партньор Хизбола и „Хамас“. “

Advertisements

Posted on март 18, 2010, in Живот под окупация. Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. Проблемът е, че не само някои израелци вярват във въстановяването на храма като стъпка към идването на Месия, но и много религиозни американци. Но, както се вижда подобни хора са не по-малко фанатици от така спрагяните „терористи.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: