IDF vs. democracy and freedom of speech

Това е много критичен коментар на израелския вестник Аарец, относно решението на Израелските защитни сили да обявят селата Билин и Наалин, превърнали се в символ на палестинската ненасилствена борба за военна зона.

Решението на израелската армия за обявяване на палестинските села Bil’in и Na’alin за затворени военни зони всеки петък в рамките на следващите шест месеца е сериозна анти-демократична стъпка. 3аповедта, издадена от Централното командване, водеща до това ограничение, е акт срещу свободата и правото на демонстрация.

Фактът, че армията издава такава заповед, и че тя трябва да бъде в сила за такъв дълъг период от време, изисква изпращането на незабавна петиция до Върховния съд на Европейските общности с искане да бъде блокирано това опасно и вредно решение, за което няма никакво оправдание. Свободата да демонстрираме е основно право и част от свободата на словото.

През последните години двете села се превърнаха в символ на борбата срещу строежа на отделящата преграда, която разделя селяните от земите им. Борбата е легитимна. Тя дори успя да накара Върховния съд да променя маршрута на стената около Bil’in, решение, което IDF все още не е приложило – което също е една крещяща антидемократична проява.

На жителите на селата и на техните поддръжници – евреи, араби и чуждестранни активисти – трябва да бъде дадено право да протестират и да се борят за правата си.

През годините по времето на демонстрации в двете села, 23 демонстранти са били убити, половината от тях са непълнолетни, но нито един израелски войник не е бил убити.

Самите демонстрации са преминавали най-вече без насилие, всъщност IDF и Гранична полиция са тези, които са упражнявали прекалено и ненужно сила. Независимо от причиненото неудобството, IDF трябва да разрешат удължаване на този протест. Или предпочитат алтернативата на протестите – тероризма.

Решението на IDF е тежко и от друга гледна точка: Никога не е имало такъв радикален ход срещу демонстрации на десни активисти или заселници в териториите. Докато заселници вилнеят, запалват полета и изкореняват дървета, повреждат палестинска собственост и сеят терора като част от криминалното си „price tag“ политика, IDF и полицията лениво ги гледат отстрани. Когато активисти в ляво искат да протестират, то тогава IDF декларира площта като затворена военна зона.

При това IDF вреди не само на един от основните ценности на демократичното право, свободата да се демонстрира, но също дискриминира и своята политика – дава свобода на прекомерно беззаконите заселници, а с тежка ръка се справя с левите демонстранти.

Заповедта на IDF е отвратителен и абсурден акт, и министърът на отбраната, който им дава заповите, трябва да предприеме незабавни действия, за да премахне това решение.

Advertisements

Posted on март 18, 2010, in Единствената “демокрация“ в Бликия Изток, Живот под окупация. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: