Палестински студент и активист бит и измъчван…и след това освободен

автор Mazin Qumsiyeh, PhD
След като бе отвлечен цели 6 дни вчера нашият приятел Omar Mousa
Ala’eddin от село Al-Ma’sara, бе освободен и върнат обратно от Изралеските окупациони сили в много лошо състояние, дължащо се на побой и мъчение. Прекарахме по-голямата част от деня с него.

Oмар е студент по Агнлийска филология в Университета в Хеброн и се е връщал заедно с други студенти и двама от преподавателите им от пътуване до Рамала, където са гледали театрална постановка. При преминаването им през чекпойнт Омар попада в устен спор с един от войниците при опита си да им обясни, че едно от момичетата е забравила своя лична карта (Омар е говорел от нейно име, защото владее иврит).
Войникът го накарал да слезе от автобуса и го ударил пред очите на всички негови съученици и професори. След това е бил откаран в някаква стая, същевременно постъпва и информация за него (вероятно, че е бил в затвора или че участва в седмичните мирни простеси), тогава ударите стават все повече. Първоначалните удари по лицето и главата на Омар водят до такова кървене и болка в устата му, че той не може да говори и отговаря на техните въпроси.
Омар разказа на нашия приятел Севтап, че един от войниците му е казал „мислиш ли, че международните активисти от international solidarity ще те предпазят сега“. В рамките на тези 6 дни Омар е бил рпехвърлен първо в полицейска станция в заселническото селище Maale Adumim, след отва при военен доктор в непозната локация ( но докторът само го прегледал набързо и му казал да млъква) след това е бил отведен в руски затвор в Йерусалим, след това в затвора Ramle, в затвора Ofer и най-накрая отново в Ramleh.

Последния ден е бил изправен пред съдия, бил му е назначен служебен адвокат, който се е споразумял за сделка от негово име да бъде освободен под гаранция. Изминали няколко часа преди чиновниците в затвора да му позволят да се обади на някого, който може да плати гаранцията.
След като тя най-накрая била платена, военните до докарали на чг от Рамала и го оставили насред пътя.

Първоначално Омар бе лекуван в болницата Al-Hussain в Beit Jala, от където бе изписан, но след влошаване на състоянието му семейтсвото му решава да откара пак в болница в Хеброн, където е прекарал последната нощ. Очаква се да бъде изписан днес следобед. Ето и видео от приемането му в болница

и снимки на раните по тялот му – на рамото и
на крака

Advertisements

Posted on март 24, 2010, in 1, Единствената “демокрация“ в Бликия Изток, Живот под окупация, Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: