Дискриминацията на летище Бен Гурион продължава

Преди няколко месеца публикувах статия–разказ за отказването на достъп до Израел и депортиране обратно в Ню Йорк на американския евреин и редактор на палестиската телеграфна агенция Маан, Джаред Малсин. 3а съжаление случилото се с него не е единичен случай, а все по–честа практика.

Статия на Хаарец дава повече подробности.

Миналата седмица Израел депортира три шведски гражданки от международно летище Бен-Гурион, които са пристигнали с група от седем младежи от еврейски и палестински произход, активни членове на еврейско-палестинска образователна група в Швеция. Трите жени – всички шведски граждани от палестински произход, две от които са родени в Швеция – са били натоварени на самолети обратно за у дома след провеждането на осем часов разпит на летището.

Амира Хас съобщава, че еврейски член на групата, Тигран Feiler – чийто баща е израелско-шведския художник Дрор Feiler и чиято баба е сред основателите на кибуца Яд Хана – също бива забавен при пристигането си. Освен това той е бил помолен да подпише декларация, че няма да влиза в палестинската територия и му е било наредено да предостави NIS 5000 за обезпечение. Feiler в крайна сметка подписал, но се оплакал, че при всичките 25 предишни посещения в Израел, никога не е получавал такова враждебно отношение.

Външното министерство не отговори на нашите запитвания за официално становище по случилото се.
Все пак, налице е увеличаване на броя на инцидентите, в коитое възпрепятствано влизането в Израел на чужденци поради техните про-палестински възгледи и дейности за насърчаване на мира. Преди две години, на еврейско-американския историк Норман Finkelstein бе забранено да влиза в страната поради същите тези съображения и бе подложен на унизително депортиране след дълги разпити на летището Бен-Гурион.

Трудно е да повярвам, че трите жени от Швеция са застрашавали националната сигурност. Те са дошли доо Израел с образователни цели и за да координират срещи между израелци и палестинци. Политиката на затваряне на достъп към страната спрямо посетители на базата на тяхната политическа идеология е чужда на демократичните страни. Фактът, че групата еврейски посетители в крайна сметка са получили позволение да влязат в Израел, докато шведите от палестински произход не са, показва признаци на расова дискриминация.

Човек може само да си представи какъв скандал ще избухне в Израел, ако Швеция възпрепятства достъпа до териториите на страната на еврейски засленици от Западния бряг или десни активисти.

Израел трябва да остане страна отворена за посетители, независимо от техния мироглед. Депортирането на туристи заради техния произход и мнение, едва ли допринасят за добрия имидж на Израел в чужбина, като либерална и просветена държава – един образ, който вече е силно изложен на риск. Посетителите, които не представляват заплаха за сигурността, не трябва да бъдат екстрадинари. Израел трябва да се извини на депортираните шведски жени, да ги покани да се върне и да посетят страната.

Advertisements

Posted on април 5, 2010, in Единствената “демокрация“ в Бликия Изток. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: