Елате да преговаряме

статия на Гидеон Леви

Палестинците не искат мир. Всъщност, те дори не са съгласни да говрят с нас. Докато лидерите на единствената държава в Близкия изток (всъщност не е единствената), чийто универсален поздрав е думата „Шалом“ , изпозват всяка възможност да кажат „Нека поговорим“ на палестинците, то палестинците са тези, които отказват протегнатата ръка за мир и доказват колко упорити са в преговорите. Те не идват да преговарят. Тогава, нека ние използваме това свободно пространство, за да извикаме отчаяно към техните лидери: Нека да преговоряме.

Да, нека преговаряте с израелското правителство, което разполага с най-малко шест министри в своят „форум на седемте“, които казват, че не вярват в споразумение с вас. Ехуд Барак, който представлява „лявото“ крило в групата, е бащата на доктрината „нямаме партньор от другата страна“, доктрина, която смачка на парченца останките от израелските мирни преговри и споразумения. Надясно от него са Моше Йаалон и Авигдор Либерман, Ели Йишай и Бени Беги, всички те, водени от Бенямин Нетаняху. Нито един от тях не вярва в споразумение с вас, тъй като вие не сте и не може да бъдете партньори. Единственото, което те искат е да успокоят Америка.

Така, че елате и говорете с тях. Да седнем и да поговорим без предварителни условия. Елате да преговаряте с правителство, което смята, че временното спиране на строителство в еврейските селища в териториите е непоносим „указ.“ Седнете и говорете с тези, които отдавна са решили, че Ерусалим и безкрайните блокове колониални селища ще останат под израелски суверенитет. Елате и говорете, така както говорихте и с предишните правителства, с тези, които се появяваха на снимките за спомен след срещите за преговри с вас и след това окупираха нови ваши земи, предлагаха „много важни“ решения, които обаче никога не се сбъдваха, а вместо това убиха 1 400 души в операция Излято олово.

Елате и говорете с тези, които са наложили една брутална обсада над вашата Ивица Газа. Говорете с тези, които не са готови да разговарят с политическо движение, което е спечелило мнозинството от гласове в демократични избори. Говорете с тези, които затвориха вашия “баща“ в Muqata, твърдейки, че той е пречка за мира и след като той напусна сцената заявиха, че неговият наследник е „прекалено слаб“, за да може да допринесе за мир. Елате и говорете с тези, които твърдяха, че липсата на мир се дължи на тероризма, но и че когато няма тероризъм, пак няма да има мир.

Преговаряйте с едно общество, което не иска мир, а „раздяла“ от вас. Елате и говорете с тези, които са затворили 11 000 от вашите сънародници, някои от тях без съдебен процес, а други от тях са политически затворници, включително членове на парламента. Говорете с тези, които наскоро приеха закона Накба, който отрича вашата трагедия, или граждансткият закон, което не позволява на вашия народ, само и единствено на него, основното право да се омъжва за израелски граждани. Елате и говорете с тези, които не признават проблема с бежанците и не са готови дори да обсъдят завръщането им. Говорете с тях. Ще имате голяма полза от един такъв разговор.

Елате да разговаряте с лидери, които обявяват война на малкото останали в тяхното общество мирни
активисти. Говорете с тези, които стрелят срещу демонстранти и ги арестуват по домовете им. Елате и говорете с едно общество, чийто главен преговарящ за мир, Ицхак Рабин, е бил убит заради желанието си за мир с вас. Елате и говорете с един премиер, който е бил на площад Цион в Ерусалим, докато протестиращите са размахвали снимки на Рабин, облечен в униформа на нацистките СС и не е казал нищо. Елате да разговаряте с държава, която сменя правителствата си в главозамайващи темпове, страна, в която само двама от министър-председателите, но чак в края на своя мандат, са били готови да ви предложат полу-разумни, минимални предложения за мир, малко преди техните наследници да отрекат тези предложения, сякаш те никога не са съществували. Именно с тях трябва да преговаряте сега.

Говорете с държава, която трябва да привлече цяла рота войници само за да евакуира каравана построена от шепа узурпатори–заселници. Трябва да вярвате, че същите нейни лидери ще бъде достатъчно силни, за да изгонят десетки хиляди заселници. Говорете с ръководителите на едно общество, което е дълбоко затънало в самодоволство, и смята сериозно, че неговата армия е най-моралната в света, общество, което е покривало лицето си в продължение на години с оглед на вредите, които армията е причинявала в неговото име. Говорете с тези, които никога не са вярвали, че вие сте равни на тях човешки същества. Говорете с тези, които вярват, че са избран народ и че тази земя е само тяхна.

Говорете с тези, които проправят пътища за употреба само от евреи, които системно наблюдават арабските граждани и които смятат, че всеки, който смее да ги критикува е антисемит. Говорете с тези, които смятат, че Съединените щати е в техния заден джоб, което до този момента се оказва истина. Говорете с тях с помощта на „справедливия“ американски посредник, този, който винаги е с тенденция да приема неблагоприятна позиция спрямо вас и дори изпрати еврейски ционистки пратеници да служат като посредници в преговорите.

Палестинци, противници на мира, хайде елате на масата за преговори. Елате да говорим за мир!

Posted on април 5, 2010, in Гласове за мир and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: