Израелският Историк Шломо Санд и книгата му The Invention of the Jewish People

В книгата The Invention of the Jewish People издадена за пръв път в Израел през 2009 година (и превърнала се в бестселър в Израел и Франция), доктор Санд, специалист по Европейска история в Телавивския универистет, твърди, че идеята за еврейската нация – чиято безопасност първоначално е била използвана като оправдание за създаването на държавата Израел – е всъщност мит, създаден преди малко повече от един век.

Д-р Санд представя обширни исторически и археологически проучвания в подкрепа не само на горното твърдение, но и на още няколко – всички те еднакво спорни.

Той твърди:
– че евреите никога не са били изгонени в изгнание от Светите земи
– че повечето от евреите днес не разполагат с исторически връзка със земята, която наричат Израел
– че единственото политическо решение на конфликта с палестинците е да се премахне еврейския характер на държава.

Всъщност, доктор Санд признава, че идеята за книгата се е породила преди много години, но той е изчаквал до последно преди да започне работа по нея. „Не мога да твърдя, че съм особено смел, защото се осмелявам да публикувам книгата сега“, казва той. „Първо изчаках, докато получа професорска титла. 3ащото знаех, че има цена, която ще платя в израелските академични среди за изразяване на мнения от този вид. “

Основният аргумент на д-р Санд е, че до преди малко повече от век евреите определят себе си като евреи, само защото споделят една обща религия. В началото на 20 век, продължава той, ционистките евреи оспорват тази идея и започват да създават национална история чрез лансирането на идеята, че евреите съществуват като отделен народ, независим от религията.

Също така, съвременната ционистка идея, че евреите са длъжни да се завърнат от Диаспора в Обетованата земя е напълно чужда на юдаизма, добавя той.

„Ционизмът променя идеята за Ерусалим. Преди това Светите места се възприемат единствено като копнеж, а не като реално местообитание. В продължение на 2000 години евреите остават далеч от Ерусалим не защото не могат да се върнат, а защото тяхната религия им забранява да се върнат, докато не дойде Месията. „

Най-голямата изненада по време на изследванията за него идва, когато започва да търси археологически данни от библейската епоха.

Въпреки че не бях отгледан и възпитан като ционист, все пак както всички други израелци и аз приемах за даденост факта, че евреите са народ, който е живял в Юдея, и че те са били изпратени в изгнание от римляните през 70 година от новата ера.

Но след като започнах да анализирам доказателства, аз открих, че кралството на Давид и Соломон е легенда.
Същото се оказа и за Диаспора. Всъщност,еврейството не може да се оябсни без да се спомене изгнанието. Но когато започнах да търся учебници и книги по история, описващи събитията от това изгнание, не можах да намеря такива. Нито една.

Това е така, защото римляните не са прогонили хората. Всъщност евреите в Палестина са били най–вече селяни и всички доказателства сочат, че те са останали по родните си земи. „

Вместо това той смята, че алтернативната теория е по-правдоподобна: изгнанието е мит, насърчаван от ранните християни за да успеят да привлекат евреи към новата вяра.

„Християните са искали следващите еврейски поколения да вярват, че техните предци са били изпратени в изгнание като наказание от Бога.“

Но ако не е имало изгнание как е възможно да е имало толкова много евреи разпръснати по целия свят преди модерната държава Израел да започна насърчаването им да се „върнат“?

Според д-р Санд във вековете непосредствено преди и след новата ера, юдаизмът отчаяно се е нуждаел от нови поклонници.

„Това е посочено в римската литература от времето.“

Евреите пътували в други региони, търсейки последователи, особено в Йемен и сред берберските племена в Северна Африка. Векове по-късно, народът на Хазарското царството в днешна Южна Русия ще приеме масово юдаизма, превръщайки се в генезиса на евреите–ашкеназии от Централна и Източна Европа.
Д-р Санд посочва странното състояние на отказ, в което повечето израелци живеят, като отбелязва, че книгата му предлага подробно описание на наскоро откритата близо до Каспийско море еврейска столица от 10-ти век на Хазарското кралство (може да прочетете повече в статия на израелския вестник ynetnews – „Руски археолози намериха отдавна изгубена еврейска столица“).

Тезата на д-р Санд поражда друг важен въпрос: ако евреите не са напуснали Свещената земя, какво е станало с тях?

„Това не се преподава в израелските училища, но голяма часто от първите ционистки лидери, включително и първия министър-председател Давид Бен Гурион, са смятали, че палестинците са потомци на оригиналните евреи в района. Те са вярвали, евреите по-късно са приели исляма.

Според д–р Санд еврейската история, която се „преподава в израелските университети е построена като къща от карти“.
Проблемът с преподаването на история в Израел, допълва той, е, че през 1930 е взето решение историята да се раздели на две дисциплини: обща история и история на евреите. Смята се, че еврейската история се нуждае от своя собствена научна област, тъй като еврейският опит е счетен за уникален.

„Политиката и социологията като науки нямат отделен еврейски отдел. Само историята се преподава по този начин, и това е позволило на специалистите по историята на евреите да живеят и работят в една много консервативна и изолирана среда, в която те не са запознати със съвременните тенденции в историческите изследвания.

„Аз съм критикуван в Израел, че пиша за еврейската история, докато всъщност моята специалност е европейската история. Но за книга като тази, са необходими историци, които са запознати със стандартните методи на историческото разследване, използвани от академичните среди в останалата част на света. „

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Автор на интервюто и материала е Джонатън Кук, писател и журналист, живеещ в Назарет. Личната му страница е http://www.jkcook.net
източник

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Кратък видео коментар на д–р Санд пред Ройтерс може да видите тук.

Реклами

Posted on април 7, 2010, in Гласове за мир, History of the Conflict. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: