Той се казваше Басъм

“Той се казваше Басъм, което означава усмивка, и именно с усмивка той поздравяваше всеки човек. Но ние го наричахме ‘Pheel’, което преведено от арабски означава слон. Избрахме това име заради голямото му телосложение. Въпреки огромното си тяло, той носеше сърцето на дете.

Той обичаше всички, и заради своята доброта и веселия си характер, каращ всички наоколо да се усмихват, всички го обичаха. Басъм бе приятел с всички – децата се радваха, че той си играе с тях, първо ги изплашваше изненадващо, а после ги разсмиваше. Грижеше се за детската площадка и носеше книги и играчки в детската градина. Старите жени винаги говореха как той го посещавал за да ги пита как се чустват, дали имат нужда от нещо. В селото имахме чуството, че той успява да бъда навсякъде. Появяваше се изведнъж за да каже 3драсти, след това си дръпваше за кратко от наргилето и потелгяше по задачи. Сутринта в денят, в който той бе убит, той първо отиде да види как е Хамис, един от демонстрантите, който бе ранен преди три месеца  от кутията на сълзотворна граната – оръжието, което щеше да убие и него самия няколко часа по–късно.

Басъм събуди Хамис и му даде лекарството, след това отиде да посети друг приятел в селото, който бе болен от рак. След това на едно от малките момиченца в селото му се прияде ананас, но тъй като нямаше в нито един от магазинчетата в селото, Басъм отиде до Рамала за да купи от там. След това се прибра за петъчната молитва и за седмичната демонстрация срещу кражбата на собствената ни земя за да се постори апъртайдна стена. Фийл никога не бе пропускал нито една демонстрация; той участва във всички дейности и креативни акции в Билин.

Преди да бъде ударен смъртоносно той призоваваше израелските войници да спрат да стрелят, защото няколко кози пасяха близо до стената и той се безпокоеше за тях. След това жена, стояща пред него, бе ударена. Той изкрещя на войниците да спрат да стрелят, защото някой е ранен. Той очакваше, че те ще разберат и ще спрат да стрелят. Вместо това те стреляха и по него.

Хора от всички съседни селища дойдоха на погребението му за да покажат колко много го обичат. Но ние, хората от Билин, продължихме да се оглеждаме за него, очаквахме, че той пак крачи напред с нас.

Фийл, ти бе приятел с всички. Винаги знаехме, че те обичаме, но не можехме да си представим колко много ще ни липсваш, докато не те загубихме. Така, както Билин се превърна в символ на палестинската национална съпротива, така и ти се превърна в символ на Билин. Скъпи Фийл, почивай в мир, ние ще продължим твоя път.“

— Mohammad Khatib, member of the Bil’in Popular Committee Against the Wall and Settlements

С това писмо, на 17ти април приятелите на Басъм изпращат своето послание, отбелязвайки една година от неговата смърт.
Въпреки, че той липсва ужасно много на всички, неговият дух, неговата сила и подекрепа се усещат от всеки от тях.
По случай годишнината те решават да споделят кратък документален филм, направен в негова чест.

Този филм носи веселия дух на Басъм, накара ме да се усмихвам и тананикам, докато той танцува, но накрая не можех да сдържа сълзите си.
Това за мен е истиснки герой, човек на мира, човек, показващ лицето на палестинския народ. Толкова изстрадал, но запазил усмивката, човечността и истинските хуманни ценности. Копнеещ единствено за мир и свобода!
Ако в забързаното си ежедневие намерите 30 свободни минути, изгледайте този клип, и съм сигурна, че след това няма как да можете да забравите Bassem Ibrahim Abu Rahma – Pheel (19.12.1977 – 17.4.2009)

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Това е репортаж на Ал джазира от преди една година

А това са кадрите от протест в памет на Басъм, организиран в Тел Авив

3а съжаление, година по-късно Израелските защитни сили не смятат, че вината за случилото се е у тях, защото за тях това е обявена от тях военна зона.

3а Басъм и неговите приятели това е родният дом.Posted on април 18, 2010, in Видео, Живот под окупация, Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: