Булдозери разрушиха детска площадка в Беит Джала, шестима активисти биват арестувани

източник International Solidarity Movement
22 април 2010

Днес израелски булдозери разрушиха градина и детска площадка в Беит Джара, и 100 овощни и маслинови дръвчета в Ал Уаладжа (и двете села са част от община Витлеем) за да може на тяхно място да бъде построена незаконната апъртайдна стена. Войниците, които пазеха булдозерите, използваха сила за да отстранят палестинските, израелските и международните активисти, които се опитваха да предотвратят разрушаването. Двама израелци бяха арестувани на място, а шестима международни активисти по–късно.

Това е втория път, в който градината и детската площадка в Беит Джала биват разрушени от булдозери. Юридическо разпореждане за предотвратяване на нови разрушения изтече тази седмица. След предишното разрушаване в началото на месец март, местни палестински жители и международни поддръжници възстановиха детска площадка и засадиха нови маслинови дръвчета в градината. Всички те бяха унищожени днес. Дванадесет души от шест различни националности, стояха пред булдозера Caterpillar, докато той се насочваше към градината. Войниците насилствено премахнаха всичките дванайсет, някои от които получиха леки наранявания, а един от тях е в болница със съмнение за счупени ребра след като стомахът му е бил многократно натискан от един от войниците.

След като войниците изтикаха всички освен собствениците на градина до пътя над градината, към тях са се присъединиха около 50 международни активисти и местни жители и започнаха спонтанна демонстрация, която продължи до вечерта. Гледайки останките от сутрешното унищожаване, протестиращите скандирахи и пееха, искайки само да им бъде разрешено да влязат обратно в къщата, където булдозерите вече си бяха свършили работата, за да говорят със семейството, живеещо там. Късно след обяд, шест активисти – от САЩ, Италия, Испания, Германия и Франция, успяха да влязат в къщата през заден вход, носейки храната на семейството, но бяха арестувани от израелската гранична полиция с обвинението, че влизат незаконно в Затворена военната зона.

В Ал Walaja израелските военни предотвратиха достъп на международните активисти и журналисти за да няма свидетели на изкореняването на около 40 маслинови дървета.
(снимки от сегашния и предишни протести в Ал Уаладжа)
Според международният съд на Европейските общности строежът на апартейдната стена от Израел е в нарушение на международното право. Когато бъде завършена, стената ще има дължина от над 700 км, а по-голямата част от нея ще преминава през (и така де факто ще анексира) палестински земи в Западния бряг.

Advertisements

Posted on април 24, 2010, in Живот под окупация, Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. В допълнение е и тази статия, малко в по-различна посока, но по съия проблем.

    http://world.actualno.com/news_285885.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: