Защо Израел не позволява да се внася кориандър в Газа ?

Статия на Амира Хас

От съображения за сигурност Министерството на отбраната отказва да разкрие защо Израел забранява вноса в на продукти като кантарион, градински чай, сладко, шоколад, френски картофи, сушени плодове, текстил, преносими компютри, празни саксии и играчки в Ивицата Газа, като същевременно се допускат канела и пластмасови кофи.

Но в отговора на официален иск за свободата на информация миналата седмица, държавата най–накрая призная, че има специален списък с допустими стоки.

Искането е било подадено в Администратовния съд в Тел авив от Гиша: Център за свобода на движението (Gisha: Legal Center for Freedom of Movement) с цел да се изясни по какви критерии и процедури властите решават кои стоки са допустими, и кои не са. Според жителите на Газа търговските интереси в Израел и техните лобисти определят допустимите стоки.

В отговор си, държавата „се извини на съда и на ищеца за неточностите, представени по време на устните разговор [през януари], които са се дължали на някои недоразумения.“ Неточността, за която става дума, е отричането от страна на Израел за съществуващи писмени директиви кое е позволено и кое не е.

Отговорът включва два документа кои държавата нарича проекти, но те вече се използват и на практика – единият е озаглавен „Процедура за разрешаване на вноса на стоки в Газа“, а другият е „Процедура за проследяване и оценяване на запасите в Газа.“ Последният е трябвало да предупреждава за съществуващи или скорошни недостици на дадена стока.

Държавата също представи и трети документ, „Списък на хуманитарни стоки с критична нужда за населението“, чието съществуване преди това бе отричано. Този списък се актуализира периодично.

Четвъртият документ, наречен „Храни употребявани в Газа – червена линия“, според държавата е проект за вътрешно ползване „и никога не е служил като основа за вземане на решения.“ Репортерите на „Аарец“ Ури Blau и Yotam Feldman разкриха съществуването на този документ в юни 2009 година. Той очевидно определя минималните хранителни нужди на населението в Газа, според приема на калории и грамове храна, анализирани по възраст и пол.

Държавата се стреми да отхвърли искането на Gisha да разкрие съдържанието на първите три документа с твърдението, че това ще „навреди на националната сигурност и вероятно дори на дипломатическите отношения.“ И тъй като четвъртият документ според тях е само за вътрешно ползване, то не е необходимо да разкрие съдържанието му.

Gisha настояват да получат отговор на искането си, защото: „Трудно е да си представим как публикуване на списък с продукти като лекарства, храни и продукти за лична хигиена, или разкриване на процедури, които определят този списък може да навреди на сигурността на държавата“, пише техният адвокат Тамар Фелдман.

Advertisements

Posted on май 8, 2010, in Живот под окупация. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: