Заселнически канализационни води разрушават палестински слескостопански култури и питейна вода

източник

Беит Умар, Западния бряг, 28 април 2010

През април месец има няколко случая на заливане на палестински селскостопански площи и източници на питейна вода с канализационна вода от съседни еврейски колониални селища.
Според властите това са инциденти, според палестинците това са преднамерени действия.

Vineyard in Beit Ummar village, flooded with sewage from nearby Israeli settlement. Credit:Palestine Solidarity Project

В случая с палестинското село Беит Умар Израелската гражданска администрация, която администрира окупирания Западен бряг, твърди, че разливът е бил в резултат на случайна неисправност, която е причинила преливането на канализационните води на заселническото селище Kfar Etzion в палестинските земи.

„Това не е грешка“, казва британски активист, който документира живота в селото в продължение на няколко месеца. „Тръбата е умишлено отвинтвена от човешка ръка, така че канализацията да прелее в Бейт Умар. Това няма нищо общо с обясненията на израелските власти,“ каза той пред IPS.

Палестиснките селяни сега стоят до едно напълно унищожен 70 000 кв. м лозе, принадлежащо на семейството Sabarneh и смятат, че това е преднамерено действие на саботаж и част от съгласуванатабкампания от страна на заселниците да тормозят палестинския им съседи и вандалстват срещу тяхното имущество.

Бейт Ummar е бил обект на редица израелски военни нощни нападения през последния месец. Активисти, които са организатори на ненасилствени протести срещу отчуждаването на собствените им земи са били арестувани, а селото – блокирано.

При подобен инцидент миналата седмица палестинските села Bruqin, в северната част на Западния бряг, е било наводнено с отпадъчни води от близкото селище Ариел, което е довело до замърсяване на подпочвените води и извори и нанасяне щети върху посевите.

Тези инциденти са част от по-голям проблем с оскъдните водни ресурси, тъж като палестинското население от 2.5 млн. е принудено да оцелява със 17 на сто от основния подземен водоносен хоризонт на Западния бряг.

Останалата вода се насочва към израелските заселници в Западния бряг (включително Източен Йерусалим) и към територията на самия Израел.

Недостигът на вода се усложнява от липсата на пречиствателни станции и неефективното използване на отпадъци и отпадъчни води в палестинските територии.

Израелски организация B’tselem публикува изследване през миналата година, наречено „Нечестната игра: пренебрегването на станции за отпадъчни води в Западния бряг“.

Според организацията, повече от 90% на палестинските отпадъчни води не се обработват, докато само 20 процента от палестински домове, предимно в градовете, са свързани с канализация.

В резултат на постоянните технически повреди канализацията често прелива. Повечето от израелските населени места са разположени на възвишения и така отпадъчните им потоци се спускат надолу към палестинските села и градове в долините под тях, замърсявайки доставките им с питейна вода и унищожавайки селскостопанската им продукция.

Израелските заселници не са засегнати от това, тъй като те са свързани с водоснабдяването в Израел.

Докладът B’tselem още подчертава настоящите трудности, които имата служителите на Палестинската автономия (ПА) в опитите си за изграждане на нови съоръжения за пречистване на отпадъчни води или ремонт на стари такива.

В момента има само една пречиствателна станция, работеща в Западния бряг – в Рамала. Три други са престанали да функционират и Агенцията за приватизация не е била в състояние да ги ремонт или да построи нови.

Западният бряг е разделен на зона А, която е под палестински контрол, зона Б под общ палестински и израелски контрол, както и зона C, която е под пълен израелски контрол.
Зона С включва 60 процента от Западния бряг.

За да се движат или изграждат нови съоръжения за пречистване на отпадъчни води в зона C палестинските служители от Агенцията за приватизация на околната среда се нуждаят от разрешителни за строеж от израелската гражданска администрация.

B’tselem и Палестинските служители се оплакват от забавяне на получаване на одобрение за строителсто.

„Има огромно количество бюрокрация , която палестинските служители трябва да преодолеят преди да получат разрешително“, каза Еял Hareuveni, автор на доклада на B’tselem.

Друга трудност за по-ефективната обработка на отпадъчни води са ограниченията върху палестинското движение в Западния бряг, наложено от израелската армия. Това довежда до увеличение на разходите на евентуални дарители.

Advertisements

Posted on май 13, 2010, in Живот под окупация, Заселници. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: