Израелският ПиАр в очакване на флотилата

Както вероятно знаете флотила с хуманитарна помощ и около 700 пасажера на борда от повече от 20 страни се е насочила към Газа. Това е най–мащабната помощ до сега, и макар целта на всички участници да е изключително хуманна, външния министър на Израел, Лиерман, заяви в брифинг, посветен на приближиването на конвоя с помощи към бреговете на Газа, че

„The aid convoy is violent propaganda against Israel, and Israel will not allow its sovereignty to be threatened in any way, in any place – land, air or sea.
There is no humanitarian crisis in the Gaza Strip,“ Liebeman added. „Despite Hamas’ war crimes against Israeli citizens and the thousands of rockets fired at Israeli towns, Israel continues to respond in the most humane way possible.“

Ето коментар на Sameh A. Habeeb от Palestine Telegraph Newspaper
Колкото повече конвоят наближава бреговете на Ивицата Газа, толково повече се засилва и пропагандата и PR кампанията на израелските медии. Пропагандата, изобразявана в тези медии, никога няма да успее да променим Тъй като помощта състав подход ивица от Средиземно море, медии засили пропагандата и PR кампания. Пропагандата изобразява в тези медии никога няма да успеем да променим повредениия миджа на Израел пред целия свят.

Целият свят знае конкретните факти, свързани с държавата Израел.
Държавата Израел е изградена чрез кръв, насилие, етническо прочистване, политически предателство и воени партизански нападания срещу невъоръжени палестинци през 1948 г. и преди това. Повече от седем войни бяха предприети от страна на Израел срещу арабските съседи – Сирия, Ливан, Палестина, Йордания и Египет. Атаките на Израел дори достигнаха Тунис и Ирак, които се намират на хиляди километри от тази държава!

Наблюдателите могат лесно да забележат подкрепата на израелските медии спрямо официалната позиция на правителството. Израел се опитва да каже на международната общност, че няма обсада в ивицата Газа. Това напълно противоречи на фактите многократно казани не от палестинците, а от Амнести Интернешънъл, Хюман райтс уоч, „Oxfam“, USAID, CHF, UNRWA и десетки други организации. Тези организации ясно посочват в докладите си, че Газа е в тежко положение, криза и нечовешки условия на живот.

Вестинцити Хаарец и Йедиот Ahronot разпространяват много статии с пропаганда по отношение на израелския войник, задържан в Газа, Гилад Шалит. И двата вестника, описват Гилад Шалит, сякаш той е невинен цивилен хванат в границите на Израел. Те не показват начина, по който е бил задържан или поради каква причина.
Шалит е бил на фронта, в своя танк, стрелящ към Газа в Рафа. Шалит можеби е убил няколко палестинци в краткото си време в армията. За съжаление, вестникът се опитва да намеси този проблем с дейноста на флотилията, чиято цел е доставянето на хиляди тона помощи за Газа.

И двата вестника публикуваха статия заявяваща, че „организаторите са отказали да занесат пакет за Гилад Шалит“, тези твърдения са обаче неверни. Говорих с един от организаторите от ECESG, както и с хора от Free Gaza Movement. И двете организации казаха: „Никой не ни е питал. Готови сме да предадем този пакет на Шалит. Но в замяна ние се нуждаем от ангажимент от страна на Израел да позволи палестинските семейства да посещават техните синове, братя, сестри, деца, жени в десетките израелски затвори.

И двата вестника се опитват да привлекат вниманието към страданията на Гилад Шалит и семейството му. Те имат за цел да запазят фокуса върху него, за да може по-малко внимание да се обърне към мисията и посланието на флотилата. Твърдят, че организаторите отказват да изпратят този пакет, по този начин се изгражда образ на активистите от флотилата като нехуманни лицемери и лъжци. Нормално читателите ще си помислят как така тези организатори могат да имат за цел да помогнат на хората в Газа ткато същевременно отказват да предадат един малък пакет на войника Гилад!

Медиите в Израел се опитват също така с пълна сила да пренебрегнат въпросът с палестинските затворници. Има 8,000 палестинци в израелските затвори. Те живеят под тежки условия на живот, докато техните семейства са лишени от правото на посещения в последните четири години, особено тези от Газа.

Ето и другата част от PR- кампанията, приета от страна на израелското правителство и подкрепен от израелски медии. П Министерството на външните се опитва да обясни със снимки, статистики и цифри, че няма обсада в ивицата Газа. Дори самият министър-председателят на Израел, Бенямин Нетаняху, обяви списък с луксозните ресторанти, които журналистите трябва да посетят в Газа. Така той се опитва да се каже, че тези места не са под обсада. Факт е обаче, че тези ресторанти са отворени благодарение на незаконните и изключително опасни тунели, свързващи Газа с Египет.

Министърът на отбраната Ехуд Барак също настоява, че няма хуманитарна криза в ивицата Газа. Говорителят на израелското министерство на външните работи, Игал Palmor, заяви, че „Всяка седмица 15000 тона с доставки влизат Газа. Камиони с месо, птици, риба, млечни продукти, плодове, зеленчуци, мляко на прах, бебешка храна, пшеница и други стоки пристигат в Газа на дневна база. Строителни материали са изпратени, когато има потвържденние от Международните организацие, че няма да бъдат използвани от „Хамас“. “

Изявленията на Palmor са лъжа. Ивицата Газа изисква най-малко 10 000 тона на ден, което значи най-малко 70 000 тона на седмица. Palmor продължава да разпространява и лъжата, дело на израелската пропаганда, като казва: „Строителни материали са позволени да влизат в Газа“

Международната общност обеща да възстанови Газа и отдели стотици милиони долари за тази цел. Но Израел е отказала и все още не позволява строителни материали да влизат в ивицата Газа. Няма съмнение, че конвоят идващ по море ще помогне на хората в Газа. Ако Израел се грижи за имиджа си, тогава той трябва да приеме мира като възможност за избор. Израел трябва да приключи окупацията и обсадата. Израел трябва да даде живот на децата на Газа. Израел трябва да изпълни т. нар. морални задължения като независима държава. Действията на Израел са бавни като Холокоста и частично са геноцидни към народа на Газа.

Израел ще се получи своя най–добър PR, когато даде възможността за нов живот на децата в Газа.

Advertisements

Posted on май 29, 2010, in Газа, Живот под окупация, Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: