Италиански супермаркети се включват в бойкота на стоки, проиведени в Западния бряг

Източник

Две от големите вериги супермаркети в Италия – COOP и Nordiconad са решили да спрат продажбата на стоки от израелската фирма Agrexco доставяща продукти както от самия Израел, така и от израелските незаконни селища в Окупираните палестински територии.

Др. Зуки, директор на отдела за регулиране на качеството на продуктите в COOP Italia, е заявил, че тъй като Agrexco не дават точни данни къде са произведени стоките им, дали в Израел, или в Западния бряг, COOP Italia е решила „да спре доставките на всичките им продукти.“


Това е решение е плод на кампанията Stop Agrexco Italia, започнала само преди няколко месеца, но вече постигнала този успех.
Първоначално активистите и клиенти на магазините COOP са пращали протестни писма до управата, изсиквайки да бъде спряна продажбата на продукти от незаконните селища. След това кампанията преминала и към магазините от веригата Nordiconad за да стигне кулминацията си, на 30 март, палестинския Ден на земята и Global Boycott, Divestment and Sanctions Day, в който са се провели координирани протести, раздаване на листовки сред клиентите на магазините в много италиански градове (видео от Рим има в края на поста).
Това довело до провеждане на срещи между представители на кампанията Stop Agrexco Italia и мениджъри на веригите, в които активистите предоставили официални документи, доказващи незаконността на продажбата на такива продукти, както и на наруешението на човешките права и свободи на палестинското население.

Кой е Agrexco ?
Agrexco е земеделско дружество за експорт, като е най-големият износител на израелска селскостопанска продукция , а 60-70 на сто от плодовете, зеленчуците, цветята и билките, които разпространява са произведени в израелски селища, нелегално построени на палестинска земя. Компанията е основана през 1956 г. и е 50% държавна собственост. Agrexco има около 500 служители с офиси в Европа, Япония и САЩ.
По време на съдебен процес, проведена в Англия през 2004 г., генералният мениджър на Agrexco Великобритания, Амос Ор, свидетелства, че Agrexco 60-70 процента от всички продукти, които изанся, идват от израелските селища. Уеб сайта на дружеството, например, рекламира смокини от Masuah, израелско селище в долината на река Йордан.
Около 80 на сто от производството на Agrexco се изнася и продава в Европа, предимно във Великобритания.

Posted on май 29, 2010, in Движението за бойкот. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: