И немската Deutsche Bank решава да се откаже от сътрудничество с израелска фирма

източник

Deutsche Bank, най-голямата банка в Германия, е продала акциите, които е притежавала от израелска оръжейна фирма Елбит*, съобщава Army Radio, цитирайки натиск оказан от про-палестински групи като причина за преместването.

Въпреки, че главният изпълнителен директор на Deutsche Bank, Йозеф Акерман не е посочил причина за продажбата на акциите, Еврейската телеграфна агенция съобщава, че организацията на Световните лекарите за предотвратяване на ядрената война и Pax Christi, две групи, които са критични към участието на фирмата Елбит в строежа на Стената в Западния бряг, са направили съвместно изявление в петък, в което са обявили продажбата на акциите като „голям успех“ на кампанията им.

Миналата година, Норвегия също реши да бойкотира въпросната фирма. Тогава норвежкият финансов министър Кристин Halvorsen съобщи в пресконференция, че оттеглянето от фирмата Елбит се дължи на участие на фирмата в изграждането на разделителнсата ограда.

На пресконференцията, Halvorsen заяви, че решението се основава на препоръка на Съвета по етика към Министерството на финансите на Норвегия, чиято роля е да гарантира, че правителствените инвестиции в чужбина отговарят на определени етични норми.

„Ние не желаем да финансираме компании, които нарушават пряко международното хуманитарно право“, каза министърът. След това добавя, че акциите са били продадени тайно преди обявяването на решението.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Аз само ще добавя, че е крайно време хората и институциите по света да поставят моралните ценности над печалбата и парите.

*Елбит произвежда система за наблюдение, инсталирана в стената.

Advertisements

Posted on май 30, 2010, in Движението за бойкот. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: