Израелското правителство е било принудено да се извини относно видео за Флотилата за Газа, пуснато в YouTube

Израелското правителство е било принудено да се извини за публикуване на видео пародия, което се подиграва с активистите на борда на флотилията за Газа, девет от които бяха убити от израелските силиза сигурност.Видеото, пуснато в YouTube е пародия на благотворителната песен от 1985 We Are The World, в клипа израелци облечени като араби и активисти размахват оръжие, докато пеят:

„Ние ме против света, ние сме против хората. Ние ще направим така, че всички те да смятат, че IDF (Израелските отбранителни сили) е Джак Изкормвача.“

И продължава: „Хората не умират, така че най-доброто, което можем да направим, е да създадем най-големият блъф на всички времена. Трябва да продължим да се преструваме всеки ден, че в Газа има криза, глад и смърт. “

Израелската правителствена служба бе изпратила видето на чуждестранни журналисти в края на седмицата, но в рамките на часове изпрати повторен имайл с извинение, че е станала грешка. Директорът на прес–офиса Дани Моряк заяви, че видеото не отразява официалното становище на държавата, но според неговото лично мнение видеото е „фантастично“. Правителственият говорител Марк Регев заяви, че видео отразява как израелците чувстват инцидента. „Обадих се на децата ми да им кажа да го гледат, защото си помислих, че е смешно“, каза той. „Това е начинът, по който израелците се чувстват. Правителството обаче няма нищо общо с него.“

Клипът е приет с въодушевление в Израел, където известният всекидневник Йедиот Aharonot пише, че певците „защитават Израел по-добре от повечето експертите“.

Но Диди Remez, израелец, които работи в новинарския блог за анализи Coteret казва, че клипът е „отвратителен“ и отразява колко неадекватно е израелското становище спрямо мненията за случилото се в останалата част на света. „Това показва пълна липса на разбиране как този инцидент се възприема в чужбина“.
Израелският журналист Meron Rapoport, носител на награди, твърди, че клипът демонстрира предразсъдъците спрямо мюсюлманите. „Това е грубо направен, не много сложен, анти-мюсюлмански клип – и е глупаво, че правителството стои зад такъв клип“, каза той.

Подобни имейли от пресцентъра баха изпратени до чуждестранните журналисти преди две седмици, в тях израелските чиновници препоръчваха гурме ресторант и басейн с олимпийски размери в Газа с цел да се подчертае твърдението на Израел, че в Газа няма хуманитарна криза. На журналистите, които са се оплакали, че полученият имейл е проява на лош вкус, им е било отговорено, че имат „лошо чувство за хумор“.

Миналата седмица се наложи Израелските отбранителни сили да анулират аудио-клип, пуснат от тях в интернет пространството, който се твърди, че е разговор между израелските военни служители и хора от кораба Mavi Мармара, и в който един активист казва на войниците „върнете се обратно в Аушвиц“. Днес на армията пусна „изясняване / корекция“, като обясни, че е редактирал кадри и че не е ясно кой е направил коментара.

Израелската армия също така се отрече от свое изказване от миналата седмица, в което твърдяха, че войниците са били нападнати от „наемници“ на Ал-Кайда на борда на флотилията за Газа. Статия, фигурираща в сайта на говорителя на IDF със заглавие: „Установено е, че нападателите на войниците от IDF са “наемници от “ Ал Кайда“, по–късно бе променено на „Нападателите на войниците от IDF са без документи за самоличност“ като информацията за „Ал Кайда“ бе заличена от статията. Говорител на армията заяви пред „Гардиън“, че не е имало доказателства в подкрепа на връзка с терористичните организация.

Същевремено Израел е изправен пред все по–глобален бойкот. През последните седмици три международни групи, в това число рок групата от САЩ, Pixies, са отменили концертите си в Тел Авив.

Известните писатели Алис Уокър и Йън Банкс също подкрепят кампанията за бойкот, като Банкс обявяви, че книгите му няма да бъде преведени на иврит. Съюзите на простанищните работници в Швеция и Южна Африка са се отказали да работят с израелски кораби, докато във Великобритания съюз Unite току що прие предложение да бойкотира израелски компании.

Видео към песента:

Advertisements

Posted on юни 7, 2010, in Движението за бойкот. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: