Израел засилва събарянето на палестински домове в Западния бряг – съобщение на Амнести Интернешенъл

източник

21 юли, 2010

„Амнести интернешънъл“ днес призова израелските власти да спрат разрушаването на палестински домове и други сгради в Западния бряг след като 74 са били унищожени в долината на река Йордан по-рано тази седмица.

Събарянията са били извършени от израелската армия в селата Хмайир и Ейн Газал в областта Ал Фарисия в понеделник, оставяйки без дом 107 души, включително 52 деца.

Според данни на ООН, най-малко 198 палестински постройки в Западния бряг са били разрушени през тази година, в резултат на което насилствено са разселени почти 300 палестинци, половината от които деца, а 600 други също са били засегнати.

„Тези скорошни събарянето засилват опасенията, че това е част от стратегията на правителството за премахване на палестинското население от части на Западния бряг, известни като зона C, в които Израел има пълен контрол по отношение на проектирането и строителството“, каза Филип Лутер от Амнести Интернешънъл, заместник-директор за Близкия Изток и Северна Африка.

Сред собствеността, унищожена от израелската армия в понеделник, са жилищни палатки, отделни кухненски и миялни помещения, селскостопански постройки.

Армията също така е повредила резервоари за вода, пшеница за човешка консумация и фураж на животните.

Разрушаването се провежда три седмици след като военните раздават нареждания за изгонване в селото. На жителите е казано до 24 часа да напуснат района.

За разлика от много други райони в долина на река Йордания, в общностите от Хмайир и „Ейн Газал никога не е имал разрушения в миналото.

Според палестински и израелски медии израелските военни власти са заявили, че изселването е било наредено, тъй като домовете се намират в „затворена военна зона“.

Повечето области в долина на река Йордания в окупирания Западен бряг са обявени за „затворена военна зона“ от израелската армия, или са иззети за да живеят в тях израелски заселници.

В „затворена военна зона“ на палестинците е забранено да извършват дейности на строителство и развитие.

На 15 юли, две сгради, разположени в югозападната част на зона С в Хеброн на Западния бряг са били унищожени.

Според доклад на израелския вестник Ha’aretz от 19 юли, израелските военни власти на Западния бряг изпълняват държавни поръчки срещу това, което те считат за „незаконни“ сгради в зона C.

В рамките на подписания договор в Осло, израелските власти притежават както граждански, така и военен контрол над зони, определени като зона С, които съставляват повече от 60 на сто от Западния бряг.

150 000-те палестинци, живеещи там изпитват сериозни ограничения върху получаване разрешение за строежи, а както също и върху свободата им на движение.

В институциите за планиране в зона С няма палестински представители, а допълнително, палестинските жители в тези области имат само много ограничена възможност да представят възражения срещу евикция или събаряне на сгради.

„Сегашната система, чрез която единствено израелските военни решават какво палестинците могат или не могат да изградят в по-голямата част на Западния бряг е неприемлива“, каза Филип Лутер. „Планирането и изграждането трябва да се поеме от местните палестински общности.“

Advertisements

Posted on юли 22, 2010, in Живот под окупация. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: