Изложени на опасността от анексиране, жителите на село Ал-Уаладжа в Западния бряг черпят вдъхновение от филма „Budrus“

източник – блогът на Джозеф Дана*

В прохладният вечерен летен въздух, който предлагат хълмовете на Ерусалим, миналия вторник вечер, стотици палестинци и израелци се бяха събрали в малкото село Ал-Уаладжа за прожекция на документалния филм Budrus. Прожекцията е организирана съвместно от израелци и палестинци, които работят за не-ненасилствената съпротива срещу изграждането на Стената върху земи, принадлежащи на хора от селото. Филмът има особено значение за хората от Ал Уаладжа, тъй като проследява историята на друго село, намиращо се в Западния бръя, което чрез невъоръжена борба успява да промени маршрута на строящата се стена.

Село Ал Уаладжа се намира между Бейт Джали и Йерусалим, в непосредствена близост до селищата Гило и Хар Гило, в който живеят заселници и които са изградени върху земя, принадлежаща исторически на Ал Уаладжа. От 1967 г. насам, геаниците на селото намаляват все повече след като израелските правителства се оптиват да разширят границите на Ерусалим, но същевременно правят всичко възможно Ал Уаладжа да остане в контролираните палестински територии. Сега Израел започна да изгражда част от своята разделителна стена и в малкото останали земи на Ал Уаладжа. Планът е стената напълно да обгради селото, като остави само един вход, който ще бъде контролиран от израелските военни чрез контролно-пропускателен пункт, и който така ще изолира селото от Ерусалим, където повечете селяни работа. В някои свои части, стената ще бъде на не повече от пет метра от домовете на жителите на на Ал Уаладжа. Миналата неделя, израелският Върховния съд, след обжалване на жителите на Ал-Уаладжа, реши да поиска “пълно обяснение“ от страна на държавата за маршрута на стената. Държавата има четиредесет и пет дни да даде това обясни на Съда, но същевремено работата по стената е позволено да продължи с пълна сила и през това време.

"Budrus" Screening in al-Walaja

В очакване на това важно решение, приликите между положението на хората в Будрус – проблемите, с които те се сблъскват по време на филма и заплахата, пред която жителите на Ал Уаладжа са изправени доведе до една много емоционална прожекция. Будрус бе едно от първите палестински села, което прие модела на невъоръжена съпротива като начин на борба срещу изграждането на израелската разделяща стена. Благодарение на успеха на този модел на съпротива други села като Би’лин и Ни’лин също използват подобни тактики, с които се борят срещу кражбата на земите си.

По време на прожекцията много хора в публиката реагираха емоционално на кадрите от демонстрациите в Будрус. Събрани в една стая, израелци и палестинци, които работят заедно за да защитят земята на малкото селото от конфискация, гледайки филм за историята на Будрус, е трудно е в такъв момент да не бъдеш емоционален. Основната линия в историята на филма е сътрудничеството между палестинските, израелските и международни активсти в организирането на демонстрации срещу стената. В тези демонстрации, които са документирани във филма, често се използват тежки израелски репресии под формата на сълзотворен газ, звукови бомби и дори използването на жив огън срещу невъоръжени демонстранти. Жителите на Ал Уаладжа са свикнали да виждат този вид на насилие от страна израелската армия по време на мирни демонстрации.

Айад Морар, палестинският организатор на общността на Бодрус и един от героите на филма бе с нас в Ал Уаладжа за да отговаря на въпроси след прожекцията. Той призова палестинците да „се освободят от традиционното мислене“ и да приемат нови модели на ненасилствена съпротива срещу израелската окупация в Западния бряг. Той заяви, че палестинските жени, които съставляват половината от палестинското общество, трябва да играе по-голяма роля в организирането на насилствените демонстрации. Той отбеляза приликите между Будрус и Ал Уаладжа в борбата им срещу стената и окупацията.

Израелският активист, Yotam Wolfe, призова израелските членове на публиката да присъстват на демонстрациите в Ал Уаладжа така както израелци са присъставли в Будрус. Той припомни на всички, че тъй като израелците са с изключителни привилегии в обществото, те имат моралната отговорност да помогнат на хората от Ал Уаладжа в тяхната борба. Един израелец писа след това в блога си на иврит „Върнах се изпълнен с надежда и гняв, с гняв и болка, изпълнен с любов …“ Вярвам, че изказването улавя чувството всички от нас след като гледахме този невероятен филм.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
*Joseph Dana is a writer and academic in Jewish history. He has two Master’s degrees in Jewish Studies, one from the Hebrew University of Jerusalem and one from the Central European University in Budapest. Dana is about to begin a PhD in Jewish Studies with a focus on Sephardi Jewish history.
In addition to academia, Dana writes and makes films about Palestinian unarmed resistence movements throughout the West Bank and the Israeli settlement project. Dana is also active in Israeli direct action groups such as Taayush and the Anarchists Against the Wall. His work provides an on the ground perspective on life in Israel and the West Bank from a Jewish historical perspective.

Posted on юли 31, 2010, in Живот под окупация, Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: