5-годишно момче моли войниците да не взимат баща му…

Горната видео показва 5-годишният Халид Джабари, който плаче докато войници от израелската армия арестуват баща му за кражба на вода. Всъщност, това е било само опит за достъп до водата, която вече е бил откраднат от намиращото се наблизо еврейско селище Кириат Арба.

Това е статия на Palestine Monitor:

Д-р Мустафа Баргути, генерален секретар на Палестинската национална инициатива, коментира видеото, разпространено вчера по SKY TV и „Ал Джазира“ със следните думи

„палестинските деца растат под израелска окупация, заобиколени от разделящата стена, от потисничество и унищожение. Израел отрича правата и благосъстоянието на децата и ги третира като възрастни, което е открито нарушение на декларация на ООН за правата на детето „.


Според Хашем Абу Мария, представител на организацията за защита правата на децата, е очевидно, че детето смята, че баща му никога не ще се върне.

„Дете на неговата възраст не може да разбере какво точно означава арестът. Според мен, детето си мисли, че баща му заминава и никога повече няма да се върне – че той го е загубил. “

Израелските сили нападат град Бака, близо до Хеброн, след като обвиняват палестинските земеделски производители за кражба на вода от близкото еврейско селище, Кириат Арба. Премахнали си тръби, които са напоявали близките лозя и зеленчукови полета, преди да арестуват няколко селяни, включително и бащата на момчето. Недоволните палестински жители твърдят, че имат документи, които доказват, че са се регистрирали пред Палестинските органи по водите и че плащат водата, която използват.

Също така твърдят, че това е вторият път този месец, в който полицията премахва напоителни тръби. „Тази земя е източникът на нашите доходи, и това е причина за борбата ни срещу окупацията от първия ѝ ден,“, каза дядото на Халид, Бадран Джабер. „Ние живеем от това, нямаме друг възможност за работа, защото благодарение на окупацията безработицата достига до над 40% в окупираните територии.“

Бабата на детето, Им Гассан, добави: „Какво право имат те да вършат всичко това, къде другаде можем да отидем? Това е нашата земя, нашите домове и нация, това е наше. Ние живеем тук, тук сме се родили и тук искаме да умрем. Оставете ги да правят каквото си искат, ние не можем да направим нищо повече.

Advertisements

Posted on август 3, 2010, in Видео, Живот под окупация, Заселници. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: