Духовното пътуване на кабалиста Аштън Къчър до светите места в окупираните територии

От няколко дни американският актьор, който следвайки холивудската мода е и последовател на Кабала, е на посещение в Израел по покана на центъра за Кабала в Тел Авив.
Воден от желанието си за високо духовно извисяване той не е проспуснал да посети Гробницата на патриарсите в Хеброн и т. нар. „гроб на Исус Навиев“(Joshua’s grave) в палестинското село Кафел-Херет, близо до Наблус. Там той е бил посрещнат от полковник Ави Гил, командир на бригада Ефрем, който му е поднесал като подарък бейзболна шапка с щампа на бригадата.
Снимки на американския актьор, носещ подарената му армейска шапка, може да видите в този израелски сайт.

Ето как израелският журналист на свободна практика Noam Sheizaf коментира това посещение на Аштън в своя блог Promised Land:

Чудя се дали Аштън Къчър знае каква лоша преценка демонстрира вчера. И двете места, които посети, а именно Наблус и Хеброн, се намират в окупираните територии. Вече повече от 40 години стотици хиляди палестинци, живеещи в тези градове нямат политически и граждански права, не могат да пътуват, работят или да учат свободно, и биват съдени в израелските военни съдилища по британските колониални закони. Районът около гроба на Патриарха в Хеброн е особено неприятен. Цели улици са забранени за палестинците, запазени за използване само от една малка общност от радикални заселници, които често тормозят и злоупотребяват с арабските жители.

Някой каза ли на Аштън Къчър как през 1994 г. един еврейски терорист, Барух Голдщайн открива огън срещу арабите, които се молят в джамията в Хеброн, убивайки 29 и ранявайки над сто от тях? Дали Къчър осъзнава, че да идеш да се молиш в Хеброн заедно с еврейската общност там е равностойно на това да влезеш в един от черните квартали в Алабама през 1950 г. с Ку Клукс Клан? Дали осъзнава, че да влезеш в Наблус с армейска шапка на главата се възприема като влизане с танк?

Нямам нищо против правото на евреите да се молят навсякъде, точно както аз мисля, че арабите трябва да имат това право (на по-голямата част от палестинското население е забранено да влизат в светите за тях места в Ерусалим), но точно сега в контекста на окупацията в Западния бряг и политиката на заселничество това е невъзможно.

Но духовната обиколка на именития актьор не свършва дотук, по покана на Организацията на ортодоксалните евреи той е посетил и незаконното еврейско селище Gush Etzion(южно от Витлеем), където е научил за историята на еврейски селища в региона по време на обиколка с екскурзовод, а след това е бил поканен и на обяд.

Според израелският журналист и критик Dafna Lustig “Kutcher demonstrated one of the most blind, ignorant and insensitive acts a guest to Israel can do”.

А според мен едно духовно пътуване не би могло да бъде успешно завършено без посещение на незаконни селища, изградени върху окупираните земи на етническо прочистен народ.
Да, след такова пътуване човек наиситна може да се почуства истиснки духовно „прочистен“.

Advertisements

Posted on август 11, 2010, in Заселници. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: