Крадците на вода осъдени да лежат в затвора…

Преди седмица медиите показаха кратко видео от района на Хеброн, в което 5 годишно палестинско момче се моли на израелските войници да не взимат баща му.

Както стана ясно по-късно, войниците са дошли да арестуват дядото на момчето, защото е използвал вода, предназначена за близкото заселническо селище, за напояване на своята зеленчукова градина.

Водата е един от основните проблеми в региона на Хеброн, където живее това палестинско семейство. Израелските власти строят водопроводи главно за задоволяване нуждите на заслениците, докато палестинските власти имат огроничен контрол върху водните ресурси и не могат да построят водни съоръжения без израелско разрешение.

Ето мнение по този проблем на Jeff Halper, който е начело на изреалския комитет против разрушаване на домове (Israeli Committee Against House Demolitions -ICAHD).

Accusing the farmers of “stealing water” – their own water – the Israel water company Mekorot, supported by the Civil Administration and the IDF, has in recent weeks destroyed dozens of wells, some of them ancient, and reservoirs used to collect rain water, which is also “illegal.” Hundreds of hectares of agricultural land have dried up as irrigation pipes have been pulled out and confiscated by the Civil Administration. Fields of tomatoes, beans, eggplants and cucumbers are dying just before they can be harvested, and the grape industry in this rich valley is threatened with destruction. “I’m watching my life dry up before my eyes,” says Ata Jaber, a Palestinian farmer who has had his home demolished twice, most of whose land lies buried under the Givat Harsina neighborhood of Kiryat Arba and whose plastic drip irrigation pipes are destroyed annually by the Civil Administration just before he can harvest. “I had hoped to sell my crop for at least $2000 before Ramadan, but all is gone.”

Да се върнем към случая от преди седмица – според думите на палестинското семейство те всъщност са имали позволение от палестинските власти да се свържат към напоителната система. Но според израелската администрация тръбата, към която са се свързали е била предназначена за използване само от заселниците.

Говорителят на израелската полиция е заявил, че „по време на рутинни действия срещу крадци на вода в района на Хеброн, израелските сили са били нападнати с камъни и поради това двама мъже са били арестувани. По време на ареста палестинско семейство е решило по циничен начин да се възползва от 5 годишен член на семейството като са му наредили какво да прави за да злепостави израелските войници. Вместо да премахнат детето от сцената те са избрали да го използват за грозна анти-Израелска пропаганда.“

Ето коментара към това изказване на Гидеон Леви в статия за вестник “Харец“

„Цинично възползване от детето“ е отговорът на говорителя на полицията. Арестът не е циничен, нахлуването в полето на дядото с цел унищожаване и конфискуване не е циничен; дискриминацията при ползването на вода спрямо палестинци и засленици не е цинична; нито арестът за обида на войници, докато заселници оставт ненаказани дори след използване на много повече насилие; удрянето, блъскането и обидите насочени към родителите и роднините на детето също не са цинични.. Не, единственото цинично нещо е видеото с хленчещото невръстно дете.

Пълният разказ на палестинското семейство пред г-н Леви може да прочетете тук.

В сряда е станало ясно,, че бащата на малкото дете, е бил осъден на 3 месеца затвор и изплащането на глоба, защото според обвинението се е опитвал да попречи на ареста и е атакувал офицер. Фадил отхвърля и двете обвинения, но въпреки това е осъден.

Междудругото, обвиненията за нападение на войници са много често срещани в израелските военни съдилища, като при така отправено обвинение за подсъдимите е почти невъзможно да се защитят и да докажат, че са невинни.

Всички палестинци в Западния бряг биват съдени във военните съдилища, където правата на заподозрените са ограничени. В резултатът на това изумителните 99,7 процента от случаите завършват с присъда, а средната продължителност на изслушванията на палестинските дела е едва две минути.
Повече за военните съдилища в Западния бряг може да прочетете тук.

Advertisements

Posted on август 22, 2010, in Живот под окупация, Заселници. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: