Превръщането на мирните демонстрации в престъпление

Преди няколкот месеца публикувах писмото на Абдала Абу Рама, палестинец от село Нилин, председател на Народния комитет срещу Стената в Бил’ин, който е бил арестуван на 10.12.2009 г. и все още е в затвора.

Днес (24.08.2001), осем месеца след задържането му, той е бил осъден за подбуждане и организиране на незаконни демонстрации, като същевременно е бил оправдан от обвиненията за хвърляне на камъни и притежание на оръжие.

Присъдата на Абдала Абу Рама е била обявена пред препълнена зала във военния съд, с което се е сложило край на продължилия осем месеца политически мотивиран шоу-процес. Дипломати от Франция, Малта, Германия, Испания и Великобритания, както и един представител на Европейския съюз, са били сред присъстващите на процеса. В залата, за да изразят своята подрепка са били и много от неговите приятели, поддръжници и членове на семейството.
Той е бил оправдан по две от четирите обвиненията, повдигнати срещу него в обвинителния акт – хвърляне на камъни и комично-трагичното обвинение в събиране и притежание на оръжие за отмъщение. Според обвинителния акт, Абу Рама е събирал изстрелваните срещу демонстрантите снаряди със сълзотворен газ и куршуми с намерението да ги изложи на показ за да докаже насилието, което се използва срещу демонстрантите. Това абсурдно обвинение е ясен пример за това как военната прокуратурата се опитва да използва различни юридически процедури като средство за заглушавам и спиране на невъоръжената съпротива.

Съдът обаче намери Абу Рама за виновен в два от най-ярките примери за параграфи от военното законодателство, които са насочени срещу свободата на словото: подбуждане, както и организиране и участие в незаконни демонстрации. Това е било направено въз основа само на показанията на непълнолетни, които са били арестувани насред полунощ и на които не им е било позволена адвокатска защита.

Според военните закони подбуждането е „опит, устно или по друг начин, да се влияе върху общественото мнение в района, по начин, който може да наруши обществения ред“ (section 7(a) of the Order Concerning Prohibition of Activities of Incitement and Hostile Propaganda (no.101), 1967) и носи 10 годишна максимална присъда.

Военните закони относно незаконното събиране са много по-строги, отколкото израелските граждански закони, като така на практика не се позволява събирането на повече от 10 души без да имат разрешение от военен командир.

Присъдата ще бъде дадена следващия месец, като се очаква обвинението да настоява за присъда над две години.

Много хора вярват, че Абу Рама е попаднал зад решетките не защото е опасен човек. Абдала, който е сред лидерите на съпротивата в палестинското село Билин, е заплаха заради своето участие във невъоръжената борба за спасение земите на селото от строящата се стена и разширяващи се заселнически селища.

Като член и координатор на Народния комитет, който е създаден през 2004 г., Абдала представлява село Билин по целия свят. През юни 2009 г. той присъства на съдебно дело-прецедент в Монреал, в което селото обвинява две канадски компании в незаконен строеж върху земята на Билин, а през декември 2008 г. води лекции из Франция, а на 10 декември 2008 г., точно една години преди арестуването му, получава медал за защита на основните човешки права, връчен му от Международната лига за правата на човека в Берлин.

източник The Popular Struggle Coordination Committee

Ето и коментар на Българския хелзински комитет по въпроса с демонстарциите срещу строежа на стената и самата стена.

През последните две години по време на демонстрациите срещу стената израелските сили са убили осем човека, включително едно десетгодишно дете и двама тийнейджъри, и са ранили десетки други, някои много сериозно. Израелските власти не са дали убедителни доказателства, че убитите са представлявали заплаха за намиращите се в района войници. Дългата 700 километра ограда/стена тръгва от северната и стига до южната част на Западния бряг, като огражда палестински села, както и цели квартали в и около източен Йерусалим.

По-голяма част от оградата/стената не е построена на Зелената линия, но се намира на палестинска земя, откъм Западния бряг, като разделя палестински градове, села, общности и семейства. Откъснати са и жизненоважни услуги, а палестинските земеделци са отделени от земята им.

През юни 2004 г. Международният съд за справедливост издаде единодушното си мнение, според което издигането на стена в окупираните територии противоречи на международното хуманитарно право.

Още повече, че когато палестинците, заедно с израелски и международни поддръжници, демонстрират, израелските власти често използват извънредна сила срещу тях. Някои протести са мирни; в други случаи демонстрантите замерят с обувки израелската армия, опитвайки се да разрушат оградата/стена.

А това е реакцията на Европейския съюз:

„The High Representative is concerned by the conviction of 39-year-old Abdallah Abu Rahma in an
Israeli military court on charges of incitement and organising and attending demonstrations. He is
due to be sentenced shortly. The EU considers Abdallah Abu Rahma to be a Human Rights
Defender committed to non violent protest against the route of the Israeli separation barrier
through his West Bank village of Bil’in.

The EU considers the route of the barrier where it is built on Palestinian land to be illegal. The
High Representative is deeply concerned that the possible imprisonment of Mr Abu Rahma is
intended to prevent him and other Palestinians from exercising their legitimate right to protest
against the existence of the separation barriers in a non violent manner. „

Advertisements

Posted on август 24, 2010, in Активисти от ненасилствената съпротива, Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. има 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: