Достъп отказан

Често чуваме сравнения между палестинците и техните израелски съседи. Как едните са превърнали пустинята в рай и живеят заобиколени от зеленина, дървета, паркове и градини, къпят се в басейни с небесно синя вода…докато само на километър-два от тях съседите им се движат по сиви улици, в които зеленият цвят почти липсва, дърветата и цветята са заместени от пясък.

Каква би могла да бъде причината за това?

Може би отговорът се крие в следния призив на Амнести Интернешънъл:

Докато достъпът до вода в селищата на израелските засленици в Западния бряг е неограничен, палестинските градове и села страдат от голям недостиг.

Израел упражнява контрол над Mountain Aquifer,основният изрточник на вода за Западния бряг, като около 80 процента от водите му отиват при незаконните заселници или в самия Израел. Средно израелските заселници разполагат с около 300 литра вода на ден, докато палестинските им съседи са принудени да оцелеят с 70 литра на ден. На около 10 на сто от палестинското население в Западния бряг, тоест повече от 200 000 души в около 220 села, не им е разрешено да се свържат към водната система и по този начин разчитат на цистерни и кладенци или купуват вода на цена, която е шест пъти по-висока от нормалната. Когато нямаш течаща вода вкъщи, обикновени дейности като пране и готвене, които ние приемаме за даденост, стават почти невъзможни.
От друга страна, израелски заселници се насладат на освежаващата прохлада на чистите плувни басейни само ма километри от празните палестински водоеми.

Израелската армия унищожава цистерни за събиране на дъждовна вода и конфискува водни танкери, трактори и ремаркета, с които палестинците се опитват да си доставят вода…

Фермерите не могат да се грижат за своите посеви или да изхранват отглеждания добитък, поради това днес всеки ден за тях е борба за оцеляване. В много райони достъпът до вода е толкова ограничен, че палестинците дори не могат да отгелждат малки количества зеленчуци и посеви, с които да прехранват своите семейства. Положението е животозастрашаващо.

Последствията за здравето на жителите са огромни, тъй като по-голямата част от водата е замърсена. Представители на палестински и международни организации се опитват да помогнат за подобряване на достъпа до вода за обикновените жители, които в момента са постоянно възпрепятствани от сложната система на израелското правителство за получаване на разрешителни за ремонт и строеж на съоръженията. Неограниченият достъпът до чиста питейна вода би помогнал палестинците да имат достоен стандарт на живот.

Еилис Ни Каитниа (Eilís Ni Chaithnía),служител в Амнести Интернешнъл твърди „Израелското правителство води умишлено такава водна политика с надеждата да принуди палестинците да напуснат земите си“.

Нужни са действия за спиране на дискриминиращата водна политика на Израел СЕГА.

Как може да помогнете може да разберете на страницата на Амнести Интернешънъл.

Posted on август 26, 2010, in Живот под окупация, Заселници. Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: