Отвъд зелената линия

автор Joseph Dana

Днес, последния петък от свещения за всички мюсюлмани месец Рамадан, пътувам към Западния бряг, където, както всеки друг петък ще се проведат демонстрации против строежа на разделителната стена в палестинските земи. Пътувам към Нилин и Наби Салих за да документиран случващото се и да подкрепя приятелите ми в тяхната борба.

Пътувайки от Тел Авив към Нилин едно нещо ми прави силно впечатление – липсата на граница между Израел и Западния бряг. Пътуваме по път номер 443 и завииваме наляво към Modayin Elite. Въпреки, че вече се намираме в Западния бряг има чуството, че се намирам в предградие на Тел Авив. Никъде не видях знак или маркировка, че преминаваме през зелената линия. Няма нищо такова – само израелски селища белеят по пътя. След като минаваме през Modayin Elite, стигаме до чекпойнт. Тук най-накрая може да се усети, че се преминава през граница или нещо подбно. Веднага след това поемаме на ляво и се озоваваме в центъра на Нилин. Чуствам се сякаш се намирам в изолирано място. Да, сякаш местното население, коренните жители на тези земи, е изолирано и събрано в дупка, заобиколена от заселници.

Огромната разделителна стена в южната част на селото засилва чуството, че се намирам в изолирано място. От една страна всички медии говорят за директни разговори, мир и финално решение относно границите, но реалността “на земята“ е различна. Между Западния бряг и Израел няма никакви граници. Само 650 пропусквателни пункта. Няма граница, но разликата между градовете на заселниците и тези на местното население е силно стряскаща.

Малката ни израелска група пристига в Нилин в ранния следобед…

Целият разказ

Advertisements

Posted on септември 5, 2010, in Заселници, Ненасилствена съпротива. Bookmark the permalink. 5 Коментари.

 1. 650 пропусквателни пункта = 10,000 предотвратени терористични акта

 2. Милитеро, мисля, че много добре знаеш, че те са в Окупираните Палестински територии, а не в Израел. Нямам нищо против да строят колкото си искат стени, огради, военни пунктове и блокади на пътищата в Израел, но НЕ и в Западния бряг.
  Целта там е контрол върху палестинците и палестинската икономика.

  • Да, в Западния Бряг са, но самоубийствените атентати са в Израел. Тоест бяха в Израел – откакто има пунктове, огради и камери няма самоубийствени атентати.

 3. Не можеш да ме убедиш, че блокада или военен пункт на пътя между палестинското село Х и палестинския град У предпазват жителите на , да кажем, Тел Авив.
  И както винаги препоръчваш – идете и вижте сами за какво става дума, а който не може да иде, може да чуе разказите на хора, които са били там:
  последните 3 части на видеото в края на статията https://ignoranceisnotanoption.wordpress.com/2009/12/20/anna-baltzer/

  • Ами, не само това, но факт е, че откакто има бариери и проверки няма самоубийствени атентати. А числото 10,000 не е измислено – толкова пъти са залавяни хора на пунктовете с експлозиви или оръжие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: